Cresc tensiunile in Autonomia Gagauza. Mascatii Centrului National Anticoruptie au descins cu perchezitii la sediul autoritatii electorale din regiune in cadrul dosarului pornit pentru coruperea alegatorilor. Raziile au continuat la judecatoria din Comrat, unde reprezentantii partidului Sor au incercat sa intre cu forta. Zeci de carabinieri si politisti au fost mobilizati. CNA anunta ca au fost ridicate liste cu alegatori, care contin persoane decedate sau aflate peste hotare si din numele carora s-ar fi votat.

Publicat:16.05.2023, 20:52

„-De ce noi nu putem iesi din CEC?
-Pentru ca se colecteaza anumite documente.
-Eu acus va dau documentele. 
-Haideti sa facem totul conform legii. Spuneti-ne, suntem retinuti?
-Nu?”

Angajatii Comisiei Electorale din regiune s-au trezit azi cu mascatii CNA la usa. Ofiterii au blocat intrarea in cladire si nu au permis celor prezenti sa paraseasca sediul. Acest lucru i-a nemultumit pe membrii CEC.

Perchezitiile la sediul Comisiei Electorale din regiune au durat in jur de o ora. In tot acest timp, partidul Sor si-a scos sustinatorii in fata institutiei ca sa protesteze.

Dupa perchezitiile de la autoritatea electorala, raziile au continuat la judecatoria din Comrat. Multimea adunata in fata sediului CEC s-a indreptat catre instanta. 

“Jos Maia Sandu.”

„Noi nu venim la Chisinau, nu intram in judecati si nu inchidem usile. De ce cineva vine la noi si face astfel de lucruri? Jos Maia Sandu, jos dictatura. Jos Maia Sandu.”

Unii dintre cei prezenti nu stiau ce se intampla, altii au condamnat actiunile de astazi.

„-Cum credeti, ce se intampla acum la CEC? 

-Nu stiu, abia am venit. 

-De ce ati venit aici? 

-Nu stiu, sa vad de ce s-au adunat oamenii.”

„-Vor sa declare alegerile de la noi nule. 

-Cum credeti, de ce se face acest lucru? 

-Este convenabil Chisinaului, mai mult nimanui.”

Printre manifestanti erau mai multi deputati din adunarea populara a Gagauziei.

Alexandr DULGHER, DEPUTAT IN ADUNAREA POPULARA A GAGAUZIEI:Comisia Electorala din Gagauzia se ghideaza dupa regulile locale si nimeni nu trebuie sa intervina. Exista Curtea de Apel, ea va emite o decizie, iar despre tot ceea ce se intampla, aceasta ingerinta in procesul electoral, trebuie sa-i intrebati pe ei. Ei incalca legea.”

Zeci de carabinieri si politisti au fost mobilizati in fata sediului judecatoriei. La un moment dat, reprezentantii partidului Sor si un deputat din adunarea populara au incercat sa intre in institutie. Usa insa era incuiata.

Mascatii de la Centrul National Anticoruptie, ofiterii de la Procuratura Anticoruptie, dar si cei de la Inspectoratul National de Investigatii au descins cu perchezitii la Comisia Electorala Centrala din Gagauzia dupa ce membrii CEC au confirmat rezultatele alegerilor din regiune, care o califica pe Evghenia Gutul ca fiind castigator al scrutinului. 

„Temei al actiunii de ridicare constituie banuiala rezonabila privind includerea in listele alegatorilor a persoanelor decedate si aflate in afara tarii si votarea din numele acestora.”

Cei de la CNA spun ca voturile din partea acestor persoane ar fi fost in favoarea Evgheniei Gutul, candidatul partidului Sor. 

„In urma efectuarii actiunilor de urmarire penala, in cauza penala privind finantarea ilegala a campaniei electorale si coruperea alegatorilor, a aparut o banuiala rezonabila ca o parte din alegatori au fost adusi organizat din alte raioane in scopul votarii candidatului din partea Partidului Politic Sor.”

Reprezentantii Comisiei Electorale din regiune nu au venit deocamdata cu o reactie in urma actiunilor de astazi. Candidatul Partidului Sor, Evghenia Gutul, a condamnat descinderile.

Evghenia GUTUL, CANDIDATUL PARTIDULUL SOR: „In calitate de ales in functia de Bascan al Autonomiei Gagauze condamn actiunile autoritatilor centrale fata de CEC Comrat.”

Intr-un comunicat de presa, Partidul Sor acuza sefa statului ca vrea sa impiedice validarea scrutinului. Maia Sandu nu a venit, deocamdata, cu o reactie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.