Schimbarea de putere la Chisinau este pe agenda Federatiei Ruse care ar dori sa aiba in spatele frontului o zona controlata ce i-ar permite sa avanseze in Ucraina. Declaratia a fost facuta la In Profunzime de fostul premier Ion Sturza, care sustine ca un pericol militar la adresa tarii noastre nu exista acum, intrucat Republica Moldova are garantii de securitate atat din partea Romaniei, care este tara membra NATO, cat si de la alti parteneri internationali.

Publicat:14.03.2023, 21:11

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„Amenintarile de securitate la adresa Republicii Moldova. Cat de serioase sunt, cum le vedeti dumneavoastra?”

Ion STURZA, EX-PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:„Noi trebuie sa le luam in serios pentru ca noi suntem in mijlocul unui razboi hibrid, razboi informational care poate sa fie mai nefast pentru stabilitatea tarii decat poate unele provocari directe militare care astazi nu sunt iminente. Lucrurile au fost foarte bine documentate de serviciile speciale din Republica Moldova, cat si de tarile partenere. Si nu este o coincidenta simpla atunci cand un inalt demnitar la consiliul de securitate al SUA dedica o parte importanta luarii de pozitii a Guvernului SUA problemelor de securitate in Republica Moldova.”

Ion Sturza sustine ca planurile initiale ale Federatiei Ruse asupra Republicii Moldova au fost zadarnicite datorita rezistentei Ucrainei.

Ion STURZA, EX-PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:„In prima zi de razboi (n.red. rusii) au contactat conducerea Republicii Moldova si au anuntat ca ei au de gand in 4-5 zile sa fie la Tiraspol si ca de acolo vor impune conducerii Republicii Moldova implementarea unui plan de reglementare si de ajustare la politica Federatiei Ruse. A fost atunci un pericol real, nimeni nu-si inchipuia atunci ca Ucraina va rezista atat de eroic si va opri si va fi scutul nostru. Este de-a dreptul norocul nostru pentru ca ne-am fi trezit daca nu in 4-5 zile, in 2-3 saptamani cu rusii la Chisinau si cu o schimbare brutala a guvernarii de la Chisinau si practic cu o ocupatie rusa.”

Totusi, fostul premier afirma ca Moldova nu a disparut de pe agenda Federatiei Ruse.

Ion STURZA, EX-PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: „Schimbarea de regim la Chisinau este pe agenda Federatiei Ruse. Ei ar dori sa aiba in spatele frontului o zona controlata de ei, o zona tampon care eventual le-ar permite sa avanseze din zona noastra in Ucraina.”

Avantajul tarii noastre este ca a reusit sa obtina increderea si protectia partenerilor externi, sugereaza Ion Sturza.

Ion STURZA, EX-PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: „Chisinaul colaboreaza pe teme de securitate cu SUA, cu NATO, cu partenerii din Romania si exista o umbrela informationala.Garantii de securitate au fost date, inclusiv de Romania. - In ce sens?  - Sunt lucruri care sunt clasificate, dar sunt lucruri care sunt cunoscute: suportul informational, monitorizarea spatiului aerian, chiar si unele echipamente neletale pentru sistemul de securitate, sunt garantii care sunt foarte serioase si care sunt cunoscute inclusiv de Federatia Rusa.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Dar daca, Doamne fereste, se escaladeaza, Romania ar interveni militar in ajutorul Republicii Moldova?”

Ion STURZA, EX-PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:„Chiar daca eu as sti raspunsul nu il pot spune, dar il stie Moscova, il stie Tiraspolul, il stie Kievul. Inclusiv tempereaza si niste intentii mai asa... din partea Kievului vizavi de Transnistria. Ca multi au pus in discutie ca uite Kievul ar fi interesat de Cobasna, de depozitul de armanent. Da, la inceputul razboiului a fost asa intentie din partea lor sau chiar si cerere catre Guvernul Republicii Moldova, dar stiti pozitia presedintelui si a Guvernului, un ferm „nu”. Un ferm „nu” a venit si din partea NATO si a UE si lucrurile s-au linistit.”

In ceea ce priveste solutionarea conflictului transnistrean, Ion Sturza sustine ca cheia e la Chisinau, dar autoritatile nu sunt inca pregatite in acest sens.

Ion STURZA, EX-PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:„Problema Transnistriei nu e o interventie militara sau provocari militare, este de o catastrofa umanitara. Noi vorbim acum ca le dam posibilitatea sa-si aprovizioneze bugetul cu niste bani care vin prin gaz, prin cumpararea energiei electrice, dar daca s-ar stopa aceste relatii economice minime, atunci Transnistria intra intr-un colaps economic si atunci noi am avea o problema umanitara care ne-ar costa. Fixarea ei sau solutionarea ar costa comunitatea internationala foarte multi bani si efort, refugiati, multe alte lucruri, asta e o problema de securitate. Se lucreaza la un plan de contingenta cu partenerii exteriori, in caz de catastrofa umanitara care ar insemna ruperea oricaror conexiuni.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.