Guvernarea ar trebui sa explice societatii ca Alianta Nord-Atlantica este un scut de aparare si ca statele membre au aderat la NATO pentru a se proteja, nu pentru a ataca. Declaratia a fost facuta de expertul Valeriu Pasa la In Profunzime. Reprezentantii guvernarii afirma ca discutii despre consolidarea securitatii tarii au loc, dar au evitat sa spuna clar daca pledeaza pentru aderarea la Alianta Nord Atlantica.

Publicat:07.02.2023, 21:56

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„Perspectiva indepartata de aderare a Republicii Moldova la NATO, este acesta un subiect de discutie?”

Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE:„Stim cu totii bine ca NATO este un spatiu al pacii, al prosperitatii, al democratiei. Noi cooperam cu NATO. NATO ne ajuta sa pastram democratia, pacea si prosperitatea din Republica Moldova. Dar, evident, toata aceasta cooperare se face prin prisma cadrului nostru constitutional existent.”

Ministrul de externe sustine ca in ultima perioada se se discuta activ despre capacitatea de aparare a Republicii Moldova.

Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE: „Avem discutii si cu NATO, si cu UE avem aceasta initiativa privind facilitatea europeana de consolidare a pacii prin care primim finantari europene pentru consolidarea capacitatilor noastre de securitate si de aparare. Avem si parteneriate bilaterale cu Romania, si cu SUA, si cu Germania, si cu Franta, si cu Spania, cu foarte multe tari. Aceste parteneriate tin atat de domeniul cibernetic, cat si de asistenta si echipament nonletal, dar si de echipamente letale. Orice stat, inclusiv un stat neutru, are nevoie de capacitati sa se apere si sa asigure calmul, pacea si securitatea pe teritoriul tarii noastre.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Cum poate fi consolidata societatea in Republica Moldova, in jurul acestei idei, pentru ca NATO este in continuare o sperietoare pentru majoritatea populatiei?”

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG:„S-a creat o imagine falsa, de sperietoare ca ar fi vorba despre... intrarea la NATO inseamna ca o sa intram in razboi. Nu! Deci, sunt niste aspecte care trebuie combatute.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„Ce fac autoritatile pentru a explica, pentru a consolida totusi aceasta pozitie, pentru a explica oamenilor despre ce este vorba?”

Mihai POPSOI, VICEPRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Ar trebui sa vina, intr-adevar, initiativa si din partea guvernarii, dar societatea civila are tot timpul si tot spatiul, inclusiv jurnalisti, expertii in securitate pentru ca guvernarea ca si orice alta entitate, are capacitati limitate, dar cu drag participa si are deschidere.”

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG:„Guvernarea ar trebui sa fie mai deschisa cred eu cu cetatenii si sa explice. Avem doua optiuni. Prima optiune este sa ramanem neutri, nu aderam la nicio forma de alianta si forme de alianta nu sunt doar NATO, dar pentru asta trebuie sa investim in capacitatea noastra de aparare asa cum o fac tarile neutre. Si guvernarea ar trebui sa puna pe masa nota de plata si sa ne spuna, „dragi cetateni, vreti sa ramanem neutri, haideti sa ramanem neutri, iata cat ne costa” si sa fie foarte sincera cu cetatenii RM care sa aleaga ori noi crestem, dar sa crestem asta inseamna de vreo 10 ori, cel putin, cheltuielile actuale pentru aparare pentru urmatorii ani, bani pe care noi nu-i avem.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Este acesta sau nu momentul potrivit, tinand cont de situatia din Ucraina, pentru a discuta despre acest subiect si daca este, de ce si cand ar putea incepe astfel de discutii?”

Mihai POPSOI, VICEPRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „E cu siguranta un moment cumva impus de circumstante, ori cand ai un razboi la granita, un razboi cum nu s-a mai vazut de la cel de-al doilea razboi mondial, iar tu esti tara neutra, de fapt te acoperi, iti asiguri securitatea iluzorie cu o coala de hartie. O asemenea discutie, o asemenea decizie importanta poate fi luata doar cu sprijinul majoritar al cetatenilor si aceasta discutie trebuie sa aiba loc, asa incat cetatenii sa inteleaga in marea lor majoritate ca aceasta organizatie politico-militara este un scut, o umbrela care iti asigura securitatea militara, dar iti asigura si stabilitatea politica si securitatea investitionala.”

Mihai Popsoi a declarat ca, in prezent, neutralitatea prevazuta de Constitutie este o vulnerabilitate pentru Republica Moldova.

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG: „Federatia Rusa prin comportamentul sau a aratat foarte clar ca ea ataca acele state pe care le considera vulnerabile si care nu au capacitatea de aparare. FR nu a atacat niciuna dintre tarile din regiunea Baltica, nici Estonia, nici Letonia, nici Lituania, chiar daca sunt tari mici, mult mai mici si nu la fel de puternice cum este Ucraina, dar sunt tari membre NATO. Deci, FR se teme sa atace un stat NATO, iar dupa ceea ce i se intampla astazi in cadrul acestui razboi in Ucraina, este evident ca nici nu va indrazni sa o faca. Asta este o realitate. Deci, nu se duce nimeni in NATO pentru ca suntem foarte curajosi si vrem in razboi, din contra. Este un lucru pe care trebuie sa-l inteleaga cetatenii, in aproape 75 de ani de existenta a aliantei NATO pe teritoriul niciunui stat NATO nu a avut loc un razboi. Asta este exemplu de protectie deplina.”