A crescut ușor și numărul celor care ar vota pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit sondajului realizat de CBS-Research, peste 55 la sută din respondenți au spus vor spune „DA” la referendumul din 20 octombrie. Pe de altă parte, numărul celor care susțin integrarea țării în UE este cu 10 la sută mai mare. Diferența este explicată de analiști prin faptul că totuși o mare parte dintre oameni sunt influențați de campaniile de dezinfomare și sperietorile anti UE ale propagandei ruse din ultima perioadă.

Publicat:17.10.2024, 13:51

Potrivit sondajului prezentat astăzi de CBS-Research și WatchDog, peste 63% din cetățeni susțin integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova. 32,5 la sută spun că nu susțin acest deziderat și aproximativ 3% au spus că nu știu cum să răspundă la această întrebare.

Dvs. personal susțineți sau nu integrarea în UE a Republicii Moldova?
Da - 63.5%
Nu -  32.5%
Nu știu - 3.2%
Nu răspund - 0.9%

La întrebarea inclusă în buletinul de vot pentru referendumul din 20 octombrie care sună în felul următor – „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, majoritatea cetățenilor au spus că vor vota „da” - peste 55%, înregistrându-se o creștere ușoară față de luna august. 34.5 la sută spun că vor alege opțiunea „nu”, aproape 8% spun că încă nu au decis, iar mai puțin de 3 procente nu au răspuns la această întrebare.

Întrebarea care va fi în buletinul de vot pentru referendumul din 20 octombrie va suna în felul următor – „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cum veți vota?
Da - 55.1%
Nu -  34.5%
Încă nu am decis -  7,9%
NR - 2,4%

Diferența de aproape 10 puncte procentuale între cei care susțin aderarea la UE a țării și cei care ar spune „DA” la referendum este explicată de analiști prin faptul că sunt influențați de campaniile de dezinformare împotriva acestui deziderat.

Valeriu PAȘA, DIRECTOR EXECUTIV WATCHDOG.MD: „Din punctul nostru de vedere acesta este impactul dezinformărilor și manipulărilor care au țintit exact acest referendum și subiectul expus la referendum. Deci, practic vedem că o parte dintre alegătorii care susțin aderarea la UE încă nu au înțeles că votul „da” la referendum este exact o modalitate să-ți exprimi susținerea pentru aderarea la UE.”

Există și o oarecare frică la capitolul modificarea Constituției.

Valeriu PAȘA, DIRECTOR EXECUTIV WATCHDOG.MD: „Sunt foarte multe manipulări. De exemplu, vedem că circulă pe rețelele sociale un fel de mesaj de ăsta, că de fapt, „asta nu este despre aderarea la UE, ei schimbă Constituția” și cineva poate să creadă că se schimbă întreaga Constituție, când în realitate, pur și simplu se adaugă  2-3 cuvinte în preambul și un articol care va prevedea aderarea la UE și caracterul suprem al legislației europemne, prevăzută doar în tratatele de aderare, adică ceea ce au făcut absolut toate statele care au aderat la UE în ultimii deja 25 de ani.”

Sondajul a fost realizat de CBS-Research și comandat de Comunitatea „WatchDog.MD”, fiind autorizat de Comisia Electorală Centrală. Datele au fost colecate pe un eșantion de  1034 persoane în perioada 11 – 16 octombrie 2024, studiul având  o eroare maximă de +3,05%.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.