Proiectul de lege privind fuzionarea Procuraturii Anticorupție și a celei pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale trebuie foarte atent studiat pentru că este unul destul de complex, susține ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Aceasta a mai menționat că această inițiativa legislativă vine să răspundă mai rapid provocărilor actuale, însă autoritățile trebuie să se asigure că nu va fi afectată continuitatea dosarelor. Declarațiile au fost făcute de aceasta în cadrul unei emisiuni televizate de la TV8.
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI:„Ministerul Justiției a venit cu 3 opțiuni și soluții. Analiza a fost înaintată Parlamentului pentru eventuale discuții. Parlamentul a înregistrat un proiect de lege care cumva prevede o altă opțiune. Este o opțiune mult mai complexă. Ministerul cumva a ținut cont că atunci când am identificat cele 3 opțiuni, să asigurăm o continuitate a angajamentului, continuitatea activității pe dosare, inclusiv să fie un proces cât mai soft, să zic așa. Doar conceptual, noi nu am văzut acel proiect de lege. Deci proiectul cu siguranță trebuie foarte atent studiat. El este unul destul de complex.“
Totodată, ministrul Justiției spune că urmează să aibă loc consultări pe platforma parlamentară, împreună cu Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor, să fie analizat foarte atent acest proiect de lege.
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI:„Vom veni cu propuneri, inclusiv de îmbunătățire. Cel mai mult pentru noi, Ministerul Justiției, ne preocupă implementarea astfel încât aceasta să aibă loc într-un mod cât mai bine gestionat, reieșind din faptul că avem și procedură de vetting, avem și angajamente internaționale și mai ales cel mai mult ne preocupă să nu afectăm și continuitatea pe dosarele existente.”
Veronica Mihailov-Moraru mai precizează că nu este exclus ca termenii de implementare să fie prelungiți, însă nu ar trebui să se lungească procesul până la vară.
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Să avem grijă ca să nu intrăm până în vară, în toamnă și atunci să nu blocăm activitatea procuraturii, ori noi tocmai că am început cumva să punem pe roate tot sistemul procuraturii, mă refer la Consiliul Procurorilor, colegiile deja. Raționamentele care sunt expuse au dreptul la viață și trebuie să fie discutate”.
De asemenea, ministrul Justiției a menționat că există și riscuri, însă este important cum sunt gestionate.
Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI:„Urmează să fie discutate și făcut planul de implementare foarte atent, fiindcă eu cred că cu toții avem același obiectiv - că dosarele trebuie să continue, să nu fie prejudiciate și, respectiv, să ajungem la finalitatea pe care o dorim cu toții. Ședințele sunt fixate la anumite perioade și în cazul dat, când se mai schimbă procurorul, are și posibilitatea de a solicita un termen de pregătire, dar haideți să nu ne pripim asupra acestui aspect pentru că este important să vedem poziția Procurorul Generale în acest sens și ce soluții propun ei”.
Anterior, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a propus fuzionarea Procuraturii anticorupție și celei pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale, ca urmare a recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate din 20 ianuarie. Iițiativa a fost criticată de șefa de la anticorupție, Veronica Dragalin, care a spus că scopul acestei reforme este, de fapt, înlăturarea ei din sistem. Și experții juridici cred că inițiativa guvernării de a comasa cele două procuraturi ar avea drept scop principal demiterea Veronicăi Dragalin.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.