Fostul presedinte, Igor Dodon, va putea parasi tara in perioada 28 ianuarie - 5 februarie. Asta dupa ce astazi, in cadrul sedintei de la Curtea Suprema de Justitiei, magistratii au acceptat cererea avocatilor lui Igor Dodon prin care au solicitat ca fostul presedinte sa paraseasca tara pentru a-si insoti fiul mai mic la un tratament de reabilitare in Romania. Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc a fost categoric impotriva si a cerut sa fie audiat medicul care a intocmit documetele care au fost prezentate in calitate de probe, instanta insa a refuzat propunerea si a acceptat cererea avocatilor. 

Publicat:19.01.2023, 11:52

„Potrivit legii persoana care e aplicata o masura preventiva poate sa paraseasca domiciliu sau tara in cazul in care sunt circumtante personale exceptionale. La caz nu exista circumstante personale exceptionale ale inculpatului Igor Dodon de a pleca peste hotare, sunt circumstante care il vizeaza pe fiul sau, dar nicidecum direct pe el. Fiul lui poate sa plece cu o alta persoana, nu numai decat cu inculpatul Igor Dodon. In viziunea mea s-au prezentat niste copii de documente, care consider eu, nu pot fi luate ca fiind intemeiate suficient si trebuiau a fi verificate in instanta de judecata”, a declarat pentru PRO TV, Petru Iarmaliuc. 

Procurorul ne-a spus ca a cerut sa fie audiat medicul sau persoana care a intocmit documentele prezentate, insa instanta a refuzat aceasta solicitare.

„Instanta nu a dorit sa audieze nici medicul care a intocmit aceste documente si a acceptat pozitia lui. Eu nu am decat sa ma conformez acestei decizii, pentru ca e defenitiva. Instanta i-a acceptat cererea lui, dar eu reiterez, nu au fost prezentate probe care sa considere circumstantele anume personale exceptionale ale invinuitului Igor Dodon”, a adaugat procurorul Iarmaliuc. 

Astazi, are loc o noua sedinta in dosarul sacosei negre, in care este vizat ex-presedintele Republicii Moldova.

Dodon a fost retinut in luna mai, ulterior a fost plasat in arest la domiciliu. In luna noiembrie insa, el a fost eliberat din arest. In acest dosar, Igor Dodon este acuzat de imbogatire ilicita, corupere pasiva, finantare ilegala a partidului si tradare de patrie, infractiuni care ar fi fost comise in ultimii 6 ani. Ex-presedintele neaga acuzatiile.

In octombrie 2022, dosarul numit „Sacosa neagra” a fost expediat in judecata. Procurorii sustin ca fostul presedinte ar fi primit pana la un milion de dolari de la Vlad Plahotniuc pentru a promovat interesele Partidului Democrat. Dodon spune ca dosarul este unul politic, iar imaginile in care apare alaturi de Plahotniuc si Iaralov, publicate in presa acum trei ani, sunt trucate.

Igor Dodon ar fi primit de la 600 de mii pana la un milion de dolari de la Vlad Plahotniuc si de la un apropiat de-al acestuia, Serghei Iaralov, care conduceau o organizatie criminala, anunta procurorii. In anul 2019, acestia ar fi negociat crearea unei coalitii de guvernare in Moldova, intre PD si PSRM, interesul acesteia fiind modul de distribuire a functiilor de ministri in cadrul noului Guvern si a functiilor de conducere a institutiilor publice. Potrivit procurorilor, Igor Dodon, in acea perioada presedinte de tara, trebuia sa negocieze cu persoane influente de la Moscova, astfel incat Plahotniuc sa scape de dosarele penale pe numele sau din Rusia.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.