Pavel Filip sustine ca legea privind ONG-urile urmeaza a fi votata in lectura a doua la sedinta bisaptamanala a Parlamentului. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.

Publicat:29.05.2020, 13:14

Pavel FILIP, LIDERUL PD: "Legea cu privire la ONG-uri a fost votata in luna aprilie 2018, in Guvern si transmisa parlamentului, ulterior stiu ca a fost votata si in prima lectura si acum vorbim despre lectura a doua.

Nu au existat pretentii mari. Apropo, am incercat sa promovez aceasta lege atunci cand inca eram la guvern si vorbeam cu colegii din parlament, de asta si a fost votata in prima lectura.

Eu cred ca cele mai mari discutii se refera la articolul 6 din aceasta lege, unde este posibiliatea ajutorului financiar, material din partea ONG-urilor pentru partidele politice, a se duce tangential la finantarea din exterior a partidelor politice, dar nu cred ca este intr-atat de grav, pentru ca exista rapoarte. Stiu ca colegii au mai venit si cu niste amendamente la aceasta lege, de aceea in linii mari nu as vedea o problema atat de mare ca aceasta lege sa fie votata.

Noi am insistat si am introdus aceasta lege in ordinea de zi pentru sedinta bisaptamanala a Parlamentului si am toata certitudinea ca ea va fi votata la urmatoarea sedinta a parlamentului. Astazi in comisie s-au intrunit, au examinat amendamentele si deja ramane la discretia plenului parlamentului."

Pe 10 octombrie 2019, Comisia Europeana a aprobat plata de 30 de milioane de euro din asistenta macrofinanciara acordata Republicii Moldova. Din aceasta suma, 20 de milioane de euro reprezinta imprumuturi, iar 10 milioane - granturi.

Aceasta este a doua dintre cele trei rate planificate in cadrul programului de asistenta macrofinanciara (MFA) catre Moldova, care a fost adoptat in septembrie 2017 si a carui valoare totala este de 100 de milioane de euro.

Potrivit Comisiei Europene, banii sunt meniti pentru a acoperi necesitatile financiare externe ale Republicii Moldova in procesul de reformare structurala.

Comisia Europeana spunea ca va monitoriza atent cum autoritatile de la Chisinau vor indeplini preconditiile politice inainte de cea de-a doua si cea de-a treia transa din asistenta macrofinanciara.

Pe 12 septembrie 2019, Comisia Europeana a publicat raportul privind etapa de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova - UE. Acesta reflecta aspecte ingrijoratoare cum ar fi justitia, investigarea fraudei bancare si coruptia. In raportul sau, Comisia Europeana a evidentiat faptul ca tara noastra a inregistrat progrese in implementarea reformelor-cheie care vizeaza abordarea standardelor democratice si a statului de drept.

Anterior, europarlamentarul Siegfried Muresan a declarat ca daca Guvernul Sandu va fi lasat sa-si faca treaba, intr-un an va reusi sa aduca in RM toate cele trei transe din asistenta macrofinanciara de 100 de milioane de euro.

Pe 5 iulie 2018, Parlamentul European a suspendat asistenta macrofinanciare pentru Republica Moldova, din cauza nerespectarii preconditiilor politice stipulate in acordul dintre UE si tara noastra. Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a declarat atunci ca suspendarea asistentei este legata de invalidarea alegerilor de la Chisinau. 

In martie 2016, Ministerul Justitiei a inceput elaborarea noii Legi cu privire la organizatiile necomerciale.

Acest proiect a fost parte a Planului National de Actiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana 2017-2019. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justitiei, din care au facut parte si reprezentanti ai societatii civile.

Proiect transpune cele mai bune practici si standarde cu privire la libertatea de asociere recomandate de catre Comisia de la Venetia si OSCE/ODIHR. Proiectul limiteaza posibilitatile autoritatilor de a exercita presiuni asupra organizatiilor necomerciale si exclude limitarile nejustificate pentru fondarea organizatilor necomerciale de catre anumite categorii de persoane.

De asemenea, proiectul simplifica inregistrarea organizatiilor necomerciale si structura rigida de organizare interna a organizatiilor necomerciale impusa de legislatia actuala. Proiectul nu impune reinregistrarea organizatiilor necomerciale si nu limiteaza finantarea externa a acestora.

In ceea ce priveste activitatea politica, acesta instituie interdictia absoluta pentru organizatiile necomerciale de a sustine candidatii in alegeri si instituie limite clare privind relatiile dintre organizatiile necomerciale si partidele politice.

Proiectul, de asemenea, instituie legislatia cadru privind finantarea sau sustinerea de catre stat a organizatiilor necomerciale, un domeniu reglementat insuficient de catre legislatia actuala. Proiectul a fost supus repetat consultarilor publice de catre Ministerul Justitiei si a fost imbunatatit in urma acestora.

Proiectul a fost votat de Parlament in prima lectura la 3 mai 2018.

Intre timp, proiectul de lege a adunat toate avizele necesare, inclusiv avizul CNA si cele ale comisiilor de specialitate vizate. Desi adoptarea proiectului in lectura finala urma sa fie o actiune fireasca, Parlamentul tergiverseaza adoptarea proiectului in lectura finala.