Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, planuieste sa ceara tarilor UE 450 de milioane de euro pe fondul „posibilitatii foarte reale” ca Gazprom din Rusia sa reduca aprovizionarea cu gaze in aceasta iarna, transmite POLITICO.

Ultimul update: 10.11.2022, 08:31 Publicat:10.11.2022, 08:24

Apelul lui Gavrilita pentru numerar de urgenta in fata Rusiei care isi detoneaza arma energetica va reorienta atentia asupra uneia dintre cele mai sarace natiuni ale Europei, unde presedintele rus Vladimir Putin vrea sa submineze un guvern care incearca sa puna Chisinaul pe o traiectorie pro-UE.

„Cel mai rau scenariu este ca are loc o deconectare completa”, a declarat Gavrilita pentru POLITICO intr-un interviu, adaugand ca acest lucru ar crea un „compromis intre deconectarile consumatorilor si intreruperi de curent, sau daca... ne putem permite sa platim acest pret.”

Moldova, o tara cu 2,5 milioane de locuitori, cuprinsa intre Ucraina si Romania, sufera o criza energetica severa, care a dus la cresterea facturilor la utilitati de zece ori intr-un an - o tendinta partial stimulata de invazia Ucrainei de catre Rusia.

Relatiile dintre Moscova si Chisinau, care din punct de vedere istoric depind in totalitate de Rusia pentru gazele sale, s-au inrautatit dupa ce guvernul pro-european al lui Gavrilita a fost adus la putere in 2021 si au atins apogeul in acest an, cand Moldova s-a declarat ferm impotriva invaziei Ucrainei.

Luna trecuta, monopolul rusesc de export de gaze Gazprom a redus livrarile catre tara cu 30% si a amenintat cu o intrerupere totala „oricand”, invocand o disputa de plata intr-o miscare pe care criticii au catalogat-o drept santaj. Aceste volume ar putea scadea la „50 la suta” din consumul de gaze in noiembrie, a spus Gavrilita.

Pentru a inrautati lucrurile, pana la 90% din furnizarea traditionala de energie electrica a tarii s-a secat brusc in ultima luna. Kievul a incetat sa mai exporte energie in octombrie, partial din cauza atacurilor rusesti asupra infrastructurii sale critice, in timp ce Transnistria – un teritoriu separatist pro-rus in estul Moldovei, care a furnizat anterior peste doua treimi din energia electrica a tarii – a intrerupt exporturile saptamana trecuta.

„Nu vreau ca oamenii sa subestimeze... cat de mult o victima colaterala a razboiului din Ucraina este poporul moldovenesc”, a spus Gavrilita dintr-un birou neluminat din Casa Guvernului din Chisinau, construita de sovietici, unde coridoarele sunt intunecate in timp ce guvernul se grabeste spre economisiti energie acolo unde se poate. Criza energetica a fortat Moldova sa cumpere energie electrica la un pret de patru ori mai mare decat pe piata europeana la vedere, a spus Gavrilita, adaugand ca acum va cere partenerilor europeni ai Moldovei ajutor de 450 de milioane de euro pentru aceasta iarna, la un summit de solidaritate la nivel inalt gazduit de Franta la 21 noiembrie.

Acest lucru ar urma sa vina pe langa pachetele de sprijin din acest an de la UE, Fondul Monetar International si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare in valoare totala de 400 de milioane EUR.

„Observam riscuri de securitate si anxietate crescute, observam o pierdere a puterii de cumparare si o pierdere a salariilor reale”, a spus Gavrilita. „Suntem loviti de ordine de marime mai mult de aceleasi probleme pe care le au tarile europene, dar, in acelasi timp, suntem mult mai slabi pentru a face fata acestor probleme.”

„Bineinteles, atunci acest lucru poate fi exploatat de diverse forte”, a adaugat ea, referindu-se la o gramada de documente de informatii obtinute de oficiali ucraineni si revizuite de Washington Post, care dezvaluie relatia profund impletita dintre serviciile secrete ruse si partidele de opozitie din Moldova carora le se presupune ca a canalizat milioane.

Printre acestia se numara Ilan Sor, fost primar al orasului Orhei, condamnat pentru furtul de un miliard de dolari de la bancile moldovenesti in 2014 si traind in prezent in exil in Israel. Trezoreria SUA l-a sanctionat pe 26 octombrie si a spus ca lucreaza in interesul Moscovei pentru a destabiliza guvernul de la Chisinau pentru a returna Moldova „in sfera de influenta a Rusiei”.

Partidul SOR, prietenos cu Rusia, al lui Sor a organizat saptamanal proteste antiguvernamentale in capitala Moldovei, iar presedintele tarii, Maia Sandu, a acuzat serviciile secrete ruse ca au contribuit la organizarea acestor demonstratii.

„Suntem cu siguranta ingrijorati de... ceea ce numim „coalitia pentru coruptie si razboi””, a spus Gavrilita, adaugand ca Sor, printre altii, „sunt foarte mult de partea elementelor ruse si incearca sa profite de nemultumirea [publica]”.

Moldova a primit statutul de candidat UE in iunie, iar astfel de forte „nu doresc” integrarea europeana a tarii, a adaugat ea.

In ceea ce priveste legaturile Moldovei cu Rusia, „ne continuam relatia diplomatica”, a spus Gavrilita, „dar, bineinteles, lucrurile au devenit din ce in ce mai dificile”, mai ales dupa ce tara a declarat un diplomat de la Kremlin persona non grata si schijele de rachete rusesti au aterizat intr-o zona moldoveneasca. sat saptamana trecuta.

„Viitoarea relatie depinde foarte mult de evolutia razboiului”, a spus ea, adaugand ca, la randul sau, „depinde de modul in care este rezolvat acest razboi si de cum se schimba Rusia”.

Raspunzand mesajului pe care il avea pentru Putin daca acesta incearca sa se amestece in treburile interne ale Republicii Moldova, Gavrilita a sustinut ca „exista anumite reguli in dreptul international si fiecare tara ar trebui sa aiba independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a ei”. 

„In special tarile mici depind foarte mult de respectarea acestor reguli.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Sursa: