Remanierile guvernamentale nu au fost conform așteptărilor societății deoarece au umflate atificial pentru scopuri de campanie înainte de turul doi al scrutinului electoral. Asta cred analiștii politici Andrei Curăraru și Ion Tăbîrță, invitați aseară la emisiunea În Profunzime. Aceștia susțin că principala schimbare a fost plecarea lui Andrei Spînu din partidul de guvernare care a lăsat mai multe semne de întrebare. Experții sunt de părere că Guvernul Recean a devenit unul de criză, iar în următoarea perioadă va trebui să facă față mai multor provocări legate atât de justiție și combaterea corupției electorale, înainte de parlamentare, cât și de partea economică și socială.

Publicat:22.11.2024, 13:44

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG.MD: „Așteptările față de remanieri au fost umflate artificial, inclusiv pentru scopuri de campanie înainte de turul doi. Au făcut o rocadă pe interiorul Guvernului. Două persoane au rămas din echipa practic aceeași. Dacă ridici pe cineva la nivel de ministru de la secretar de stat, nu este o diferență esențială. Cineva a plecat de la un minister la altul. Nu cred că astea au fost acele așteptări care au fost artificial umflate.”

Ion TĂBÎRȚĂ, EXPERT POLITIC: „Subiectul remanierilor a apărut între turul I și turul II, când marcați de emoțiile că referendumul a trecut la limită sau era la un pas să nu treacă, pentru un anumit moment apăruse riscul ca doamna președinte să piardă în turul doi. Desigur cei de la PAS au înțeles că anumite lucruri nu merg bine. Cel puțin atunci ei pentru moment s-au simțit amenințați. Principala schimbare trebuie să o spunem că este plecarea domnului Spînu. Imaginea dumnealui, într-adevăr trăgea în jos imaginea partidului.”

Schimbările promise în campania electorală pentru turul doi nu au fost pe măsura așteptărilor, spun analiștii, și nu este clar dacă partidul de guvernare a învățat lecțiile după scrutin. Ion Tăbîrță susține că semnale că lucrurile nu merg bine au existat încă acum un an la alegerile locale pe care PAS le-a pierdut. Plecarea lui Spînu din partid ar fi un semnal că formațiunea vrea să se reformeze pe interior, cred experții.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG.MD: „Dacă PAS vrea să recâștige cumva încrederea acestor alegători care s-au manifestat destul de sceptici, mai ales în turul I, inclusiv și față de Maia Sandu, trebuie să vină cu un nou suflu, o nouă echipă, cu noi fețe. Asta e posibil doar dacă se mai schimbă ceva de pe interiorul partidului și înțeleg că iată procesele astea și prezintă inerție.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Era nevoie de aceste schimbări? Vorbim despre schimbare la MAI. Nu am înțeles de ce a plecat Efros, de exemplu?”

Ion TĂBÎRȚĂ, EXPERT POLITIC: „Dumnealui este un apropiat al domnului Spînu, sunt din aceeași localitate, pare-mi-se, sunt și prieteni sau amici, nu mai știu cât de apropiați sunt. Nu exclud că plecarea lui să aibă vreo legătură cu plecarea domnului Spînu.”

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG.MD: „Dumnealui era cumva un element străin sistemului, nu prea a avut experiență în interiorul MAI, este o structură foarte diferită de tot ce înseamnă ministerul apărării. Procedurile, înțelegerea tuturor proceselor astea, durează până te integrezi și aici putea să fie un risc de trenare până când ministrul înțelegea anumite lucruri, cum se acumulează probe și așa mai departe. Până la urmă, gestionarul ministerului de interne  după mine acum are cel mai greu mandat pentru că este singurul element din guvernare care poate influența efectiv direct aceste investigații legate de corupția politică.”

Mutarea lui Vladimir Bolea, care este și vicepreședinte PAS, la ministerul infrastructurii, ar urmări de asemenea  anumite devidente politice susțin experții, având în vedere că în gestiunea acestui minister este programul „Satul European” prin care s-au implementat mai multe proiecte de dezvoltare a localităților din țară.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG.MD: „Sunt nume pe care le-am auzit poate pentru prima data în spațiul public. Doamna Catlabuga, care poate era cunoscută în mediul de afaceri, dar mai puțin cunoscută ca și un potențial manager în administrația publică. Este clar că aceste mișcări sunt datorate repeziciunii.”

Cert este că urmează o perioadă în care Guvernul va trebui să facă față mai multor crize.

Andrei CURĂRARU, EXPERT WATCHDOG.MD: „Acest guvern devine unul de criză și fiind un guvern de criză, trebuie să-și stabilească niște planuri mai concrete, mai clare, cei trei miniștri să-și facă niște planuri de 100 de zile și să raporteze pe ele și după asta vom putea vorbi despre faptul că au fost niște alegeri bune sau nu. Deocamdată, nu este ceea ce a așteptat societatea și asta se vede peste tot după reacții.”

Remanierile guvernamentale anunțate luni de premierul Dorin Recean s-au produs la trei ministere, deși inițial se discuta despre minim 5 portofolii. Doar un nume nou a fost adus în Guvern, fiind vorba de ministerul agriculturii. La MAI în funcția de ministru a trecut un secretar de stat. Aceste schimbări a fost criticate și ironizate, sub pretenția că doar s-au mimat niște schimbări.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.