Componenta Comitetului Executiv propusa de noul bascan al UTA Gagauzia, Evghenia Gutul, ar fost schimbata. Cel putin asta se arata intr-o postare facuta pe facebook de activistul Leonid Dobrov, care a publicat o noua lista de membri propusi ai Comitetului Executiv din Autonomie. Din lista, fiind excluse persoane controversate, inclusiv primarul municipiului Orhei, Pavel Verejana si consilierul juridic al fractiunii SOR, declarata neconstitutionala, Iurie Kuznetov, transmite nokta.md.

Ultimul update: 19.08.2023, 17:45 Publicat:19.08.2023, 17:13

Totodata, din acest document rezulta ca cei sapte candidati pentru diferite posturi care nu au promovat proba de cunoastere a limbii gagauze au fost inlocuiti. Numarul candidatilor nu s-a schimbat, fiind tot 21.

Au trecut mai bine de trei saptamani de la prezentarea publica a noii componente a Comitetului Executiv al Gagauziei, propusa de noul bascan Evghenia Gutul, insa prezentata de pe un ecran mare de fugarul Ilan Sor, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul frauda bancara. Cu toate acestea, componenta nu a fost inca aprobata. Adunarea Populara a Gagauziei a pus intrebari atat cu privire la forma de reprezentare a Comitetului Executiv, cat si la structura si componenta nominala a acestuia. Deputatii au cerut ca totul sa fie in conformitate cu legea - bascanul a promis ca va apara fiecare membru al echipei si a adunat oameni pentru proteste.

Deputatii Adunarii Populare s-au intalnit de trei ori pana acum in incercarea de a numi noua componenta a Comitetului Executiv. Sedintele insa s-au incheiat de fiecare data cu scandal si proteste.