Comisia Europena a elaborat proiectul cadru de negociere pentru Republica Moldova, document care stabileste regulile si structura negocierilor de aderare a unei tari la UE. Despre asta a anuntat vicepremierul pentru integrare europeana, Cristina Gherasimov care se afla la Bruxelles si a oferit un comentariu pentru Financial Times. Negociatorul sef al tarii noastre a subliniat tara noastra asteapta adoptarea rapida a acestuia de catre cele 27 tari-membre ale UE, dar nu a precizat daca acest lucru se va intampla maine cand are loc o noua reuniune a Consiliului European.

Publicat:20.03.2024, 16:40

Renumita publicatie britanica Financial Times a publicat ieri o scurta analiza despre calea Republicii Moldova catre integrarea in Uniunea Europeana. Articolul scoate in evidenta stagnarea in stabilirea unei date pentru inceperea negocierilor de aderare. Asta dupa ce din decembrie, cand liderii UE au aprobat deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova si Ucraina, nu s-au inregistrat progrese in acest sens si nu se cunoaste cand va avea loc initierea propriu-zisa a procesului. Corespondentii de acolo au discutat cu vicepremierul pentru integrare europeana Cristina Gherasimov, care se afla in aceste zile la Bruxelles, iar aceasta a declarat ca Moldova a indeplinit toate cele trei recomandari stabilite de Comisia Europeana in noiembrie.

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANA:  „Moldova a indeplinit toate cele trei recomandari stabilite de Comisia Europeana in noiembrie. Si am fi foarte recunoscatori ca tarile-membre sa recunoasca eforturile facute pana acum.”

Liderii UE urmeaza sa discute maine despre extinderea blocului comunitar in cadrul summit-ului Consiliului European. Nu se stie insa daca va fi abordat si subiectul tarii noastre. Am incercat sa aflam de la autoritatile noastre mai multe detalii in acest sens, iar raspunsnul pe care l-am primit este doar ca sunt in asteptarea deciziei de la Bruxelles pentru organizarea primei Comisii interguvernamentale Moldova-UE. Pe de alta parte, Gerasimov a multumit Comisiei  Europene pentru ca a elaborat proiectul de cadru de negociere – un document care stabileste regulile si structura negocierilor de aderare a unei tari – si a declarat ca Chisinaul „asteapta cu nerabdare adoptarea rapida” a acestuia de catre cele 27 tari-membre ale UE.

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANA:  „Am dori sa vedem un cadru de negociere care sa ne permita sa ne acceleram agenda de reforme interne, astfel incat sa putem adera la UE cat mai curand posibil.”

Negociatorul sef al tarii noastre se afla de cateva zile la Bruxelles, unde a avut intrevederi cu mai multi oficiali, precizand ca a discutat despre progresele inregistrate de tara nostra pe mai multe domenii cum ar fi justitie, libertate si securitate, controlul financiar si altele. Purtatorul de cuvant al Guvernului a venit astazi cu o explicatie scurta a ceea ce se intampla acolo.

Daniel VODA, PURTATORUL DE CUVANT AL GUVERNULUI:  „Intrevederi cu oficiali de rang diferit de la Bruxelels si conversatiile care sunt sunt pe analiza domeniilor sectoriale, uite aici este progresul nostru, ce avem de facut in timpul apropiat. Deci, este o sincronizare a agendei noastre europene.”

Daniel Voda, insa, a evitat sa spuna daca maine va fi  anuntata o data cand tara noastra va incepe negocierile propriu-zise, sugerand doar ca au loc sesiuni consultative cu responsabilii de la noi si cei de la Bruxelles in ceea ce priveste aproximarea legislatiei.

Daniel VODA, PURTATORUL DE CUVANT AL GUVERNULUI:  „In fiecare zi in aceasta saptamana se trec capitole noi, se iau pe capitole tematice. De exemplu, saptamana trecuta a fost domeniul concurentei, in aceasta saptamnana este doemniul economic. Responsabilitatea doamnei Gherasimov la aceasta etapa este ca sa deschida cat mai multe usi la Bruxelles in sensul comunicarii cu partenerii a prioritatilor care sunt pe fiecare domeniu.”

Cristina Gherasimov a precizat intr-un mesaj pe pagina sa ca maine si poimane vor avea loc sesiuni explicative privind criteriul economic si achizitiile publice. Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeana pe 3 martie 2022 dupa declansarea invaziei ruse asupra Ucrainei. In iunie 2022, Consiliul European a acordat Moldovei si Ucrainei statut de tari-candidate la aderarea la UE, iar pe 14 decembrie 2023 – a aprobat inceperea negocierilor de aderare. Atunci se anunta ca in luna martie ar putea incepe negocierile propriu-zise, iar Moldova urma sa indeplineasca trei recomandari ale Comisiei Europene, legate de numirea unui procuror general, finalizarea procesului de vetting la Curtea Suprema de Justitie si adoptarea unui set de legi privind deoligarhizarea.