Viceprim-ministru pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că problema principală cu care se confruntă la moment malul stâng, ține strict de tranzitul de gaz pe teritoriul Ucrainei, ci nu de întreruperea livrărilor. Totodată, Serebrian anunță că o posibilă deconectare ar putea avea loc doar pentru ca Rusia să își confirme autoritatea față de alte țări, dar și pentru a acumula nemulțumiri în societate, în preajma alegerilor parlamentare.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Din 1 ianuarie livrările de gaz către transnistria vor fi întrerupte?”
Oleg SEREBRIAN, VICEPRIM-MINISTRU PENTRU REINTEGRARE: „Nimeni nu ne-au anunțat așa ceva. De la 1 ianuarie 2025 problema apare cu tranzitul pe teritoriul Ucrainei. Altminteri contractul de livrare a gazelor către Republica Moldova expiră în septembrie 2026, dar nimeni nu a anunțat că se întrerupe.”
Ulterior, fostul ministru a menționat că Moldovagaz a transmis către Gazprom o solicitare în acest sens.
Victor PARLICOV, FOSTUL MINISTRU AL ENERGIEI: „Mai mult ca atât Moldovagaz a retransmis solicitarea către Gazprom în privința, care sunt pașii următori, ce facem noi mai departe, dacă nu va fi tranzit. Din câte înțeleg cei de la Gazprom nu au răspuns cel puțin până la etapa pe care eu o știu cum stau lucrurile.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Dumneavoastră v-ați văzut cu Miller, păi când v-ați văzut nu ați întrebat ce se întâmplă?”
Victor PARLICOV, FOSTUL MINISTRU AL ENERGIEI: „Asta a fost subiectul principal și răspunsul dumnealui a fost în felul următor. Convingeții pe ucraineni să continue tranzitul, dacă ei nu vor continua, atunci noi vom reconsidera livrările de gaze pe malul stâng, dacă voi nu acceptați datoria de pe malul drept.”
Totodată, Parlicov susține că în prezent are loc o repetare a evenimentelor din 2019.
Victor PARLICOV, FOSTUL MINISTRU AL ENERGIEI: „Trebuie să fie foarte clar, pentru prima oară s-a făcut legătura dintre datoriile de pe malul drept și livrările pe malul stâng. Doi, există un contract valabil, fix aceași situație a existat în 2019, exact aceași, care în decembrie expira contractul de tranzit prin Ucraina. Ucrainenii au spus că nu știu dacă vor prelungi. Gazprom atunci a rezervat capacitățile pe ruta alternativă. Înclusiv în 2019, anticipând că poate să nu fie tranzit prin Ucraina, au delegat companii din partea Gazpromului ca să facă lucrări la gazoducte în Bulgaria, ca să facă fizic posibil livrarea gazului în regim revers pe gazoductul transbalcanic. Atunci timp de jumătate de an s-a făcut cât nu s-a făcut douăzeci și ceva de ani.”
În acest context, fostul ministru a mai adăugat că autoritățile vor cunoaște detalii despre livrările și capacitatea rezervată pentru Republica Moldova abia începând cu 16 decembrie.
Victor PARLICOV, FOSTUL MINISTRU AL ENERGIEI: „În momentul acesta, noi așteptăm 16 decembrie. Pe 16 decembrie va fi clar cu licitația privind rezervarea capacităților lunare pentru gazoductul transbalcanic în regim revers. Respectiv, pe 16 decembrie seara noi o să știm a rezervat ceva capacități Rusia pentru a duce gazul pe gazoductul transbalcanic. Da sau nu? Dacă da, ce volume, pentru că asta este un element important. Eu cred că ei vor livra gaz, doar că nu vor livra întregul volum, nu va fi 5,7, ei vor livra doar necesarul menținerea consumului pe malul stâng.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Și ne vor lăsa pe noi fără curent?”
Victor PARLICOV, FOSTUL MINISTRU AL ENERGIEI: „Ei ne vor lăsa fără energie electrică și nici asta nu este clar până la capăt pentru că ei pot spune că noi vom livra asta nu la hotar cu Republica Moldova sau la hotar cu Ucraina sau la hotar cu România, dar îl livrîm și luați-l din Turcia, de la hotarul Turcia-Bulgaria.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „De ce face Rusia asta, care sunt consierentele din care Rusia a decis să ne lase fără?”
Oleg SEREBRIAN, VICEPRIM-MINISTRU PENTRU REINTEGRARE: „După toate probabilitățile considerentul este unul strict politic, legat pe de o parte de Republica Moldova, este un an preelectoral, este o perioadă de iarnă. Acumularea nemulțumirilor în societate, în preajma alegerilor parlamentare. Pe de altă parte probabil s-a dorit cu mâinile Chișinăului deblocarea unei probleme legate de tranzitul gazului prin Ucraina, nu doar spre Republica Moldova, pentru că era Austria, Ungaria, Slovacia.”
De asemenea și Serebrian a adăugat o posibilă întrerupere, poate avea loc doar pentru a da o lecție tuturor statelor.
Oleg SEREBRIAN, VICEPRIM-MINISTRU PENTRU REINTEGRARE: „Eu nu cred că se va ajunge chiar până aici, chiar admit că s-ar putea întrerupe pentru 15 zile, perioadă în care să fie ca o demonstrație pentru toată lumea și nu doar pentru Republica Moldova, și pentru Georgia, și alte state. Că uite ce se întâmplă cu cei care nu sunt ascultători sau care fac un fel de disidență. ”
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.