In emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”, difuzata exclusiv online pe stirileprotv.ro, premierul Republicii Moldova a povestit cum a ajuns Guvernul de la Chisinau la o intelegere cu Gazprom.

Publicat:03.11.2021, 09:28

MoldovaGaz a semnat recent un contract pe 5 ani cu gigantul energetic rus, in conditiile in care Gazprom ameninta sa taie gazul in prag de iarna pentru Republica Moldova.

Pretul este unul avantajos in conditiile acestei piete care se pare ca a innebunit, cu preturi care nu s-au mai vazut inainte”, spune premierul Gavrilita.

Vitalie Cojocari: Dar este o coincidenta ca Gazprom a cerut renegocierea contractului cu Republica Moldova imediat dupa ce la Chisinau s-au instalat forte pro-europene?

Natalia Gavrilita: Nu vreau sa speculez, este vorba de preturile de pe piata, nu este doar vorba de actiunile si neactiunile Guvernului de la Chisinau. In luna octombrie ne-am trezit cu pretul la gazele naturale de 3 ori mai mari decat pretul estimat daca ar fi fost extins contractul asa cum estimam si cu 35% mai putin din volumele de gaze estimate pentru luna octombrie. Asta in conditiile in care Moldova niciodata nu a accesat gaze naturale din alta sursa.

Premierul Republicii Moldova spune ca intr-o luna a trebuit sa gaseasca bani pentru a suplimenta volumele si sa poata mentine presiunea in sistemul de transport al gazelor naturale.

Romania a fost alaturi de Republica Moldova. ”A fost un prieten adevarat care se cunoaste la nevoie si ne-a ajutat cu un volum mic, dar importat de 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale”, povesteste premierul moldovean.

Aceste gaze care au trecut prin gazoductul Iasi-Chisinau au ajutat la mentinerea presiunii in sistemul de transport din Moldova. Posibilitatea de a lua gaze naturale din alte surse a ajutat Republica Moldova sa negocieze mai bine cu concernul rus.

A cerut Gazprom concesii politice pentru a nu taia gazul?

Natalia Gavrilita: Am avut aceasta surpriza cand peste noapte a fost schimbat pretul si am primit volume insuficiente pentru a acoperi cererea din luna octombrie. Am stat ferm pe pozitii. Am facut tot ce era nevoie ca sa aratam ca putem accesa gaze din surse alternative. Da, la un pret inalt in acele zile, dar ne-au permis sa nu inghetam. Am fost fermi in perioada negocierilor in neacceptarea unor conditionalitati politice.

Vitalie Cojocari: V-au fost impuse? Asta era intrebarea, daca au fost anumite discutii politice.

Natalia Gavrilita: Au existat si discutii politice. Am spus foarte ferm ca scopul Guvernului de la Chisinau a fost sa mentinem discutia in domeniul economic si comercial. Am gasit un punct de intersectie pe auditarea datoriilor. Trebuie sa vedem cum facem cu separarea intre MoldovaGaz si MoldovaTransgaz.

Vitalie Cojocari: Puteti sa deschideti un pic parantezele? Despre ce conditionalitati politice este vorba?

Natalia Gavrilita: Bine, as vrea sa nu discutam despre aceste conditionalitati. Ele au aparut in procesul de negocieri, noi le-am discutat. Guvernul de la Chisinau si-a spus pozitia. Vreau sa va mentionez ca niciodata negocierile unor contracte pe gaze naturale nu au fost atat de transparente si vizibile in public. Noi trebuie sa mentinem o politica externa pragmatica orientata spre beneficiul cetatenilor nostri. Cred ca sunt niste lucruri pe care ar trebui sa le lasam in urma si sa vedem cum putem imbunatati lucrurile pe viitor.

Despre datoriile uriase ale Transnistriei catre Gazprom

Regiunea transnistreana foloseste un volum mai mare de gaze decat partea din dreapta Nistrului, in special pentru producerea de energie electrica. Moldova se aprovizioneaza cu energie electrica doar din centrala de producere a electricitatii din stanga Nistrului, spune premierul Republicii Moldova.

