Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a oferit un interviu pentru Deschide.MD in contextul vizitei sale oficiale la Chisinau. Diplomatul ucrainean a declarat ca relatiile dintre Ucraina si Republica Moldova vor fi foarte calde in continuare, ca nu a avut o intrevedere cu Igor Dodon, deoarece el se vede cu oficiali care respecta integritatea Ucrainei. Totodata, ministrul este convins ca Rusia se va retrage din teritoriile ocupate din regiune - Crimeea, Donbas si Transnistria, iar inghetarea conflictului in Donbas dupa modelul celui transnistrean ar fi cel mai prost scenariu pentru Kiev.

Publicat:11.12.2020, 12:42

Domnule Kuleba, cum apreciati relatiile viitoare ale Ucrainei cu R. Moldova in contextul victoriei Maiei Sandu la alegerile prezidentiale? Putem vorbi despre relatii mai calde?

Eu cred ca noi putem sa vorbim nu doar despre relatii mai calde, dar despre relatii foarte calde. Acest lucru l-am simtit in cadrul intalnirii cu doamna Sandu, am vazut deschiderea ei, predispunerea de a dezvolta relatiile. Este foarte important ca asemenea atitudine am intalnit si in cadrul Guvernului RM. De aceea noi vrem sa mergem inainte cu Moldova si sa dezvoltam proiecte reciproc avantajoase..

Cum Ucraina vede realizare procesului de evacuare a trupelor ruse si a munitiilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Este dispusa Ucraina sa ofere un coridor verde pentru aceasta evacuare?

Deja au fost frante toate sulitele in jurul retragerii trupelor ruse din Transnistria, dar ele tot nu sunt retrase. Cand va fi luata decizia finala de evacuare, sunt convins ca Ucraina va oferi intreg suportul pentru realizarea acestui proiect si pentru restabilirea integritatii teritoriale. Acum este prematur sa discutam anumite detalii tehnice, deoarece un asemenea proces logistic cum ar fi retragerea trupelor necesita atentia asupra celor mai mici detalii.

Aceasta decizie privind rezolvarea conflictului depinde in primul rand de Moscova, iar in al doilea rand de Chisinau si de capitalele care-i sunt prietenoase, care sunt dispuse sa-i ajute pentru restabilirea integritatii teritoriale.

Ati avut o intalnire cu presedintele actual Igor Dodon, si daca nu, de ce?

Nu, nu am avut un asemenea punct in agenda mea. Eu am o atitudine de respect fata de alegerea poporului moldovean, oricare ar fi aceasta, insa pentru mine este foarte important ca oricine ar fi ales de catre poporul moldovean, acest om sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei. Sa nu puna niciodata la dubiu apartenenta Crimeei la Ucraina, dar si a partilor ocupate ale regiunilor Donetk si Lugansk.

Noi suntem dispusi sa dezvoltam relatiile cu toate fortele politice care au o asemenea abordare.

Ce ramane nerezolvat in relatiile moldo-ucrainene si va asteptati la un progres in acest sens in timpul presedintiei Maiei Sandu? Se va implementa in continuare proiectul privind controlul comun la granita moldo-ucraineana?

Am vazut astazi la Chisinau disponibilitatea partenerilor nostri nu doar pentru a rezolva problemele existente, dar si sa intram impreuna in anumite proiecte ambitioase din domeniul infrastructurii, din domeniul comertului, energeticii si a integrarii europene. De aceea, trebuie sa lucram asupra acestora. E una sa anunti dorinta si alta este sa treci de la dorinta la realizare. Dar noi azi am trecut peste intreg spectrul de intrebari, incepand de la securitate si energie si terminand cu turismul. Ne-am inteles asupra reluarii activitatii comisiei guvernamentale bilaterale, care va trece pe intreg spectrul de probleme in mod obiectiv.

Ceea ce tine de controlul comun la granita, noi suntem pregatiti sa dezvoltam acest aspect si astazi am vorbit despre asta.

Putin a promulgat legea care pune Constitutia Federatiei Ruse deasupra legilor internationale. Iar ultimele declaratii ale lui Lavrov, Peskov, Zaharova, care au venit in apararea fortelor armate ruse din Transnistria, demonstreaza ca Rusia nu are de gand sa plece din Moldova. Exista acum anumite parghii internationale care ar putea impune Rusia sa-si scoata armata din Transnistria, regiunile Donetk si Lugansk sau sa intoarca Crimeea?

