Tiraspolul a cumpărat, în premieră prin intermediul Moldovagaz, gaze naturale din România și a achitat în avans pentru 2 milioane de metri cubi folosite azi. De mâine regiunea ar urma să fie asigurată cu gaz de o companie din Ungaria, așa cum anunța luni liderul separatist. Nu este clar dacă va fi posibil acest lucru, deoarece ieri Europa Liberă scria, că firma ungară discuta cu Ucraina despre transportul gazelor către regiunea transnistreană. Guvernul insistă ca Tiraspolul să accepte ajutorul propus de UE, de 60 de milioane de euro, pentru a depăși criza provocată de Rusia.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Este pentru prima dată când Moldovagaz a cumpărat pentru Tiraspoltransgaz, din banii din stânga Nistrului, adică Tiraspoltransgaz, într-o tranzacție de pe BRM 2,5 mln metri cubi de gaze, și este o premieră când s-au plătit toate taxele, inclusiv TVA.”
Acest volum ar urma să fie livrat astăzi în regiunea transnistreană, scrie ministerul Energiei. Nu este clar ce sumă mai exact a scos din “buzunar” Tiraspolul pentru aceste circa 2,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Directorul interimar al Moldovagaz nu a răspuns la apeluri pentru o reacție. Cele 3 milioane de metri cubi de gaz, care aveau titlul de împrumut, au fost livrate de către Moldovagaz pe 11 februarie. Acest volum trebuie restituit până la sfârșitul lunii martie.
Între timp, Europa Liberă scrie că acea companie ungară care ar urma să livreze gaz pentru regiunea transnistreană ar avea discuții cu Ucraina pentru a putea aduce gazul până la granița cu țara noastră. Așadar, nu este clar ce se va întâmpla în regiune începând de mâine. Autoritățile spun că unica soluție este ca Tiraspolul să accepte ajutorul UE, cu tot cu condiționalitățile Chișinăului.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Republica Moldova continuă să insiste pe tranzacția care s-a propus, cu această susținere financiară din partea UE, și respectiv cei din stânga Nistrului să se conformeze acelor condiții. Guvernul are pe masa o oferta pentru cei din stanga Nistrului, cu sustinerea UE, dar ea vine cu conditionalitati. Noi vom continua sa insistam pe aceasta opțiune.”
În același timp, Guvernul nu se angajează să negocieze cu Ucraina pentru a fi pus în aplicare un plan nesigur, propus de separatiști, spune prim-ministrul. Dorin Recean admite că Tiraspolul a fost nevoit să refuze ajutorul UE.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Celor din stânga Nistrului nu li s-a permis să accepte această ofertă, pentru că vine cu condiții foarte clare.”
Liderul separatist, Vadim Krasnoselski, nu a scris nimic despre cum decurg negocierile privind livrarea gazului cu ajutorul companiei ungare. Acest scenariu ales de Tiraspol, asigură regiunea cu gaz doar pentru 16 zile. Regiunea transnistreană a rămas fără căldură și lumină la începutul lunii ianuarie, după ce Rusia a refuzat să livreze gaz prin rute alternative. De la 1 până la 10 februarie locuitorii din stânga Nisturlui au avut gaz în baza ajutorului umanitar oferit de Uniunea Europeană, în valoare de 20 milioane de euro.Tiraspolul urma să accepte anumite condiții pentru a primi un nou ajutor, de 60 de milioane de euro, oferite tot de UE, dar a refuzat.