Ofițerii Direcției nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au interceptat, în perioada anilor 2016-2018, convorbirile telefonice a zeci de politicieni, jurnaliști și activiști, au strecurat muniții și au înscenat infracțiuni opozanților guvernării din acea perioadă.

Publicat:19.09.2024, 10:32

În cazul lui Ghenadi Kuzmiciov, fost șef al așa-numitei miliții din regiunea transnistreană, răpit de pe teritoriul controlat de autoritățile Chișinăului, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a stabilit că oamenii legii inițial au ajutat la sechestrarea lui, după care au mimat investigarea dispariției acestuia, fără a încerca să găsească adevărații infractori.

Jurnaliștii de la RISE Moldova au studiat diverse documente, au discutat cu mulți martori și au aflat detalii despre răpire. Dar dosarul penal, care a fost deschis, mai are mult până la finalizare, consideră un procuror, precum și fiul lui Kuzmiciov. În opinia lor, o investigație eficientă a răpirii este imposibilă din cauza acoliților lui Vladimir Plahotniuc din structurile de forță, care încă mai au suficientă influență pentru a se implica în mersul lucrurilor.

În pofida acuzațiilor de organizare a răpirii și de înscenare a unor infracțiuni împotriva oponenților lui Plahotniuc, polițiștii vizați sunt în libertare, în timp ce Ghenadi Kuzmiciov încă mai este deținut în închisoarea de la Hlinaia din regiunea transnistreană.

RĂPIT SUB OCHII POLIȚIEI

La momentul răpirii, Ghenadi Kuzmiciov avea mai bine de o lună de când locuia în dreapta Nistrului, pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău.

În 2016, el a încercat să candideze la așa-numitul scrutin prezidențial din nerecunoscuta «republică moldovenească nistreană» («rmn»), dar a fost eliminat din cursa electorală. Ulterior, după ce în regiune s-a schimbat guvernarea, mai mulți foști demnitari locali s-au ales cu dosare penale.

Pe unii, noua guvernare a reușit să-i rețină și să-i bage la răcoare. În ce-l privește pe Kuzmiciov, el a fost acuzat de contrabandă in absentia.

Pentru început, Kuzmiciov se mutase pe malul drept al Nistrului, după care a plecat în Rusia. A revenit în Moldova peste un an și jumătate, adică în iunie 2018, și s-a stabilit în Suruceni, un sat aflat la vreo 20 de kilometri distanță de Chișinău. Aici, pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Moldovei, Kuzmiciov a fost filat, deși nici nu bănuia despre acest lucru.

La 27 iulie 2018, el, împreună cu unchiul său Nicolae Tulușniuc, se deplasau la bordul unui automobil Toyota Avensis cu numere de înmatriculare transnistrene. Kuzmiciov mergea în capitală pentru a se întâlni cu Piotr Mustea, un alt opozant transnistrean care s-a văzut nevoit să părăsească regiunea.

În timp ce se deplasau pe traseul Chișinău–Leușeni, automobilul a fost oprit de echipajul unui automobil de poliție cu numărul MAI0321.

Potrivit lui Tulușniuc, polițiștii le-ar fi spus că trebuie să-i amendeze pentru depășirea vitezei, somându-i pe ambii să iasă din mașină. Imediat după, de ei s-a apropiat o mașină de teren Toyota Land Cruiser, din care au sărit patru bărbați în cagule: unul l-a trântit pe Tulușniuc cu fața pe mașina poliției, iar ceilalți trei l-au încolțit pe Kuzmiciov.

CITEȘTE MAI DEPARTE PE RISE.MD