Comisia Electorală Centrală anunță că la data de 3 noiembrie va fi organizat turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova pentru primii doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur. Decizia a fost luată după ce niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi în primul tur de scrutin.

Ultimul update: 23.10.2024, 16:23 Publicat:23.10.2024, 16:08

„CEC a centralizat rezultatele votării pe țară. În corespundere cu datele din procesul verbal final, niciunul dintre candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel putin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la votare în primul tur de scrutin. Astfel, în temeiul articolului 27,32,85,143,145,146 din codul electoral Comisia Electorală Centrală hotărăște:

1.Se aprobă conform anexei nr.1 procesul verbal privind centralizarea rezultatului votării la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie.

2. Se organizează în data de 3 noiembrie turul doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.”

Astfel, în buletinul de vot pentru turul doi de scrutin vor fi înscriși doi candidații care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, după cum urmează:

·Sandu Maia, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” ;

·Stoianoglo Alexandr, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.

În acest context, CEC a aprobat textul şi modelul buletinului de vot pentru turul al doilea de scrutin. 

„Acestea se vor tipări conform tirajului stabilit în hotărârile anterioare aprobate de CEC. Votarea în cel de-al doilea tur se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur de scrutin”, au menționat cei de la CEC.

La 20 octombrie a avut loc primul tur al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În urma acestuia, Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută din voturi, iar pentru Alexandr Stoianoglo și-au dat votul circa 26 la sută din alegători.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.