Directorul Centrului National Aticoruptie, Iulian Rusu, anunta ca ar exista mai multe surse de finantare ilegala a partidului politic SOR, cum ar fi trecerile de numerar la frontiera sau utilizarea criptomonedei. Intrebat de ce organele competente nu intervin in crearea mecanimelor necesare pentru a nu permite intrarea acestor bani in tara, Rusu a mentionat ca nu este in masura sa raspuna la aceasta intrebare, insa asigura ca sunt instrumente functionale, care contribuie in actiunile de urmarire penala.
Iulian RUSU, SEFUL CENTRULUI NATIONAL ANTICORUPTIE: „Surse sunt multiple. Ele pot proveni si din activitate aparent legala, din devidente - o intreprindere care are activitate economica si a avut profit, aceste dividente sa impart intre actionari, ulterior destinatia lor se transforma in mister. O alta sursa ilegala cum ar fi trecerile de numerar la frontiera, poate in cantitati mai mici, dar mai des, sau utilizarea criptomonedei in calitate de transfer de resurse intre diferite parti.”
Intreabat, de ce organele abilitate nu intervin pentru a nu permite existenta acestor finantari ilagele, seful CNA a declarat ca pentru fiecare sursa de finatare exista o solutie in parte, ce presupune imbunatatirea unor mecanisme.
Iulian RUSU, SEFUL CENTRULUI NATIONAL ANTICORUPTIE: „Fiecare caz concret de sursa ponitentiala de finantare ilegala a unui partid politic trebuie trata individual, la nivel de solutie si asta implica atat solutii juridice, cat si solutii institutionale. Spre exemplu v-ati referit la partea de traversare a numerarului. Aceasta presupune o ajustare, o imbunatatire a mecanismului de verificare la frontiera a mijloacelor financiare care trec hotarul. Daca este vorba de utilizarea criptomonedei, atunci este vorba depsre chestiune de reglementare, dar si de control, cum se tranzactioneaza cu astfel de surse, fiecare caz concret necesita abordare individuala.”
Totusi, acesta a adaugat ca nu este in masura sa raspunda la aceasta intrebare, insa a mentionat ca unele instrumente deja sunt functionale in acest sens.
Iulian RUSU, SEFUL CENTRULUI NATIONAL ANTICORUPTIE: „Pot spune ca sunt unele instrumente deja functionale, de exemplu, colegii nosti de la Serviciul pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor ne raporteaza cu privire la unele tranzactii dubioase si asta pentru noi este o informatie valoroasa cand noi investigam cazuri de finantare ilegala a partidelor politice.”
Judecatorii Curtii de Apel Comrat au validat astazi rezultatele alegerilor pentru functia de bascan al UTA Gagauzia, desi exista o serie de acuzatii in adresa partidului care o sustine pe Gutul. Sunt suspiciuni de corupere a alegatorilor, finantare ilegala, depasirea limitei de plafon a cheltuielilor si includerea pe listele electorale a persoanelor decedate, acuzatii negate de formatiunea Sor. Procuratura Anticoruptie a initiat un dosar penal, iar reprezentantii institutiei au declarat anterior ca vor trimite probele in judecata, doar ca este o cauza complexa si ar putea dura. Ca sa devina oficial bascan, Evghenia Gutul trebuie sa depuna juramantul in fata Adunarii Populare din Gagauzia. Potrivit legii, guvernatorul este confirmat in functia de membru al Guvernului printr-un decret al presedintelui. Am cerut un comentariu de la presedintie, dar nu ni s-a raspuns deocamdata.
Pe 7 mai, CNA a anuntat ca 10 persoane afiliate partidului SOR sunt cercetate, dupa ce au convins alegatorii sa voteze pentru candidatul partidului SOR la alegerile din Autonomia Gagauza. In acest sens, ofiterii CNA, in comun cu procurorii anticoruptie, au efectuat mai multe perchezitii la sediile partidului SOR din localitatile Comrat si Vulcanesti. Reprezentantii fractiunii acuza partidul de guvernamant de abuzuri. Cei din urma nu au comentat declaratiile.
Pe 16 mai, mascatii de la Centrul National Anticoruptie, ofiterii de la Procuratura Anticoruptie, dar si cei de la Inspectoratul National de Investigatii au descins la Comisia Electorala Centrala din Gagauzia dupa ce membrii CEC au confirmat rezultatele alegerilor din regiune, care o califica pe Evghenia Gutul ca fiind castigator al scrutinului. CNA a anuntat ca au fost ridicate liste cu alegatori, care contin persoane decedate sau aflate peste hotare si din numele carora s-ar fi votat.
Totodata, vicepresedintele partidul SOR, Marina Tauber, este vizata in doua cauze penale, pe faptul acceptarii finantarii formatiunii de catre un grup criminal organizat si falsificarea raportului de gestiune financiara a partidului SOR. Ea neaga acuzatiile.