De-a lungul timpului gazele naturale consumate in Transnistria nu au fost platite la un pret real. Asa s-au acumulat datorii de 7,5 miliarde de dolari. Natalia Gavrilita nu stie cine ar urma sa plateasca pentru datoriile Transnistriei.

Acest subiect ar putea sa fie discutat intr-un arbitraj international. Este o datorie care s-a format din cauza deciziilor Gazpromului si nu pot fi datorii care sa fie platite de Guvernul Republicii Moldova”, spune Natalia Gavrilita.

Cum a reusit Guvernul de la Chisinau sa se impuna in negocierile cu Gazprom?

Vitalie Cojocari: Cum reuseste o tara atat de mica sa negocieze pe picior de egalitate cu Gazprom si sa-si impuna niste conditii? Conditii initiale cu care ati mers la Gazprom au fost acceptate. Care este reteta succesului?

Natalia Gavrilita: Reteta succesului este sa ai prieteni buni si sa fii consecvent in procesul de negocieri. Cand am vazut situatia la inceputul lui octombrie, am discutat cu toti prietenii Moldovei.

Vitalie Cojocari: Prietenii cine sunt, daca puteti sa ne spuneti?

Natalia Gavrilita: In primul rand Romania, tarile membre UE, Polonia, Germania. Am discutat cu institutiile europene. Ucraina ne-a ajutat foarte mult. Vecinii ne-au ajutat foarte mult. Am avut volume de gaze naturale care au intrat in retea pentru mentinerea presiunii din Romania si din Ucraina. Pentru aceste tari volumele au fost mici, pentru noi au avut insemnatate mare. Am avut si expertiza din partea UE. Expertii ne-au ajutat sa intelegem situatia si sa construim capacitati pe piata Spot. In 2-3 saptamani a trebuit sa invatam si sa cream reguli necesare ca sa cumparam gaze naturale prin traderi si am facut asta 5 zile. Am gasit si resurse financiare.

Contractul semnat cu Gazprom este totusi secret pentru ca asa a fost mereu, spune premierul de la Chisinau. Va discuta cu Rusia despre presupusele datorii care vor fi auditate, daca vor fi recunoscute, acestea ar urma sa fie reesalonate. In acordul energetic pe care Republica Moldova il va negocia cu Federatia Rusa se va discuta separarea retelei de transport de Moldovagaz.

Rezolvarea conflictului si depozitele cu armament din Transnistria

Natalia Gavrilita: Noi suntem o tara mica, dar ne-am bucurat de o mare atentie. Suntem intr-o zona geografica speciala. Suntem la hotar cu Uniunea Europeana. Avem conflictul inghetat cu UE. Suntem la granita cu Ucraina. Trebuie sa fim abili, sa ducem o politica interna si externa orientata spre cetateni. Trebuie sa ne gandim si la cetatenii din stanga si din dreapta Nistrului. Avem intalniri periodice cand incercam sa ajungem la anumite intelegeri acolo unde sunt probleme. De exemplu, placutele pentru automobile din stanga Nistrului. Vor fi placute neutre. Automobilele cu placute neutre nu pot calatori in Ucraina, dar urmeaza sa gasim solutii care nu ar escalada acest conflict si care vor ajuta cetatenii de rand. Solutionarea problemei transnistrene va putea fi rezolvata doar atunci cand va exista o fereastra de oportunitate geopolitica.

Vitalie Cojocari: La Colbasna, in Transnistria, exista un depozit de arme urias. Aveti idee la Chisinau cate arme sunt la Colbasna?

Natalia Gavrilita: Sunt anumite date. Evident ca nu putem sti ce se intampla acolo. De aceea insistam ca aceste arme sa fie distruse cu observatori internationali, ca sa fim siguri ce echipament intra in tara, ce echipament iese din tara, ce se distruge pe loc si sa avem o evidenta clara.

