Coruperea alegătorilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative. Sunt câteva dintre neregulile depistate de asociația Promo-Lex. Datele au fost prezentate în cadrul celui de-al patrulea raport de monitorizare prezentat astăzi de misiunea de observare, care va monitoriza și desfășurarea alegerilor și a referendumului.
Asociația Promo-Lex a constatat 114 cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative.
Mariana FOCȘA, ANALISTĂ ELECTORALĂ, PROMO-LEX: ”Dintre care în 105 cazuri a fost vizat PAS și Maia Sandu, în 3 cazuri blocul politic Victorie, câte două cazuri Alexandr Stoianoglo și Ion Chicu și câte un caz Octavian Țîcu și Irina Vlah. Cazurile respective s-au manifestat prin vizarea instituțiilor statului în scopul acumulării capitalului electoral fiind înregistrate 9 cazuri, implicarea în activitățile de campanie a demnitarilor și aici ne referim la premier, miniștri și deputați, fiind înregistrate 70 de cazuri.”
Reprezentanții staff-ului Maiei Sandu ne-au spus că vor reveni cu o reacție, iar cei ai lui Alexandr Stoianoglo și Ion Chicu susțin că încă nu au văzut raportul Promo-Lex și nu pot comenta. Și reprezentanții Irinei Vlah și a lui Octavian Țîcu ne-au spus că vor reveni cu o reacție. Coruperea alegătorilor este o altă încălcare depistată de observatorii de la Promo-Lex.
Mariana FOCȘA, ANALISTĂ ELECTORALĂ, PROMO-LEX: ”Dintre care în 3 cazuri a fost vizat blocul politic Victoria care a oferit susținătorilor săi bani sau produse alimentare, iar în alte două cazuri a fost vizată Victoria Furtună, în cazul căreia participanții la întruniri vorbeau despre și așteptau să fie remunerați pentru participarea la întrunirile respective.”
Reprezentanții blocului Victoria nu ne-au raspuns la apeluri pentru o reacție, iar ai Victoriei Furtună ne-au spus că se vor expune mai târziu. Observatorii au atenționat și despre 5 cazuri de implicare a cultelor relegioase în campaniile electorale Rezultatele observării asociației Promo-Lex fac referire la perioada 1-15 octombrie.