Cine sunt „tanti Raia”, „Sașa”, „Oleg” ori Svetlana Stanchevici, câteva dintre personajele investigației „În slujba Moscovei”? Deși ne îndeamnă să votăm NU la referendumul pro-UE, în viața de zi cu zi, unii dintre ei se bucură din plin de beneficiile Europei. Într-o nouă investigație, Ziarul de Gardă scrie - „Sașa”, care le cere activiștilor lui Șor să voteze NU la referendum, a candidat, de fapt, la parlamentarele din 2021 pe lista Partidului „Acasă Construim Europa”, formațiune care, cel puțin la nivel declarativ, susține integrarea europeană a Republicii Moldova. Iar Svetlana Stanchevici, care debitează narațiuni false despre Uniunea Europeană, cheltuie banii veniți de la Moscova chiar în țările UE, unde își organizează vacanțe frecvente.

Publicat:18.10.2024, 07:43

Însușirea celor 1000 de lei de către „tanti Raia” din „salariul” reporterei sub acoperire, Măriuța Nistor, nu reprezintă o premieră pentru ea. ZdG a constatat că aceasta a fost cercetată penal în mai multe dosare pentru pungășie și furt, iar într-un dosar a fost condamnată. 

Oleg, intermediarul între banii din contul băncii din Rusia transferați reporterei sub acoperire și cash-ul primit, este pensionar MAI, cercetat și condamnat penal în trecut.

Racolarea și recompensarea cetățenilor angajați în slujba Moscovei în rețeaua controlată de Ilan Șor se realizează cu participarea mai multor șefiȘORi, responsabili pe diferite straturi ale piramidei politice în care tronează Ilan Șor. Ei sunt cei care au rolul de a coordona procesul de extindere a rețelei, de îndoctrinare a celor deja racolați și de monitorizare a procesului de remunerare.  

ȘefiȘOR condamnat în trecut pentru furt

„Tanti Raia” apare în investigația sub acoperire „În slujba Moscovei” în calitate de președintă a organizației primare Dobrogea din cadrul blocului „Victorie”. „Raia” este, de fapt, Raisa Surdu, o pensionară de 69 de ani, originară din Bălți, care din iunie 2024 are reședință temporară în satul Dobrogea din componența orașului Sîngera, o suburbie a capitalei. Viza de reședință expiră la 31 decembrie 2024. 

Însușirea celor 1000 de lei din „salariul” reporterei sub acoperire, Măriuța Nistor, nu reprezintă o premieră pentru „tanti Raia”. Datele de pe portalul instanțelor de judecată arată că ea a fost găsită vinovată într-un dosar penal în care a fost învinuită că în 2016 a sustras din geanta unei persoane aflate într-o piață din capitală un portmoneu, valoarea căruia era de 450 de lei și care conținea 1300 de lei, două carduri bancare și actele de identitate. 

Instanța a considerat „posibilă corectarea și reeducarea inculpatei fără izolarea acesteia de societate”, astfel, pentru furtul valoarea căruia ajunge la 1750 de lei, Surdu a primit o pedeapsă sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității cu durata de 210 ore. 

În instanță, Raisa Surdu nu și-a recunoscut vina, explicând că dosarul a fost deschis „din răzbunare pentru denunțul unor polițiști care ar fi estorcat mită de la ea”. 

Raisa Surdu însă nu și-a ispășit pedeapsa, întrucât instanța a decis, printr-o hotărâre din 2022, că „punerea în executare a pedepsei sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității aplicată cetățenei Surdu Raisa poate reprezenta o abatere”, întrucât nu poate fi aplicată „persoanelor care au atins vârsta de pensionare”.

Furtul portmoneului care i se incriminează nu e singura mențiune a Raisei Surdu într-un dosar penal pentru furt sau pungășie. ZdG a constatat că Raisa Surdu a fost vizată în alte șapte dosare în care a fost cercetată pentru pungășie și în alte trei – pentru furt. Toate însă au fost clasate la faza de urmărire penală. 

Datele publice arată că Raisa Surdu figurează în calitate de administratoare a Societății Romilor din Nordul Moldovei „CIANGO DROM”. Totodată, ea este fondatoare și administratoare la SRL „AGRODAV PRIM”, firmă care are drept domeniu declarat de activitate agricultura. 

CITEȘTE MAI DEPARTE PE ZGD.MD

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.