Despre anularea Roaming-ului dintre Republica Moldova si Romania

Natalia Gavrilita: Suntem in discutii cu partenerii din Romania ca sa liberalizam tarifele la Roaming. Discutam cu Uniunea Europeana si in cadrul Parteneriatului Estic. Vor fi liberalizate pentru tarile din Balcani. Ne dorim acelasi lucru. Acum vom semna in decembrie la Parteneriatul Estic un acord regional de liberalizare a tarifului de Roaming. Speram sa se miste Uniunea Europeana foarte repede si sa fie liberalizate pentru toate tarile Parteneriatului Estic. Intre timp, noi discutam cu partenerii din Romania sa o facem in plan bilateral si ar fi un semnal bun pentru cetateni.

Natalia Gavrilita are o invitatie pentru cetatenii romani

Natalia Gavrilita: Vreau sa fac o invitatie. Dupa ce trece valul pandemic. Cand revenim la un prag de normalitate vreau sa invit romanii sa vina sa descopere Republica Moldova. Ii vom intampina cu un pahar de vin si un zambet. Avem locuri frumoase care merita vazute. Cetatea de la Soroca, complexul istoric de la Orheiul Vechi. Avem vinarii foarte frumoase si un vin bun. Ne-am dori sa crestem aceste contacte intre oameni cat mai rapid.

Despre saracia din Republica Moldova

Vitalie Cojocari: Despre Republica Moldova se vorbeste ca este cea mai saraca tara din Europa. Asa este? Cum aveti de gand sa ridicati nivelul de viata al cetatenilor din Republica Moldova?

Natalia Gavrilita: Da, din pacate asa este. Nu putem nega ca Republica Moldova este o tara saraca si coruptia ne-a mancat institutiile. A facut statul foarte slab. Nu am avut dezvoltare pe masura posibilitatilor in ultimii ani. Guvernul trebuie sa imbunatateasca buna guvernare, sa lupte cu coruptia si sa asigure suprematia legii. Investitorii ne spun ca aceasta este principala conditie pentru a investi in Republica Moldova si a crea locuri de munca. In primul rand trebuie sa facem reforma justitiei, procuraturii, sa mergem pe aceeasi cale pe care a mers Romania. Suntem foarte deschisi investitiilor. Investitorii romani se simt bine in Republica Moldova. Avem aceasta fereastra de oportunitate pentru 4 ani de zile. Presedintele Maia Sandu a castigat un mandat popular puternic. Avem 61 de mandate din Parlament. Guvernul este investit de aceasta majoritate si credem ca in urmatorii 4 ani putem beneficia de stabilitate si deschidere a Guvernului. Trebuie sa investim in educatie, in sanatate pentru ca cetatenii sa aiba incredere in stat, in ziua de maine. Guvernul munceste in fiecare zi pentru a atinge acest obiectiv.

Cine este premierul Republicii Moldova?

Vitalie Cojocari: Natalia Gavrilita se considera romanca sau moldoveanca?

Natalia Gavrilita: Si una, si alta. Ma consider un politician care a venit din diaspora sa contribuie la bunastarea cetatenilor. Am venit in partidul Maiei Sandu atunci cand m-a invitat in guvern in functie de ministrul de Finante. Am stat in opozitie, am muncit, iar acum lucram impreuna pentru a imbunatati viata cetatenilor.

Vitalie Cojocari: Aveti cetatenie romana?

Natalia Gavrilita: Da, am cetatenie dubla si de asta spun ca sunt si una si alta, nu este o contradictie in termeni.

Vitalie Cojocari: Vorbiti romana sau moldoveneasca?

Natalia Gavrilita: Limba este romana.

Vitalie Cojocari: La Bucuresti avem o criza guvernamentala, nu va ganditi si la mandatul de premier la Bucuresti? O intrebare mai in gluma.

Natalia Gavrilita: Da, este o gluma, dar vreau sa va spun ca asteptam cu nerabdare solutionarea crizei politice. Am inceput lucruri frumoase cu guvernele Romaniei. Avem planuri de diversificare a conexiunilor intre cele doua tari, constructii de poduri, linii de interconectare electrica. Vrem sa construim doua linii de tensiune inalta la sud si la nord. Putem liberaliza tarifele la Roaming. Abia asteptam sa fie un guvern stabil si sa putem continua lucrurile pe care le-am inceput.

Sursa: