Și malul stâng al Nistrului ar putea beneficia în continuare de ajutorul UE, care săptămâna trecută a oferit un grant pentru achiziționarea gazului. Suma care ar putea fi alocată este de 60 de milioane de euro, suficient pentru ca malul stâng să-și asigure necesitățile energetice până în luna aprilie. Însă, Tiraspolul va trebui să îndeplinească anumite condiții. Liderul separatist nu a venit până acum cu un comentariu la acest subiect.
Marta KOS, COMISAR EUROPEAN PENTRU EXTINDERE: "Nu îmi pot imagina că în anul 2025, oamenii pot fi în pericol sau pot muri din motiv că au înghețat. Dar tot ce vom face pentru malul stâng noi vom coordona cu Guvernul."
Așadar, pentru a evita o catastrofă umanitară, UE este gată să extindă ajutorul financiar pentru stânga Nistrului, care va acoperi 70 la sută din consumul social al regiunii.
Marta KOS, COMISAR EUROPEAN PENTRU EXTINDERE: “Al doilea pachet se cifrează la 60 de milioane care vor fi legate de anumite condiționalități.”
Una dintre condiții este respectarea drepturilor omului.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Asistența va fi condiționată de câteva lucruri pe care trebuie să și le asume regiunea transnistreană. Acțiuni concrete, prin care să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune. Un plan asumat prin care se actualizează tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune."
În regiunea trasnistreană, drepturile omului sunt încălcate, cum ar fi prin condamnările politice sau reținerea reprezentanților presei din dreapta Nistrului.
O altă condiție este ca, din pachetul de sprijin, să fie excluși consumatorii industriali cu consum mare de energie.
Liderul de la Tiraspol nu a comentat până acum noul sprijinul anunțat de Uniunea Europeană, și nici condiționalitățile ce urmează a fi impuse pentru a putea beneficia de acesta.
Anterior, Krasnoselski a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul oferit deja de 20 de milioane, care va asigura regiunea cu gaz până pe 10 februarie. Acesta însă declara că își dorește ca regiunea să cumpere gaz pentru perioada următoare dintr-un credit pe care Moscova ar urma să îl ofere, fără a spune când și în ce condiții.
Oamenii din stânga Nistrului s-au pomenit în plină iarnă fără căldură și lumină după ce Rusia a decis că nu va livra gazul prin rute alternative de la 1 ianuarie. Până acum, Moscova nu a ajutat în niciun mod locuitorii, venind doar cu declarații și promisiuni.