Ajutorul financiar de 1,9 miliarde de euro acordat Republicii Moldova din partea Uniunii Europene este un moment istoric, iar acest suport reprezintă o mare responsabilitate. Sunt declarațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a susținut o conferință de presă cu europarlamentarul Siegfried Mureșan, după ce acesta a contribuit în procesul de negocieri care a rezultat cu două lucruri importante - creșterea acestui pachet și o prefinanțare mai mare.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Zilele acestea am fost martorii unui eveniment foarte important, aș spune că este unul istoric. Este un ajutor, un suport pentru Rebublica Moldova care nu a mai fost de la independență încoace și este dovada faptului că UE crede în RM și prietenii noștri din parlamntul european se uită ce se întâmplă în Republica Moldova și înțelege cât este de important de a ne ajuta în procesul de integrare, anume acum. Anume acum când trăim cu toții, timpuri mai complicate. Vorbim de un suport care prezintă multă responsabilitate, multă mobilizare din partea Guvernului, Parlamntului și o bună capacitate de valorificare de absorbție a acestui suport pentru finanțarea planului de creștere a RM. Un rol foarte important în procesul de negocieri la avut prietenul nostru Siegfried Mureșan, care timp de două luni de zile a avut o contribuție foarte importantă în procesul de negocieri care a rezultat cu două lucruri importante - creșterea acestui pachet și o prefinanțare mai mare.”
La rândul său, Mureșan a explicat în ce constă acest ajutor și ce trebuie să facă autoritățile din Moldova.
Siegfried MUREȘAN, EURODEPUTAT ROMÂN: „Imediat după ce legea intră în vigoare, autoritățile din Republica Moldova vor spune Comisiei Europene cum vor să folosească acești bani pentru oameni. Vor face un plan de creștere și il voi prezenta Comisiei și Comisia îl va aproba și imediat după aceea o prefinanțare va fi virată RM.”
De asemenea, Igor Grosu a precizat că acești bani vor ajunge la oameni prin proiecte concrete precum:
-șoseaua de centură a Chișinăului, noi poduri transfrontaliere peste râul Prut și conexiuni feroviare mai bune;
-dezvoltarea rețelei energetice, așa ca Moldova să fie conectată la rețeaua electrică a UE, reducând dependența de Federația Rusă;
-două spitale moderne în Bălți și Cahul;
-școli și grădinițe moderne;
-finanțarea a mii de afacere pentru a crea locuri de muncă.
Parlamentul, Comisia și Consiliul European au ajuns la un consens privind planul de sprijin de aproape 2 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Astfel, suma convenită a crescut până la 1,9 miliarde de euro de la 1,8 miliarde de euro - sumă anunțată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, toamna trecută. Mai mult, europarlamentarul Siegfried Mureșan anunță că instituțiile europene au convenit și asupra unei creșterii de peste 200 de milioane de euro a pre-finanțării.
Ce prevede mai exact acest sprijin găsești aici.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.