Chiar dacă se știa că Ilan Șor vrea și încearcă să cumpere voturi, iar organele de drept cunoșteau despre planurile fugarului, totuși nimeni nu s-a așteptat la o asemenea amploare de corupere a alegătorilor, iar instituțiile statului nu și-au imaginat că există o așa magnitudine. Acestea sunt explicațiile oferite de candidatul desemnat de PAS la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, în cadrul emisiunii În Profunzime, fiind întrebată de ce organele de drept nu au intervenit mai din timp pentru a stopa intențiile grupării lui Șor.
Maia SANDU, CANDIDAT DESEMNAT DE PAS: „Am văzut un fenomen nou pentru Moldova. Un fenomen de amploare care a pus în pericol pentru turul doi votul suveran al moldovenilor. (...)
Eu am fost informată de către servicii despre această încercare și această cifră pe care am spus-o de 300 de mii. Noi știam despre ea, instituțiile statului lucrau, dar niciuna nu a putut sa vadă toată magnitudinea. În momentul în care au cules suficientă informație, mai ales poliția și au văzut că e vorba de peste 100 de mii, asta a fost pe ultima sută de metri.
Se știa ca Șor vrea sa facă acest lucru, dar cel mai probabil instituțiile noastre nu și-au imaginat că există o așa magnitudine. Instituțiile totuși încercau să oprească venirea banilor în țară pentru că se descoperea un canal și se închidea acest canal, după care gruparea Șor venea pe alt canal și instituțiile au alergat după aceste canale prin care se distribuiau banii.”
Totodată, în cadrul emisiunii, Maia Sandu a comentat și anunțul făcut astăzi de Agenția Servicii Publice precum că 40 de angajați din cadrul instituției au fost suspendați din funcție după ce, în urma unor verificări, s-a descoperit că aceștia ar fi primit bani din partea Federației Rusiei, prin aplicația PSB, pentru votul din 20 octombrie.
Maia SANDU, CANDIDAT DESEMNAT DE PAS: „Din păcate noi avem în instituțiile statului oameni care nu respectă legea și aici e mai mult decât o infracțiune - e o incalcare gravă. De ce se întâmplă aceste lucruri? Pentru că atunci când am văzut arestări ale oamenilor care lucrează într-o instituție sau alta ele s-au rezolvat într-o săptămână două în justiția moldovenească. În momentul în care pentru unii oameni care sunt tentați să comită infracțiuni și să i-a bani ilegal e clar că nu vor fi sancționați și se vor înțelege și se vor împarte cu judecătorul. Iată s-a ajuns la situația în care inclusiv în instituțiile statului avem oameni care procedează în acest fel. Ca să ieșim din această situație, trebuie sa ne mobilizam.”
În ultimele săptămâni, poliția și procurorii au descins cu zeci de percheziții la oamenii lui Șor în dosare de corupere a alegătorilor. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, pe parcursul lunii octombrie și septembrie, 39 milioane de dolari au ajuns din Rusia pe conturile a 138 de mii de moldoveni. CNA a aplicat amenzi de peste două milioane de lei pentru celor care și-au vândut votul. Cei care denunță schema și cooperează cu ancheta pot scăpa de amendă. Anterior, fugarul Șor spunea a recunoscut că transmite bani în Moldova, susținând că plățile sunt legale.
La 28 octombrie, procurorul general a anunțat că în perioada aceasta au avut loc peste 800 de percheziții, în urma cărora 28 de persoane au fost reținute. Totodată, acesta a menționat că a avut loc și confiscarea a circa 50 de milioane de lei. Potrivit lui Ion Munteanu schema pusă la cale de fugarul Ilan Șor a fost elaborată de serviciile speciale ale Federației Ruse.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508