Protestele din ultimele zile, dar si marsul de astazi din Autonomia Gagauza ar face parte din planul de destabilizare al Rusiei pentru Republica Moldova. Asta spun analistii politici care apreciaza actiunile ca fiind concertate si menite sa compromita parcursul european al tarii noastre.

Publicat:02.02.2024, 19:40

Ion TABIRTA, ANALIST POLITIC IDIS VIITORUL: „Toate aceste manifestatii de protest fac parte dintr-un plan mai amplu, dintr-un plan de a destabiliza situatia social-politica din Republica Moldova. In mod evident, ele sunt concertate, sunt ghidate din exterior de catre geostrategii de la Kremlin, care nu-si doresc ca Republica Moldova sa continue si sa avanseze pe parcursul european, ba dimpotriva isi doresc la carma Republicii Moldova forte politice care ar fi ostile fata de acest parcurs european.”

Andrei CURARARU, ANALIST POLITIC WATCHDOG.MD: „De fapt, am putea sa le legam (n. Red. - protestele din ultimele zile) si de ceea ce se intampla la Tiraspol. Am vazut niste mesaje foarte similare cu cele lanste de reprezentantii autoritatilor nerecunoscute. Vedem ca sezonul politic a reinceput in Republica Moldova, ca aceste partide cumva se concerteaza intre ele pentru a face, cel putin, o imagine prin intermediul careia sa arate ca, de fapt, in Republica Moldova nu exista o sustinere a vectorului european.”

Analistii sustin ca in spatele acestor manifestatii ar sta Federatia Rusa, care va incerca sa testeze mai multe actiuni de destabilizare in tara noastra, dar si sa compromita procesele electorale ce urmeaza sa aiba loc in toamna si anul viitor.

Andrei CURARARU, ANALIST POLITIC WATCHDOG.MD:  „Vedem deja o pregatire de alegerile din toamna acestui an, vedem o pozitie relativ comuna a BCS, a Partidului Renastere si a fostului partid Sor, cumva corelata cu ceea ce face doamna Gutul in Gagauzia, precum si vedem potential pentru cresterea acestor miscari de protest, inclusiv prin culminarea lor in contextul alegerilor prezidentiale.”

Ion TABIRTA, ANALIST POLITIC IDIS VIITORUL:  „Se doreste de a destabiliza situatia si se doreste a lovi in actuala putere politica pro-europeana, cu scopul ca aceasta sa piarda urmatoarele scrutine electorale, cele prezidentiale si cele parlamentare din 2025.”

Despre anumite scenarii de destabilizare puse la cale de agenti de influenta ai Federatiei Ruse au vorbit recent si reprezentantii SIS, indemnand cetatenii sa aiba grija din ce surse se informeaza, astfel incat sa nu fie manipulati.