Daca noi vom considera ca asemenea parghii nu exista si aceasta este o ocupatie fara sorti de izbanda, atunci noi de unii singuri ne vom preda in captivitatea intereselor ruse. Eu sunt absolut convins ca Rusia va pleca din Crimeea, ca Rusia va pleca din Transnistria, ca Rusia va pleca din Donbas. Eu as fi foarte fericit daca eu, in calitate de ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei, voi reusi sa aduc un aport considerabil in aceste procese. Rusia trebuie sa plece din simplul motiv ca acestea nu sunt pamanturile ei. Nu are niciun drept sa se afle pe aceste pamanturi. Trebuie sa lucram fara intrerupere si niciodata sa nu ne permitem noua insine sau prietenilor nostri sa punem la indoiala izbanda definitiva in acest sens, oricat timp ar trebui pentru asta.

Exista posibilitatea ca regiunile din Donetk si Lugansk temporar ocupate sa devina un conflict inghetat dupa exemplul Transnistriei si care este pozitia Kievului in acest sens?

Noi facem tot ce sta in puterile noastre pentru a nu permite inghetarea conflictului in regiunile Donetk si Lugansk. Acesta este cel mai prost scenariu - inghetarea conflictului. Pentru ca vom intra intr-un proces indelungat de reglementare, iar exemplele in lume, inclusiv in Transnistria, demonstreaza ca cu cat mai mult timp trece, cu atat e mai complicat sa solutionezi. Ma repet, nu am niciun dubiu ca vom invinge, si voi si noi, dar cel mai bine sa o facem platind un pret mai mic pentru asta.

 

Ce presupune in sine Platforma pentru Crimeea la care ati invitat sa adere si Republica Moldova? Si care a fost reactia oficialilor nostri la aceasta invitatie?

Incercarea Rusiei de a legitimiza anexarea ilegala a Crimeei a suferit un esec in lume. Marea majoritate a statelor lumii nu recunosc faptul ca Crimeea ar devenit parte a Rusiei in baza legitima. Fiecare stat are politica sa in ceea ce priveste ocuparea Crimeei, insa exista multe probleme de sistem care necesita solutionari sistematice. De exemplu politica de sanctionare. Noi avem sanctiuni impotriva Rusiei. In principiu ele functioneaza, insa, uneori apar exemple de ocolire a regimului de sanctiuni. Aceasta problema nu poate fi rezolvata in regim de unilateral, sa suni intr-o tara si sa spui ca cutare si cutare companie nu respecta sanctiunile. Aceasta problema trebui rezolvata in mod sistemic - ca sa existe o nota generala a eficientei sanctiunilor, un mecanism comun de stopare a ocolirii sanctiunilor si un mecanism comun de penitenta in cazul in care a avut loc o asemenea ocolire. Deci, exista un sir de probleme de acest fel care necesita coordonarea internationala. Daca vom coordona actiunile noastre fata de aceste probleme, atunci politica noastra de nerecunoastere a ocupatiilor ilegale va fi mult mai eficienta si va apropia o rezolvare. De aceea, Platforma Crimeea inseamna sa aduni toate statele, actorii internationali si ONG-urile care sunt de acord cu ocuparea Crimeei, sa consolidezi coordonarea eforturilor lor si sa apropii deocuparea Crimeei.

 

Cred ca ideea a fost intampinata pozitiv la Chisinau. Vom efectua un lucru suplimentar de clarificare. Vom explica colegilor din Moldova in detalii despre ce este vorba si vom lucra in continuare. Dar ar fi fost surprinzator daca aceasta idee ar fi fost perceputa negativ, in contextul existentei problemei transnistrene.

Cum apreciati situatia in regiune si la ce provocari Kievul se asteapta in continuare?

Situatia in regiune este alarmanta, lipseste un sistem de securitate. Exista toate conditiile pentru un joc liber din partea Federatiei Ruse. In fasia subregiunii noastre avem Donbasul, Transnistria, Crimeea, avem Belarusul slabit de contradictiile interne, avem o Uniune Europeana preocupata de problemele sale interne si care nu se poate concentra pe problemele statelor din vecinatate. Avem multa instabilitate, iar in aceste conditii trebuie sa fim foarte precauti. Dar cel mai bine este atunci cand suntem precauti impreuna cu prietenii si partenerii nostri. Eu vreau ca Republica Moldova si Ucraina sa fie prieteni in acest sens.

Sursa: