Presedintele Parlamentului, Igor Grosu, spune ca decizia Curtii Constitutionale privind purtarea panglicii negru-oranj si a altor simboluri care promoveaza razboiul, nu schimba cu nimic deciziile luate anterior de majoritatea parlamentara si ca aceste simboluri sunt in continuare interzise. Grosu mentioneaza ca modul in care vor fi sanctionate persoanele care incalca legea va fi exact ca si in ani precedenti. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

Publicat:01.05.2023, 23:16

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:Decizia sa, interpretarea care a dat-o Curtea Constitutionala a distorsionat un pic mesajul, a bulversat lumea. Ultima aparitie publica si pozitie pe care am auzit-o de la domnul prim-ministru, care coordoneaza cu Ministerul de Interne este ca nimic nu s-a schimbat. Cei care vor iesi si vor afisa acest simbol al agresiunii, simbol al unui stat agresor, vor fi documentati si vor suferi consecinte, asa cum a fost anul trecut.”

Presedintele Parlamentului precizeaza ca sanctionarea persoanelor care incalca legea se va afla in atributiile politiei.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:„Acestea sunt detalii judiciare care politia o sa le gestioneze cum ei stiu mai bine, ca si anul trecut. Finalitatea va fi probabil, acelasi proces verbal. Este un simbol al agresiunii, el este purtat de mercenarii, de armata Federatiei Ruse in Ucraina. Si sub acest simbol mor oamenii, sunt omorati oamenii.”

Curtea Constitutionala sustine ca nu a legalizat purtarea panglicii negru-oranj si a altor simboluri care promoveaza razboiul, interzise prin lege anul trecut. Precizarea vine dupa ce pe 11 aprilie Curtea a emis o decizie privind utilizarea simbolurilor si sanctionarea persoanelor care incala legea, iar hotararea a trezit nedumeriri si critici. Curtea Constitutionala s-a expus dupa ce a fost sesizata de socialisti anul trecut.

Totusi, magistratii au mentionat ca pentru a sanctiona o persoana trebuie sa se constate ca simbolul a fost utilizat in scopul justificarii sau glorificarii actiunilor de agresiune militara, a crimelor de razboi sau a crimelor impotriva umanitatii. Precizarea vine dupa mai multi reprezentanti ai opiniei publice au interpretat decizia instantei ca o permisiune pentru folosirea panglicii negru-oraj, numita „Sfantul Gheorghe”, dar si literelor „V” si „Z”, atat timp cat acestea nu promoveaza agresiunea militara rusa. Magistratii Inaltei Curti sustin ca nu este clar daca instantele de judecata sunt obligate sa analizeze contextul in care au fost purtate aceste simboluri. Astfel, magistratii au decis ca o parte din simbolurile analizate ar putea avea mai multe conotatii si ca lista de exceptii de la aplicarea sanctiunii nu acopera toate situatiile in care o persoana utilizeaza simbolurile fara scopul justificarii actiunilor de agresiune militara.

Autorii sesizarii, socialistii, au tratat insa decizia Curtii Constitutionale drept o victorie si au scris ca purtarea panglicii bicolore nu mai este interzisa si ca cetatenii o pot purta fara sa fie sanctionati, lucru negat astazi de Curtea Constitutionala. In aprilie anul trecut Parlamentul a votat o lege prin care interzicea simbolurile “Z” si “V”, dar si panglica “Sfantul Gheorghe”, in Republica Moldova. Potrivit legii, amenzile pentru persoanele fizice ajung pana la 9 mii de lei, pentru persoanele juridice pana la 30 de mii de lei, iar functionarii publici care incalca legea pot fi amendati cu 18 mii de lei. Anul trecut, de 9 mai, peste 300 de persoane au fost amendate pentru ca au purtat panglica bicolora.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.