Continuarea si consolidarea relatiilor strategice cu Romania in toate domeniile sunt prioritare pentru Republica Moldova, care va valorifica aceasta deschidere si acest parteneriat strategic pentru a se apropia de Romania si, astfel, de Uniunea Europeana, a declarat noul ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova, vicepremierul Mihai Popsoi, intr-un interviu acordat marti pentru AGERPRES. Totodata, acesta a vorbit si despre referendumul privind integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, problema transnistreana, dar si care sunt principalele prioritati ale sale in calitate de ministru al Afacerilor Externe.

Publicat:07.02.2024, 12:39

AGERPRES: Care sunt principalele prioritati ale dumneavoastra in calitate de ministru al afacerilor externe Republicii Moldova, in mod special in relatia cu Romania, tinand cont ca v-ati preluat mandatul intr-o perioada marcata de provocari importante, atat la nivel regional, european, cat si la nivel mondial?
Mihai Popsoi: In contextul relatiilor cu Romania, prioritatea numarul unu este continuarea relatiilor strategice si avansarea relatiilor noastre bilaterale pe toate domeniile - dezvoltare economica, securitate, diplomatie culturala - asa incat sa aducem la noi culmi relatia dintre Republica Moldova si Romania, chiar daca s-ar parea ca este imposibil avand in vedere relatiile exceptionale pe care le avem in prezent. Dar, zic eu, mereu este loc de mai bine.

Romania este un partener de incredere, partener care ne ajuta inclusiv in dosarul de integrare europeana, in domeniul securitatii, cresterii capabilitatilor, cresterii rezilientei institutiilor noastre, in domeniul economic, in domeniul dezvoltarii regionale, proiectele de infrastructura pe care le-am asteptat 30 de ani: construirea de noi poduri peste Prut, reparatia celor existente, investitii in satele din Republica Moldova, programul Satul European, programul Apa Vital - apa din Romania trece Prutul si ajunge in localitatile din Republica Moldova, pe care iarasi oamenii au asteptat-o de zeci de ani. Relatiile dintre sefii de stat, sefii de Guvern, sefii de Parlamente si, concret, dintre conducatorii Ministerelor Afacerilor Externe este una cat se poate de buna si vom valorifica aceste relatii in interesul cetatenilor, atat ai Romaniei, cat si ai Republicii Moldova.

AGERPRES: Comisia Europeana lucreaza in prezent la definitivarea cadrului de negociere cu Republica Moldova. Tinand cont ca la inceputul lunii iunie vor avea loc alegeri europarlamentare in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, care de obicei sunt urmate de un proces de cateva luni de reasezare institutionala, cand estimati ca ar fi ideal sa inceapa negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE si ce capitole de negociere va asteptati sa fie cele mai dificile pentru Chisinau?
Mihai Popsoi: Noi ne-am dori ca aceasta deschidere a negocierilor sa inceapa cat de curand. Depunem eforturi sustinute pentru a ne pregati de acest moment. Chiar maine, colega mea Cristina Gherasimov (ministrul pentru afaceri europene n.e.) va merge la Bruxelles pentru a avea primele discutii. Va veni in curand si la Bucuresti, astfel incat echipa noastra de negociatori sa aiba deplina capacitate pentru a intra in forta in exercitarea mandatului. Depinde in mare parte si de evolutiile politice din Uniunea Europeana.

Noi suntem increzatori, gratie relatiilor bune pe care le avem si sprijinului consensual in randul tuturor marilor partide europene fata de Republica Moldova. Am vazut acest lucru de fiecare data in Parlamentul European, atat Stanga, cat si dreapta Renew, Verzii, pana si conservatorii, in mare parte, au oferit sprijin de fiecare data Republicii Moldova. Avem un parteneriat foarte strans si apropiat cu delegatia Romaniei in Parlamentul European. Am avut onoarea de a conduce comitetul parlamentar de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana, iar omologul din partea Parlamentului European era Siegfried Muresan, un parteneriat solid. Si astazi m-am convins de acest parteneriat in discutiile cu premierul Ciolacu, cu presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, cu domnul Corlatean si cu doamna ministru Odobescu. Vom valorifica in continuare aceasta deschidere, acest parteneriat strategic, aceste relatii fratesti, astfel incat sa apropiem in mod cat se poate de tangibil Republica Moldova de Romania si, astfel, de Uniunea Europeana.

