Presedintele tarii, Maia Sandu, editorial in ziarul american The Wall Street Journal.
Vladimir Putin e hotarat sa ne zdrobeasca tanara democratie, iar daca Ucraina va cadea va continua cu noi.
M-am nascut si am crescut sub apasarea imperiului totalitarist sovietic. Acel regim isi izola supusii de restul lumii si ne mintea zi de zi, pretinzand ca Vestul voia sa porneasca la razboi contra noastra. Ne interzicea sa ne folosim limba materna si ii reducea la tacere pe cei ce cutezau sa spuna ceea ce gandeau. Alegerile erau o farsa, iar conducatorul se schimba numai atunci cand murea predecesorul lui. Acel regim a ucis si a spulberat destinele a milioane de oameni.
Copilaria mea se afla intr-un contrast izbitor cu viitorul liber si pasnic pe care ni-l dorim pentru tara noastra, Moldova. Generatia mea e libera sa-si construiasca acea viata care bunicilor si parintilor nostri le-a fost refuzata. Insa asupra acestui viitor luminos planeaza amenintarea Kremlinului, hotarat sa ne zdrobeasca tanara democratie si sa readuca la viata imperiul defunct. Crima noastra, din perspectiva lui, e credinta in libertate: libertatea de a ne lua propriile decizii si de a ne cladi viitorul european.
Pentru regimul Putin libertatea e ceva ce trebuie suprimat. E si motivul pentru care Rusia poarta concomitent trei razboaie: o invazie cumplita in Ucraina, vecina noastra; un razboi hibrid de interferenta si dezinformare impotriva lumii libere; si un razboi de represiune pe propriul teritoriu, simbolizat acum de uciderea lui Aleksei Navalnii.
Inselaciunea si ipocrizia fac parte din natura acestui regim. Amintiti-va cum a negat Putin ca va invada Ucraina – pana cand a facut-o. Acum, cand afirma ca nu are ambitii teritoriale dincolo de Ucraina, nu poate fi crezut. Cei mai inalti comandanti militari ai lui vorbesc fatis despre smulgerea unui coridor terestru pana la Moldova. Atat timp cat Ucraina isi va apara teritoriul, acel plan nu va fi decat un vis iluzoriu. Rusia cauta in schimb sa-mi controleze tara folosindu-se de o varietate de unelte si interpusi. In arsenalul ei se regasesc energia, santajul, campaniile de dezinformare, interferentele in alegeri, ba chiar si, dupa cum am descoperit noi, tentativa de a orchestra o lovitura de stat. Rusia ne violeaza cu consecventa statutul de tara neutra, stationand ilegal trupe intr-o parte a teritoriului nostru, regiunea Transnistria.
Pe fondul acestor amenintari, SUA au fost alaturi de noi in timp ce continuam sa ne construim apararea si sa ne consolidam democratia. Ii suntem profund recunoscatori poporului american pentru generozitatea sa. Acest sprijin ne-a permis sa ne mentinem stabilitatea si pacea in tara, dar si sa fim un aliat si un sustinator ferm al Ucrainei.
Insa Ucraina are nevoie disperata de mai mult ajutor pentru a-i tine piept Rusiei revansarde. Occidentalii care argumenteaza ca oprirea ajutorului va pune capat razboiului se insala. Incetarea sprijinului n-ar face decat sa-i confere noi puteri lui Putin pentru a captura Kievul si a porni apoi mai departe. El trebuie sa fie oprit.
Istoria ne arata ca razboaiele imperiale rareori se limiteaza la tarile implicate efectiv in lupta. Consecintele se resimt invariabil si dincolo de ele. Nu exista vreo fortareata capabila sa ne apere.
Chiar in acest moment, tara noastra nu se confrunta cu o amenintare militara imediata, gratie in mare parte rezistentei neobosite a militarilor, civililor si conducatorilor ucraineni. Armele americane si europene i-au permis Ucrainei sa fie la inaltime – si, in consecinta, sa protejeze si pacea din Moldova. Salut angajamentul recent al UE de a-i acorda Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro, precum si seria de acorduri bilaterale de securitate dintre Kiev si unele capitale europene.
Daca sprijinul pentru Ucraina e costisitor, absenta lui va fi chiar mai costisitoare. Ordinea internationala bazata pe reguli va fi in pericol – iar costurile unei victorii a lui Putin, care cu siguranta nu-i va fi indeajuns, vor exploda. Triumful lui Putin le va da curaj aliatilor lui sa-si puna in practica propriile planuri expansioniste. Vocea Americii va fi mai slaba, iar interesele ei periclitate. Succesul Rusiei ar pune in primejdie principiile pretuite de America si aliatii ei, precum securitatea colectiva, lanturile de aprovizionare, pietele globale si prosperitatea.
Esenta maretiei americane rezida in abilitatea ei de a construi aliante care perpetueaza stabilitatea globala. Acum, mai mult ca niciodata, Moldova si alti aliati ai Americii ar vrea sa vada reiterat angajamentul SUA fata de rolul de conducator global si de aparator al valorilor democratice. Mentinandu-si ajutorul pentru Kiev, Washingtonul ar transmite un mesaj limpede: e alaturi de cei care lupta pentru libertate, dreptate si democratie.