Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale nu au fost implicate în combaterea corupției, iar situația de la alegerile prezidențiale din 2024 a fost dovada. Astfel, autoritățile au trebuit să caute soluții și au decis să comaseze aceste două instituții pentru a forma una, dar puternică și care să livreze rezultate. Declarațiile au fost făcute de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii În Profunzime.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Noi am avut două ședințe CSS unde s-a discutat ce s-a întâmplat în această campanie, care a fost prestația instituțiilor care au sarcina să nu permită implicări din afară. S-a văzut că unele instituții au livrat, alte instituții nu au livrat. Au preferat o poziție de observator și noi am constatat că în cazul justiției, în cazul Procuraturii care trebuie să combată și să facă parte din această echipă CNA, SIS, IGP, aici a fost centura slabă. Evident, nu puteam să mergem mai departe în 2025 când mai avem un exercițiu electoral și nimeni nu face iluzii că Kremlinul nu va pregăti iarăși o operațiune pentru a influența și a deturna procesul electoral. Atunci, noi trebuie să venim cu soluții.”
Astfel, Igor Grosu susține că autoritățile au constatat că instituțiile PA și PCCOCS nu au fost suficient implicate în combaterea corupției.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI:„Una modest de tot, iar alta un pic a mai fost implicată. Am mai constatat că crima organizată și corupția politică, după aceste alegeri, a crescut foarte bine. Astfel, am decis să creăm toate aceste capacități care mai sunt bune într-o singură instituție.”
Întrebat de ce autoritățile nu au așteaptat mai întâi să să se termine procesul de Vetting, Igor Grosu a spus că nu este timp.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Noi nu avem luxul de a aștepta să se termine Vetting-ul, el pe alocuri e pus pe pauză, sabotat...”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „De unde este siguranța că noua instituție va fi altfel, va reuși?”
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Cel mai rău e atunci când stai și nu faci nimic. Nu se va pierde niciun dosar. O să stăm cu ochii în patru.”
Astăzi, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate și astfel, lichidarea celor două instituții specializate existente în prezent - Procuraturii Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a fost votat de 61 de deputați. Proiectul urmează să fie definitivat în lectura a doua.
Propunerea de fuzionare a Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a venit din partea Ministerului Justiției. Asta după ce Consiliul Suprem de Securitate a cerut schimbări pentru îmbunătățirea activității, în special a Procuraturii Anticorupție, președintele Maia Sandu a spus că este un eșec total și a cerut schimbări.
Ulterior, un proiectul de lege în acest sens a fost prezentat săptămâna trecută de PAS. Pentru început, noua instituție va avea un șef interimar, care va fi desemnat de procurorul general. Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor va organiza un concurs în care vor fi selectați procurorul șef și procurorii care vor activa aici. Numărul angajaților va fi stabilit de CSP.
Unii experți consideră că comasarea celor două instituții a fost inițiată de fapt pentru ca Dragalin să fie scoasă din funcție. Și fostul premier, Ion Sturza a declarat în cadrul emisiunii În Profunzime că reprezentanții partidului de guvernare i-ar fi cerut lui Dragalin să demisioneze, dar aceasta nu a acceptat, iar din acest motiv s-a decis comasarea celor două procuraturi.
Ieri, însă șefa Procuraturii Anticorupție și-a anunțat demisia. Ea a făcut anunțul într-un mesaj video publicat pe facebook. Veronica Dragalin a declarat că a decis să plece deoarece inițiativa legislativă cu privire la comasarea procuraturilor specializate este un atac asupra sistemului justiției și a îndemnat deputații să nu o susțină. Ministrul Justiției a respins aceste acuzații.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.