Curtea europeana a drepturilor omului cere ca Guvernul RM sa spuna in ce masura declaratiile facute de unii deputati la sedinta Parlamentului din 15 octombrie 2015 (atunci cand fostul prim-ministru al RM a fost lipsit de imunitate parlamentara si, ulterior, retinut de procurorii anticoruptie) au respectat prezumtia de nevinovatie. Despre asta Vlad Filat a scris pe pagina sa de Facebook.

Publicat:19.03.2020, 18:30

Vlad FILAT, FOST PRIM-MINISTRU AL RM: "Un prim pas... La 18 martie 2020, Curtea europeana a drepturilor omului (CtEDO) a comunicat Guvernului Republicii Moldova prima cerere depusa de mine la Inalta Curte de la Strasbourg.

In aceasta cerere adresata CtEDO a fost invocata incalcarea dreptului la libertate si siguranta, in particular datorita mentinerii in arest pe intreaga durata a procedurilor in fata instantelor nationale. S-a indicat si asupra incalcarii prezumtiei de nevinovatie de catre inalti oficiali. Or, acesti din urma, prin declaratiile sale, au influentat negativ derularea intregului proces penal.

In particular, CtEDO a solicitat ca Guvernul Republicii Moldova sa dea explicatii, in special la faptul in ce masura declaratiile facute de catre reprezentantii statului in cadrul sedintei Parlamentului din 15 octombrie 2015 (atunci cand am fost lipsit de imunitate parlamentara si, ulterior, retinut de procurorii anticoruptie) au respectat prezumtia de nevinovatie, garantata de art. 6 par. 2 din CEDO.

Respectarea principiului prezumtiei nevinovatiei constituie o garantie, care vizeaza procesul echitabil. CtEDO a constatat, in multiple cauze, violarea acestui principiu, mai cu seama ca urmare a expunerilor publice in privinta vinovatiei unei persoane nu doar de catre judecatori, ci si de catre oficiali de stat (presedinti de stat, presedinti de parlament, ministri ai justitiei, procurori sau reprezentanti ai organelor de urmarire penala).

Respectarea principiului prezumtiei nevinovatiei interzice oficialilor sa faca declaratii despre procedurile penale aflate in derulare, mai cu seama cand prin acestea se incurajeaza publicul sa creada in vinovatia unei persoane cercetate penal si sa predetermine analiza faptelor de catre autoritatea judecatoreasca competenta.

In cauza penala in care am fost vizat s-a procedat contrar acestor interdictii legale. Declaratiile inaltilor oficiali de stat privind vinovatia, facute in sedinta parlamentului din 15 octombrie 2015, au avut ca si efect crearea in societate a unei false perceptii despre vinovatie si vicierea fundamentala a intregului proces penal incepand de la aplicarea arestului pe toata durata procedurilor, examinarea cauzei cu usile inchise, respingerea cererilor de examinare a martorilor, respingerea cererilor de dispunere a expertizelor, etc.

Totodata, CtEDO a invitat Guvernul Republicii Moldova sa se expuna asupra legalitatii detentiei in arest pe durata examinarii apelului si daca legislatia nationala prevedea o cale efectiva de contestare a detinerii in arest in acea perioada.

Amintesc ca toate abuzurile comise la judecarea in fond a cauzei au fost expuse intr-o cerere separata, care este in examinare prioritara la CtEDO.

Echipa de avocati care ma reprezinta va analiza sub toate aspectele comunicatul parvenit de la Inalta Curte, pentru a decide asupra actiunilor care urmeaza a fi intreprinse ulterior."

Fostul prim-ministru a iesit de dupa gratii pe 3 decembrie la patru ani de la retinere, desi era condamnat la noua ani. Asta pentru ca a stat in penitenciarul 13 in care, potrivit CEDO, conditiile sunt inumane.