Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate a fost creată pentru că cele două procuraturi specializate nu au fost implicate suficient în combaterea corupției, iar situația de la alegerile prezidențiale din 2024 a demonstrat asta. Declarațiile au fost făcute aseară de președintele parlamentului, la emisiunea În Profunzime. Igor Grosu susține că noua instituție ar urma să fie funcțională într-o lună de la intrarea în vigoare a legii, iar proiectul, votat în prima lectură, va fi transmis Comisiei de la Veneția.

Publicat:21.02.2025, 22:09

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: ”PA și PCCOCS, noi am constatat că aceste instituții, una modest de tot, alta puțin a mai fost implicată. Am mai constatat că crima organizată și corupția politică, după aceste alegeri, au crescut foarte bine. Și atunci am decis, după analize, să concentrăm toate aceste capacități într-o singură instituție, cea care se va ocupa de combaterea corupției și crimei organizate în care să se regăsească poate mai puțini, dar procurori care să se implice plenar în procesul de combatere a corupției și crimei organizate.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: ”De unde avem siguranța că noua instituție va face altfel, va reuși să facă ceva pentru că noi suntem într-un an electoral?”

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: ”Nimeni nu îți dă garanții. E cel mai rău atunci când stai și nu faci nimic. 
-Dar dacă se pierd dosare?
-Nu se mai pierde nimic, sunt speculații. O să stăm cu ochii în patru.”

Președintele Parlamentului a declarat că noua instituție va fi funcțională în cel mai scurt timp.

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: ”Maxim într-o lună jumătate trebuie să fie funcțională din momentul în care este publicată și intrată în vigoare legea. O să ne asigurăm că asta se va întâmpla, pentru că vom sta pe capul lor, în sensul bun al cuvântului.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: ”De ce nu a fost trimis la Comisia de la Venția acest proiect?”

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: ”O să-l trimitem chiar dacă va fi adoptat. O să vină comentarii de acolo, o să revenim și o să corectăm dacă va fi ceva de corectat. Deja s-a discutat cu Comisia Europeană. Acolo am găsit înțelegere și susținere.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: ”Potrivit unora, pare evident că comasarea acestor instituții s-a făcut pentru a scăpa de Veronica Dragalin.”

 Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: ”Dacă cineva își închipuie că unica problemă este un conducător de instituție, atunci vede lucrurile foarte superficial. Este capcana de a pune semnul egalității într-un lider conducător și o instituție. Instituția este un organism mult mai complex.”

Igor Grosu a mai sugerat că Veronica Dragălin ar intenționa să se implice în politică, lucru pe care fosta șefa de la anticorupție nu l-a exclus anterior.

Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: ”După felul cum decurg evenimentele și din prestația în spațiul public, din frecvența acestor prestații, deducem că ar fi o opțiune să se implice în politică. De ce nu? Este loc și cerere pentru politicieni noi. Important e să nu faci politică pe seama instituțiilor, pentru că asta se numește folosirea resurselor administrative.”

Ieri, deputații PAS au votat în prima lectură proiectul privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Propunerea de fuzionare a Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a venit din partea Ministerului Justiției. Asta după ce Consiliul Suprem de Securitate a cerut schimbări pentru îmbunătățirea activității, în special a Procuraturii Anticorupție. Marți, șefa Procuraturii Anticorupție și-a anunțat demisia, declarând că a decis să plece deoarece inițiativa legislativă cu privire la comasarea procuraturilor specializate este un atac asupra sistemului justiției.