Ion Sturza sustine ca legea privind ONG-urile intr-un final va fi votata de Dodon, intrucat este o lege care nu deranjeaza pe nimeni, mai ales pe Dodon si socialisti.

Publicat:02.06.2020, 15:58

Ion STURZA, FOST PREMIER AL RM: "Da... Am ajuns sa o vedem si pe aceasta. Guvernul lupta cu Parlamentul ca sa nu fie adoptata o lege care ar debloca o asistenta financiara externa. In cazul acesta, e vorba de 30 de milioane de euro de la Uniunea Europeana. Domnul Chicu, campion la ineptii, in delirul sau traditional a ajuns sa invinuiasca Parlamentul si organizatiile nonguvernamentale de tradare de patrie si dorinta de a distruge Republica Moldova! Si asta de la un proiect de lege care pana la urma nu deranjeaza prea mult pe nimeni, inclusiv pe Dodon si socialistii lui.

Impresia mea e ca nici cei care o apara, nici cei care o critica vehement nu au citit aceasta lege. Care e problema? Fundatiile si organizatiile care sunt afiliate partidelor politice? Serviciile acordate de ei pe gratis partidelor? Finantarea lor externa? E o problema inventata, impactul este minim. Se face transparent si la cote extrem de modeste. Cu mult mai mare este impactul finantarii prin scheme obscure de genul Bahamas. Sau si mai cinic, fundatiile afiliate liderilor de partid. Vezi cazul primei doamne, al primarului de la Balti s.a.

Dar...

Nu ar strica si putina istorie. Republica Moldova are o lege care reglementeaza activitatea a peste 15.000(!) de ONG-uri. Pana acum doi ani, toti au fost fericiti. Dar cineva (cine e acel „cineva” se stie) a venit cu initiativa unei legi noi. Suna frumos si bani din granturi (sute de mii) s-au gasit rapid. Ca sa nu ramana fara finalitate, s-a recurs la un truc mai vechi la Chisinau: s-a insistat sa fie inclusa de partenerii de dezvoltate in conditionalitatile de debursare a asistentei financiare. Ceva de genul, ce vreti de la noi? Ei insista! In realitate, UE este OK si cu legea veche. In Republica Moldova, primul a reactionat Plahotniuc, care - deranjat de ONG-urile care il contestau vehement - a venit cu initiativa de a interzice orice finantare din exterior a celor care „fac politica”. Lucru care a starnit un scandal major. Legea a fost votata in prima lectura si... uitata! Acum s-a revent la ea. Doar ca este contestata din cu totul alte cauze. Externe. Lista contestatarilor de genul Tirdea&Co, forma lor de expunere ma duce la gandul ca s-a primit o comanda de a se lupta nu cu legea in sine, ci cu organizatiile nonguvernamentale care nu sunt pe placul cuiva de la Kremlin. Miroase a primavara araba, a maidan... Este un narativ antioccidental, impus de trepadusii propagandistici aflati in solda „tarului".

Astfel, din nimic s-a nascut un monstrulet care, banuiesc eu, se va termina cu nimic. Lega va fi adoptata si in final semnata de Dodon. Cineva si, in primul rand, Dodon nu isi doreste o cadere de guvern inainte de alegerile prezidentiale. Si cine isi doreste sa o ia in plin cu criza sanitara si economica?

Una ma mira (inca). Datul cu batul in balta al domnului Chicu! Cu cine se va mai „razboi"? Cetatenii, bolnavii, medicii, biserica, functionarii europeni, Romania au trecut deja prin „FB”-ul lui. Cine e urmatorul? Dodon? Sanatate sa aveti!"

Ieri, Ion Chicu a declarat ca tara noastra risca sa-si piarda independenta, daca legea cu privire la ONG-uri va fi votata de Parlament asa cum a fost adoptata acum doi ani. Totodata, premierul a spus ca nu este impotriva acesteia, doar ca ea trebuie schimbata.

De cealalta parte, reprezentantii opozitiei spun ca singurul amendament a fost din partea socialistului Vasile Bolea care a propus ca legea sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Iar Maia Sandu a declarat intr-un live pe facebook ca, de fapt, legea nu se vrea a fi votat pentru ca Igor Dodon s-ar teme ca nu-si va mai putea finanta campania electorala din fundatia Galinei Dodon.

Responsabilii de la presedintie spun ca nu comenteaza declaratiile politicienilor.

Totodata, in cadrul emisiunii In PROfunzime, Pavel Filip s-a aratat convins ca legea privind ONG-urile urmeaza a fi votata in lectura a doua la urmatoarea sedinta a Parlamentului.

Anterior, si presedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a dat asigurari Uniunii Europene ca proiectul de lege privind ONG-urile va fi votat in Parlament imediat dupa expirarea carantinei pentru deputati.

In martie 2016, Ministerul Justitiei a inceput elaborarea noii Legi cu privire la organizatiile necomerciale.

Acest proiect a fost parte a Planului National de Actiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana 2017-2019. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justitiei, din care au facut parte si reprezentanti ai societatii civile.

Proiect transpune cele mai bune practici si standarde cu privire la libertatea de asociere recomandate de catre Comisia de la Venetia si OSCE/ODIHR. Proiectul limiteaza posibilitatile autoritatilor de a exercita presiuni asupra organizatiilor necomerciale si exclude limitarile nejustificate pentru fondarea organizatilor necomerciale de catre anumite categorii de persoane.

De asemenea, proiectul simplifica inregistrarea organizatiilor necomerciale si structura rigida de organizare interna a organizatiilor necomerciale impusa de legislatia actuala. Proiectul nu impune reinregistrarea organizatiilor necomerciale si nu limiteaza finantarea externa a acestora.

In ceea ce priveste activitatea politica, acesta instituie interdictia absoluta pentru organizatiile necomerciale de a sustine candidatii in alegeri si instituie limite clare privind relatiile dintre organizatiile necomerciale si partidele politice.

Proiectul, de asemenea, instituie legislatia cadru privind finantarea sau sustinerea de catre stat a organizatiilor necomerciale, un domeniu reglementat insuficient de catre legislatia actuala. Proiectul a fost supus repetat consultarilor publice de catre Ministerul Justitiei si a fost imbunatatit in urma acestora.

Proiectul a fost votat de Parlament in prima lectura la 3 mai 2018.

Intre timp, proiectul de lege a adunat toate avizele necesare, inclusiv avizul CNA si cele ale comisiilor de specialitate vizate. Desi votarea legii in lectura finala urma sa fie o actiune fireasca, Parlamentul tergiverseaza adoptarea proiectului in lectura finala.