Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi recunoaste ca instituirea starii de urgenta pentru o perioada de 60 de zile este nejustificata, iar propunerea termenului de 2 luni nu apartine Guvernului. Potrivit lui Ciocoi, Executivul interimar a lasat la discretia Parlamentului stabilirea perioadei starii de urgenta, deputatii fiind cei care au stabilit perioada de 60 de zile, noteaza IPN.

Publicat:08.04.2021, 09:12

Premierul interimar spune ca instituirea starii de urgenta pentru o perioada de 60 de zile este lipsita de logica, in conditiile in care se impunea introducerea starii de urgenta doar pentru o luna, cu posibilitatea prelungirii ei.

„Cred ca 30 de zile ar fi fost suficient, dar in hotararea cu care am mers noi in fata Parlamentului, nu am indicat niciun termen. Se putea de instituit, initial, stare de urgenta pentru o perioada de 30 de zile si, ulterior, in functie de evolutia epidemica sa se decida, daca se prelungeste sau nu. Pot sa recunosc ca recomandarea cu care a venit Guvernul in fata Parlamentului a fost folosita in scopuri politice”, a spus Aureliu Ciocoi, in cadrul emisiunii „Cutia Neagra” de la TV8.

Mai mult, premierul interimar ii arunca manusa liderului PSRM, Igor Dodon si spune ca, oficial, nu exista nicio confirmare a donatiei de 180 de mii de doze de vaccin Sputnik-V, donatie anuntata de Dodon in timpul vizitei in Federatia Rusa.

"Nu avem un document oficial din partea partenerilor din Federatia Rusa care sa reprezinte o confirmare referitor la donatia de vaccinuri Sputnik-V pentru Republica Moldova. Dar din discutiile pe care le avem cu fondul din Federatia Rusa care gestioneaza livrarile acestui vaccin, stim ca Rusia acumuleaza numarul declarat de vaccinuri”, a spus Aureliu Ciocoi.

Aureliu Ciocoi respinge si afirmatiile liderului PSRM, potrivit caruia Republica Moldova ar putea procura jumatate de milion de doze de vaccin Sputnik-V din Federatia Rusa.

"Banii publici, cele 137 milioane de lei pe care le-am strans cu mare dificultate din toate colturile bugetului, vor merge pentru procurarea diferitor vaccinuri. Prioritatea noastra este sa asiguram o diversitate de vaccinuri. La moment sunt omologate 4 tipuri de vaccinuri, AstraZeneca productia India, AstraZeneca productia Coreea de Sud, Pfizer si Sputnik-V. Noi vom cauta sa procuram din banii publici aceste 4 tipuri de vaccinuri”, a mai spus Aureliu Ciocoi.

Recent, Parlamentul de la Chisinau a aprobat simplificarea procedurii de procurare a vaccinurilor, astfel scurtand perioadele de timp necesare pentru achizitionarea serului. Pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19, a fost identificata suma de 137 milioane de lei.