Ministerul Finantelor vine cu explicatii privind creditul de 500 de milioane de dolari promis de Rusia, ca raspuns la solicitarea din 22 noiembrie a lui Dumitru Alaiba. Deputatul PAS se arata ingrijorat de „netransparenta din acest proces” si daca nu se ascunde o alta schema in spatele acestui imprumut. „Precedentii au furat un miliard, iar astia vor sa imprumute jumate de miliard sa aiba ce fura”.

Publicat:21.01.2020, 13:33

In solicitarea sa, Dumitru Alaiba a cerut urmatoarele:

1. Daca acest imprumut a fost o solicitare a partii moldovenesti sau a fost o propunere a rusilor;

2. Rata dobanzii, inclusiv alte comisioane pentru acordarea si deservirea imprumutului;

3. Valuta in care se va oferi imprumutul;

4. Lista proiectelor planificate pentru finantare, modul in care acestea au fost identificate, in baza caror criterii;

5. Daca acest imprumut este ajutor conditionat sau nu;

Raspunsul semnat de Ministrul Finantelor:

Din raspunsul primit, Dumitru Alaiba a dedus urmatoarele concluzii:

1. „In cadrul vizitei la Moscova, Ion Chicu a „obtinut acordul principial” al partii ruse. Deci, este solicitarea moldovenilor. Sa ma contrazica daca e gresit si sa spuna mai clar data viitoare.

2. Rata dobanzii si alte comisioane – nu se stie, imprumutul deja e anuntat ca si fapt implinit. Unica asigurare la doua luni dupa anunt – „conditiile sa fie comparabile cu alte imprumuturi”. Care imprumuturi anume – tot mai vag. Mai prudent ar fi conditiile imprumutului rusesc sa fie comparabile cu alternativele disponibile azi, nu cu alte credite de cinci ani in urma. Domnul Chicu se ratoieste ca daca FMI va impune conditii inacceptabile, va urma o pauza in relatia cu FMI. Despre imprumutul din Rusia nu e prea indraznet sa spuna ceva acest gen. Asta, la fel, ma ingrijoreaza.

3. Valuta creditului – informatia este omisa. Inteleg ca Ministerul Finantelor nu stie si nu poate raspunde. Un imprumut in ruble ste riscant si deci inacceptabil. De la independenta, noi ne-am imprumutat doar in Dolari si Euro. Cu o singura exceptie nefericita, din cate stiu.

4. Lista proiectelor nu a fost oferita. Deduc ca guvernul nu detine aceasta informatie la moment. Daca, atunci cand luam guvernarea, se dovedeste ca aceasta informatie a existat, dar nu a fost prezentata, va insemna ca guvernul a incalcat legea. Va trebui sa tin minte.

5. Imprumutul nu va fi unul conditionat. Cel putin, Guvernul nu se asteapta ca asta sa fie cazul, altfel mentionau asta. Noi nu am accesat imprumuturi conditionate de ceva timp, pentru ca ele sunt scumpe. „Imprumutul conditionat” ar insemna ca doar companii rusesti vor avea dreptul sa presteze serviciile de constructie. In acest caz, riscul de coruptie si de lucrari efectuate necalitativ, ar fi unul imens. Daca imprumutul este unul conditionat, exista probabilitatea ca Dodon prin acest imprumut pur si simplu va dezvolta inca o afacere pentru Chaika (sau cineva ca el), care va veni sa execute lucrari proaste castigate netransparent. Amintiti-va de lucrarile efectuate la Sochi cu ocazia olimpiadei.

6. Asta am inteles eu din raspunsul de mai sus, pe care l-am acceptat la justa valoare, fara prezumtia ca suntem neaparat dezinformati sau mintiti.”

Ion Chicu a efectuat o vizita la Moscova in luna noiembrie 2019, unde s-a intalnit cu Dmitrii Medvedev, fostul premier al Rusiei. Intr-o conferinta de presa, Ion Chicu a declarat ca Rusia a promis un credit de 500 de milioane de dolari, care sa fie folosit pentru reparatia drumurilor din tara.

VEZI SI: Ion Chicu si-a enumerat rezultatele vizitei sale in capitala rusa, chiar la aeroport, imediat dupa ce a aterizat la Chisinau. Premierul spune ca Rusia a promis si un credit de 500 de milioane de dolari - VIDEO