Lidera PAS, Maia Sandu, s-a lansat astazi in campania prezidentiala si a spus ca istoria ei nu este diferita decat a majoritatii dintre cetatenii din RM, iar mama sa are o pensie de 1654 de lei dupa 45 de ani de munca la scoala.
Maia SANDU, LIDERA PAS: "Putem sa facem ceva de care sa fim mandri, sa construim o tara pe care o dorim pentru noi si familiile noastre.
Moldova nu-si mai permite improvizatii si nici coruptie. Un stat prost condus este o boala. Avem medicament: este votul nostru. Este vocea noastra care se aude mai raspicat, pe strazi, in sate si in orase.
Aceste alegeri nu sunt despre politicieni, sunt despre tara noastra. Adica, vrem sa scapam de hotie, deznadejde, impreuna schimbam Moldova.
Pentru cei tineri si batrani, din dreapta si stanga, pentru oamenii din tara si din diaspora. Am ajuns cea mai saraca tara din Europa. Am ajuns sa fim condusi de cei mai mari hoti.
N-am bagheta fermecata ca sa rezolv toate problemele peste noapte. Dar am un plan si sunt neclintita in credinta mea ca vom pune Moldova pe carleacea dreapta.
Istoria mea nu este diferita de a voastra. Si mama mea are o pensie 1654 de lei dupa 45 de ani de munca la scoala, iar matusile mele au trebuit sa plece peste hotare ca sa-si castige o bucata de paine. Si eu vreau sa ma simt in siguranta la mine acasa".
La 30 septembrie, Maia Sandu a fost inregistrata in calitate de candidat la alegerile prezidentiale din 1 noiembrie. Ea va fi a sasea in buletinul de vot.
Maia Sandu a fost ministru al Educatiei in guvernul Filat, intre anii 2012-2015, dupa ce a renuntat la activitatea sa in calitate de consilier la Banca Mondiala, in SUA. In 2014, in cadrul unui miting organizat de PLDM, Sandu declara ca adera la partid, iar ulterior a precizat ca oficial nu a devenit membra. Un an mai tarziu, dupa ce Chiril Gaburici si-a dat demisia din functia de prim-ministru, Maia Sandu a fost desemnata drept candidat al PLDM la functia de premier.
Aceasta insa nu a fost sustinuta de PDM si PL, din cauza mai multor coditii pe care le-a inaintat. In acelasi an, Sandu si-a lansat propria platforma „In /pas/ cu Maia Sandu”, care ulterior a devenit partid numit si astazi „Partidul Actiune si Solidaritate”. In 2016, Sandu a candidat la prezidentiale, iar in turul 2 a fost invinsa de Igor Dodon, cu putin peste 4%.
La parlamentarele din februarie 2019, PAS a intrat in legislativ cu 14 deputati, iar in iunie a aceluiasi an, dupa ce semneaza un acord de coalitie cu socialistii, Sandu renunta la fotoliul din parlament pentru cel de prim-ministru. Trei luni mai tarziu, insa, guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin motiune de cenzura, inaintata de PSRM si sustinuta de democrati.
Pana acum, Comisia Electorala a inregistrat alti cinci concurenti electorali: Andrei Nastase de la Platforma DA, Renato Usatii de la Partidul Nostru, Tudor Deliu de la PLDM, Igor Dodon in calitate de candidat independent si Violeta Ivanov de la Partidul Sor. In asteptarea unui raspuns sunt Octavian Ticu de la PUN si Dorin Chirtoaca de la Miscarea Unirea. Constantin Oboroc, cel care intentiona sa candideze independent, a anuntat ca renunta pentru ca nu a reusit sa colecteze semnaturile necesare. Alegerile prezidentiale vor avea loc pe 1 noiembrie.