Actualul președinte Maia Sandu, ar obține cele mai multe voturi în cadrul alegerilor de duminică, fiind urmată la mare distanță de ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de CBS-Research la comanda „WatchDog.MD” și prezentat astăzi. Potrivit studiului intenția cetățenilor de participare la scrutinul de duminică a crescut cu aproape 10 puncte procentuale în ultimele 3 luni.

Publicat:17.10.2024, 12:29

Întrebați în ce măsură cred că vor participa duminică la vot, cei mai mulți respondenți, peste 90 la sută au spus că sunt absolut siguri sau probabil vor participa.

La data de 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale, în ce măsură considerați că veți participa la vot?

Sunt absolut sigur că voi participa - 85.7%
Probabil voi participa - 8.3%
Probabil nu voi participa - 1.4%
Sigur nu voi participa - 3.5%
NȘ/NR - 1.1%

Astfel, potrivit studiului, în ultimele trei luni intenția de participare la vot a crescut cu aproape 10 puncte procentuale. Întrebați pentru cine ar vota, în cazul alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, cei mai mulți participanți la sondaj, aproximativ 36 la sută, au spus că pentru Maia Sandu. Clasamentul este continuat de Alexandr Stoianoglo cu 9%, Renato Usatîi, cu puțin peste 6% și Irina Vlah, Ion Chicu, Vasile Tarlev, Octavian Țîcu, Tudor Ulianovschi, Natalia Morari, Andrei Năstase și Victoria Furtună care ar acumula mai puțin de 3 la sută din sufragii. Există totuși, un număr destul de mare de indeciși, aproape 40 la sută.

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, pentru cine ați vota?

Maia Sandu - 35.8%
Alexandr Stoianoglo - 9%
Renato Usatîi - 6.4%
Irina Vlah - 2.2%
Ion Chicu -  1.2%
Vasile Tarlev - 1.3%
Octavian Țîcu - 0.4%
Tudor Ulianovschi - 0.1%
Natalia Morari - 0.5%
Andrei Năstase - 0.8%
Victoria Furtună - 1.4%
Nu am decis - 28.1%
Nu voi participa - 2.9%
NȘ/NR - 9.9%
Sondajul mai arată că dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, doar două formațiuni ar intra în Parlament, PAS și PSRM, iar restul s-ar clasa sub pragul electoral de 5% pentru partide și 7% pentru blocuri pentru accedere în legislativ. Peste 29 la sută din respondenți spun că vor merge la vot, dar nu au decis pentru cine să votez, aproape 6% spun că nu ar vota niciun partid  sau nu ar merge la alegeri, iar aproximativ 9% dintre participanții la sondaj nu au vrut să răspundă.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, cu ce partid ați vota?

PAS - 32.7%
PSRM - 8.9% 
B Victoria -  4.3%
PCRM -  1.6%
PN - 4.3%
PSDE -  0.5%
PVM -  1.5%
B Împreună -  0.5%
PDCM - 0.6%
MAN - 0.3%
Alt partid - 0.9%
Voi merge la vot, dar nu am decis pentru cine să votez -  29.3%
Nici un partid /Nu aș merge la alegeri - 5.9%
Nu răspund - 8.7%

Sondajul a fost realizat de CBS-Research și comandat de Comunitatea „WatchDog.MD”, fiind autorizat de Comisia Electorală Centrală. Datele au fost colecate pe un eșantion de  1034 persoane în perioada 11 – 16 octombrie 2024, studiul având  o eroare maximă de +3,05%.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.