Vladimir Plahotniuc se afla pe lista de sanctiuni a Elvetiei de la sfarsitul lunii iunie, iar bunurile sale ar trebui inghetate, dar se pare ca evita asta, odata ce in vila sa de pe lacul Geneva inca mai locuieste sotia politicianului fugar, transmite presa elvetiana.

Ultimul update: 14.08.2023, 12:05 Publicat:14.08.2023, 11:10

Vladimir Plahotniuc, un oligarh moldovean, se afla de aproape doua luni pe lista de sanctiuni a Elvetiei. De fapt, acesta ar fi obligat sa-si raporteze bunurile - dar pana acum nu a facut acest lucru. Aceasta ar include si vila de 31 de milioane de franci de pe lacul Geneva - care oficial ii apartine sotiei sale. 

Din 28 iunie a acestui an, Plahotniuc se afla pe lista sanctiunilor elvetiene prin decizia Consiliului Federal. 

Acuzatia: Se spune ca ar fi fost implicat masiv in subminarea institutiilor democratice din Republica Moldova, abolirea statului de drept si subminarea stabilitatii generale a tarii. Consecinta reala: inghetarea activelor. Pana acum insa, s-au intamplat putine lucruri in aceasta chestiune, spun jurnalistii din Elvetia. 

S-a casatorit cu sotia sa de trei ori - vila din Geneva ii apartine

De fapt, toate activele elvetiene pe care Plahotniuc le controleaza direct sau indirect ar fi trebuit raportate la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice. Dar nu s-a raportat nimic acolo pana acum – de ce, ei inca vor sa verifice. Nici vila de lux de pe Lacul Geneva, unde locuieste familia sa, in special sotia, nu a fost semnalata. Aceasta ciudatenie se poate datora faptului ca proprietatea este detinuta oficial de sotia sa - cu care s-a casatorit de trei ori pana in prezent.

Dupa cel de-al doilea divort din 2009, fosta lui sotie de atunci s-a mutat din Republica Moldova – pentru ca ea sa poata face rost, i-a transferat 35 de milioane de dolari SUA intr-un cont la banca din Geneva Union Bancaire Privee. In 2012, sotia lui a cumparat apoi vila de pe lacul Geneva si chiar daca cei doi sunt acum din nou casatoriti, Plahotniuc spune ca vila nu ii apartine. Sotia lui si el au o separare stricta a proprietatii. Spre deosebire de el, sotia lui nu este pe lista sanctiunilor. 

Nimeni nu stie unde este Plahotniuc 

Plahotniuc sta ascuns din 2019 – oricum nu mai are voie sa intre in Elvetia, i s-a interzis intrarea in Elvetia de zece ani. Motivul pentru aceasta: in anii de dupa cumpararea vilei a fost implicat intr-un urias scandal de coruptie, in legatura cu care se spune ca ar fi transferat zece milioane de dolari SUA in contul de la Geneva mentionat anterior. Union Bancaire Privee nu vrea sa comenteze. 

Si acum devine cu adevarat complicat: in cadrul unei cereri de asistenta juridica, Republica Moldova a solicitat confiscarea bunurilor sale, inclusiv a vilei de pe Lacul Geneva. Vila este blocata oficial in acest sens, dar nu din cauza sanctiunilor, ci din cauza coruptiei. Ceea ce oricum nu impiedica familia sa traiasca in ea. 

Fostul lider PD a fugit din Moldova in iunie 2019, dupa ce partidul pe care il conducea a cedat puterea. Acesta este acuzat in mai multe dosare. 

In dosarul „frauda bancara”, Plahotniuc este acuzat de crearea si conducerea unei organizatii criminale, escrocherie si spalarea banilor. Potrivit procurorilor, episodul incriminat acestuia se refera la perioada anilor 2013-2015, atunci cand Plahotniuc ar fi primit in conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Sor prin persoane interpuse, peste 39 de milioane de dolari si 3,5 milioane de euro, care erau credite bancare obtinute fraudulos de la 3 banci comerciale. In cadrul cauzei penale, a fost aplicat sechestru pe bunurile lui Plahotniuc in valoare de peste un miliard de lei.

Vlad Plahotniuc este vizat si in alte dosare in care este acuzat de escrocherie, spalare de bani si crima organizata. In privinta lui sunt emise mai multe mandate de arest in absenta. In prezent, pe numele lui Plahotniuc este emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. Pentru cele incriminate, fostul lider PD risca o pedeapsa de pana la 15 ani de inchisoare. Avocatul acestuia a refuzat astazi sa comenteze subiectul. 

Plahotniuc se afla pe lista de sanctiuni a Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei, Elvetia si a tuturor tarilor din Uniunea Europeana, alaturi de Ilan Sor, Marina Tauber si Gheorghe Cavcaliuc.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.