AGERPRES: Ramanem la subiectul integrarii europene. Presedintele Maia Sandu a declarat in noiembrie ca Republica Moldova ar putea sa adere la Uniunea Europeana in doi pasi, presupunand includerea Transnistriei la un moment ulterior. Vedeti posibil un asemenea scenariu si, daca da, cum ar urma el sa fie pus in practica?
Mihai Popsoi: Fireste, e posibil, noi insa ne dorim, inclusiv in contextul negocierilor care urmeaza in cel mai scurt timp, ca acele oportunitati care se vor deschide pentru intreaga Republica Moldova, inclusiv pentru regiunea din stanga Nistrului, sa apropie cat se poate de mult regiunea transnistreana, asa incat sa ii readucem, pas cu pas, intr-un mod pasnic in campul constitutional al Republicii Moldova.

Si vedem deja ca primele actiuni au fost intreprinse legate de taxele vamale. Vom oferi in continuare servicii cetatenilor nostri din stanga Nistrului in schimbul integrarii in spatiul constitutional si economic al Republicii Moldova. Oportunitatile care se deschid in fata Republicii Moldova in contextul integrarii europene sunt vaste - oportunitati economice, fonduri structurale pentru a dezvolta satele si orasele noastre - si cu siguranta si cetatenii nostri din stanga Nistrului vor dori sa beneficieze de pe urma acestor noi oportunitati.

Vom depune eforturi sustinute pentru a apropia acest moment al reintegrarii Republicii Moldova. De aceea, suntem increzatori ca acest lucru poate fi realizat si pana la aderare. Daca acest lucru nu se va intampla din diverse motive, ramane si oportunitatea de a face acest lucru dupa.

AGERPRES: In ce masura credeti ca este posibila solutionarea diferendului transnistrean pana in 2030, orizontul de timp fixat de Chisinau pentru aderarea la Uniunea Europeana, in conditiile continuarii razboiului din Ucraina?
Mihai Popsoi: Este posibil. Sa ofer garantii nu as putea, desi mi-as fi dorit in mod sincer. Tatal meu este veteran al razboiului de pe Nistru, a aparat suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala ale Republicii Moldova, iar eu, in calitate de diplomat, nu pot admite alta solutie decat una pasnica si in contextul oportunitatilor care se deschid este fezabil ca acest lucru sa se intample. In ce masura vom reusi depinde si de constrangerile regionale, asa cum bine punctati. Este cert ca avem sprijinul deplin al partenerilor si prietenilor nostri din Ucraina, nemaivorbind de Romania.

Evident, pozitia cea mai problematica este cea a Federatiei Ruse, care de 30 de ani de zile pastreaza trupe pe teritoriul nostru in pofida nenumaratelor insistente ale autoritatilor de la Chisinau si ale comunitatii internationale de a evacua aceste trupe si munitii. De altfel, Federatia Rusa si-a asumat un angajament public international in 1999 la summitul OSCE de la Istanbul. E adevarat, in scurt timp si-a schimbat pozitia si incet, incet a uitat de acel angajament.

Va trebui sa muncim, sa depunem eforturi diplomatice impreuna cu partenerii nostri internationali pentru a apropia acel moment cand Federatia Rusa va constientiza ca trebuie sa renunte la acea prezenta militara care nu are niciun substrat legal, juridic in Republica Moldova. Partea curioasa este ca Federatia Rusa a insistat mereu si insista pe neutralitatea Republicii Moldova, prevazuta in Constitutie, de altfel, dar in acelasi timp este unicul stat care violeaza aceasta neutralitate timp de 30 de ani, pastrandu-si trupele in pofida vointei legitime si exprimate cat se poate de clar de autoritatile de la Chisinau.
 

