Legea care pune miliardul furat pe umerii moldovenilor sa fie suspendata. PPDA propune moratoriu pe o perioada nedeterminata de timp, astfel incat bugetul de stat sa nu mai fie golit anual pentru intoarcerea datoriei. Fractiunea crede ca in felul acesta institutiile statului se vor mobiliza pentru tragerea la raspundere a hotilor.

Publicat:03.12.2019, 17:39

Alexandru SLUSARI, VICEPRESEDINTELE PPDA: “Se propune aplicarea moratoriului asupra miliardului, pana la investigarea fraudei. Totodata, suspendarea legii ar permite mobilizarea institutiilor pentru demascarea fraudelor. Doar dupa epuizarea eforturilor, legea miliardului activata."

Desi in programul politic al PPDA se vorbea despre anularea obligatiei ca miliardul furat sa fie intors in bugetul statului din banii contribuabililor, astazi fractiunea spune ca moratoriul temporar este unica solutie juridica deocamdata. De altfel, deputatii afirma ca au venit abia acum cu acest proiect, si nu cand erau la guvernare, deoarece a durat mai mult timp investigarea circumstantelor.

Alexandru SLUSARI, VICEPRESEDINTELE PPDA: “Noi nu am venit cu lucruri populiste deodata, am facut analize care au durat."

Documentul urmeaza sa fie inregistrat la secretariatul Parlamentului si daca va fi pus pe ordinea de zi, urmeaza sa fie dezbatut in plen. Miliardul furat inseamna, de fapt, 13,34 de miliarde de lei, cu o dobanda in plus de 11,1 miliarde, datorie pusa pe umerii cetatenilor, care va fi achitata de guvern pana in anul 2041. Aceasta decizie a fost luata in 2016, de cabinetul Filip.