Consiliul de Presă solicită revizuirea deciziei privind moderarea dezbaterilor de către Gheorghe Gonța. Instituția califică decizia drept „lipsă de respect față de public”, deoarece jurnalistul ar fi admis mai multe încălcări ale Codului deontologic al jurnalistului.

Publicat:22.10.2024, 17:01

„Consiliul de Presă, structură națională de autoreglementare în jurnalism, care are drept misiune statutară promovarea deontologiei profesionale și a integrității în jurnalism, consideră această decizie drept o lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic”, a scris Consiliul de presă.

Totodată, Consiliul de Presă face trimitere la prevederile din Codul deontologic care interzice acceptarea de bani sau bunuri care ar putea influențarea actului jurnalistic.

„Gheorghe Gonța a recunoscut în repetate rânduri în interviurile pe care le-a oferit că a acceptat „bani în plic” de la politicieni pentru activitatea sa jurnalistică. Un astfel de comportament contravine flagrant Codului Deontologic”, a mai scris consiliul.

De asemenea, instituția mai amintește și că acesta are un contract încheiat cu un candidat care a fost înscris în curtea electorală pentru moderarea unei emisiuni de tip interviu în care politicianul își exprimă viziunile politice. Consiliul spune că acest moment contravine Codului Deontologic al jurnalistului.

„Solicităm ambilor candidați la funcția onorabilă de președinte să manifeste respect față de public și față de breasla jurnaliștilor onești din țară și să stabilească desfășurarea dezbaterii pe o platformă cu adevărat neutră, care poate fi televiziunea publică Moldova 1, fiind moderată de jurnaliști profesioniști și cu integritate profesională.

Declarația este semnată de Consiliul de Experți și Experte, Fondatorii Consiliului de Presă (Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice, Comitetul pentru Libertatea Presei, IDIS Viitorul) și jurnaliștii Ivan Sveatcenco, Vitalie Călugăreanu.

Citeste si : Detalii despre dezbaterile care vor avea loc între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Pe cine îl vrea ca moderator echipa lui Stoianoglo

Deși în primul tur al alegerilor prezidențiale a refuzat și nu a participat la nicio dezbatere, acum, Maia Sandu l-a invitat pe Alexandr Stoianoglo la dezbateri. Despre asta, Sandu a anunțat în cadrul unui briefing de presă susținut după procesarea a 99.37% din procesele verbale.

Alexandr Stoianoglo a acceptat provocarea Maiei Sandu de a participa la dezbateri electorale.

Citeste si : Stoianoglo acceptă propunerea lui Sandu și este pentru dezbateri. Ce declarații a făcut despre rezultatul pe care l-a obținut la alegerile prezidențiale - VIDEO

Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova au mers la vot pentru a-și alege președintele țării. Totodată, moldovenii au decis dacă susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

În urma procesării a tuturor proceselor verbale la referendumul constituțional, 50,46% dintre alegătorii care au participat la referendum au ales opțiunea „Da” și au spus că sunt în favoarea modificării Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar 49.54% au votat „Nu”. 13.596 de voturi au făcut diferența. 

Totodată, potrivit CEC, la alegerile prezidențiale, moldovenii vor merge la vot și peste două săptămâni, în turul II. Concurenții care se vor duela sunt Maia Sandu care a obținut un total de 42,45% din voturi și Alexandr Stoianoglo cu 25,98% din voturi. 

Citeste si : Republica Moldova, în atenția presei internaționale: Ce scriu agenții de știri din lume despre alegerile prezidențiale și referendum - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.