AGERPRES: A fost luata vreo decizie referitoare la data referendumului privind integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana si, de asemenea, cand vor avea loc alegerile prezidentiale?
Mihai Popsoi: Data aproximativa este final de octombrie, dar inca nu este stabilita, nu este fixata, va fi fixata, banuiesc, pana la finalul sesiunii parlamentare. Referendumul si alegerile prezidentiale cel mai probabil vor avea loc in acelasi timp, dar nu este inca o decizie finala, cel putin aceasta era discutia initiala.

AGERPRES: Ce decizie ati luat in legatura cu solicitarea Moscovei de a deschide sectii de votare pentru alegerile prezidentiale din Rusia pe teritoriul Republicii Moldova?
Mihai Popsoi: O decizie finala inca nu este, dar din discutiile prealabile probabil va fi permis scrutinul in cadrul ambasadei pentru ca, si din perspectiva Conventiei de la Viena, si in mod practic, e complicat ca acest lucru sa fie interzis. Incercam sa gasim si alte solutii. In contextul in care va fi o decizie, aceasta va fi anuntata public, asa incat sa fie informata toata comunitatea atat din tara, cat si din strainatate.

AGERPRES: Conform Agentiei de Servicii Publice, in cei doi ani de invazie rusa in Ucraina, 19.200 de cetateni straini au solicitat cetatenia R.Moldova, 70% din aceste cereri provenind de la cetateni rusi. Analistii au tras un semnal de alarma in legatura cu riscurile pe care le comporta acest fenomen, in special legat de infiltrarea de agenti ai serviciilor secrete rusesti si de viitoarele alegeri din R.Moldova. Considerati ca acest aflux de cetateni rusi constituie un risc pentru stabilitatea Republicii Moldova si, in caz afirmativ, ce masuri a luat guvernul de la Chisinau pentru a contracara acest risc?
Mihai Popsoi: In cazul acestui fenomen, stim ca multi cetateni de-ai nostri care s-au aflat in Federatia Rusa au renuntat la un moment dat la cetatenie pentru ca exista incompatibilitatea cu detinerea cetateniei ruse. Acum vedem ca au ales, marea lor majoritate, sa redobandeasca cetatenia Republicii Moldova. Pe undeva este dreptul lor, dar aveti perfecta dreptate, exista si anumite sensibilitati in materie de securitate. Institutiile abilitate sunt la curent, verifica, fac actiunile care se impun, asa incat sa diminuam orice risc de acest gen. Noi ne-am confruntat in ultimii ani cu multiple incercari de a submina stabilitatea si securitatea Republicii Moldova si pana acum le-am facut fata. Suntem siguri ca atat gratie reactiei institutiilor Republicii Moldova, cat si gratie colaborarii cu partenerii nostri internationali, in primul rand Romania, vom continua sa facem fata acestor provocari.
 

AGERPRES: In ultimii ani au fost semnalate in presa cazuri de obtinere a cetateniei romane de catre cetateni moldoveni fara legatura cu Romania, printr-o procedura simplificata in baza articolului 11 al Legii cetateniei romane, cu scopul de a obtine un pasaport al UE. Sunteti la curent cu acest fenomen? A fost acest subiect pe agenda discutiilor dumneavoastra avute cu partea romana?
Mihai Popsoi: Asemenea cazuri s-au intamplat de cand exista aceasta oportunitate de a redobandi cetatenia romana. Este un subiect care vizeaza autoritatile romane. Nu este ceva care ne vizeaza in mod direct.

AGERPRES: Referitor la interdictia de intrare in Republica Moldova pentru presedintele partidului AUR, George Simion, recent prelungita pentru inca cinci ani, premierul roman Marcel Ciolacu a declarat ca le va solicita oficial omologilor sai din Republica Moldova si Ucraina sa il informeze cu privire la motivele pentru care liderul AUR are interdictie de intrare in aceste tari. Ce ne puteti spune despre aceste motive, reprezinta George Simion un pericol pentru securitatea Republicii Moldova?
Mihai Popsoi: Din cate inteleg, fie urma, fie a fost transmis deja un raspuns oficial pe canalele de securitate ale Republicii Moldova catre omologii din Romania. Decizia a fost mentinuta, cea care a fost luata initial, asa incat acele riscuri care au fost identificate la acel moment nu s-au epuizat.