Cetățenii Republicii Moldova, inclusiv cei care nu sunt înregistrați pe platforma de compensații, vor primi ajutor pentru a-și achita facturile la lumină, până la sfârșitul acestui an. Costurile vor fi acoperite datorită unui suport financiar oferit de UE, care se ridică la 250 de milioane de euro. Despre asta a anunțat comisarul european pentru extindere, aflată într-o vizită la Chișinău.

Publicat:04.02.2025, 19:08

Marta KOS, COMISAR EUROPEAN PENTRU EXTINDERE: “Pentru malul drept vorbim pentru acest an doar despre 250 de milioane euro, cu următoarele faze pentru următorii doi ani.”

SUPORT UE PE TERMEN MEDIU

SUMA TOTALĂ              250 MIL EURO

COMPENSAȚII FACTURI      151 MIL EURO

O bună parte din ajutorul UE, circa 151 de milioane de euro, este destinată pentru compensații la energie electrică pentru toată populația, fără excepție, spune premierul Dorin Recean. Mai exact, cetățenii vor primi ajutor pentru a-și achita facturile la lumină, până în luna decembrie curent.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Fiecare familie va achita primii 110 kwH la tariful care era înainte de creșterea prețului la energie. Acest ajutor va constitui în total 151 milioane de euro.”

Alte 15 milioane vor fi pentru compensații oferite domeniului de afaceri, suplimentar la ajutorul anunțat anterior de Guvern.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Cu un buget de 20 de milioane de euro vom acoperi total creșterea la energie electrică pentru instituțiile de importanță socială. Școli, grădinițe, spitale, centre sociale, care au fost afectate de scumpire.”

Iar 50 de milioane de euro vor fi pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică.
O primă tranșă a unui ajutor de urgență oferit de Uniunea Europenă a ajuns deja în țara noastră, pentru a aplana criza energetică creată de ruși pe ambele maluri ale Nistrului.

Marta KOS, COMISAR EUROPEAN PENTRU EXTINDERE: “Inițial, 30 de milioane de euro au fost oferite pentru ajutorul imediat, de urgență. Toți banii merg spre Chișinău, chiar dacă noi ajutăm malul stâng, noi ajutăm oamenii din regiunea transnistreană, pentru că este un proces uman.”

Președintele țării a mulțumit comisarului european pentru sprijinul oferit țării noastre în crizele cu care s-a confruntat.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Această vizită arată a câta oară că UE este alături de Moldova. Ca de fiecare dată, UE este aici să ne sprijine în situații dificile.”

La finalul evenimentului, desfășurat la Reședința de Stat, a fost semnată o scrisoare de intenție privind pachetul de sprijin.

O bună parte din suma de 250 de milioane de euro, mai exact 200 de milioane, va fi oferită țării noastre sub formă de granturi, adică bani nerambursabili. Restul banilor vor fi împrumuturi pentru proiecte de eficiență energetică.