Sprijinul acordat Republicii Moldova este pentru România o datorie, a declarat președintele interimar de la București, Ilie Bolojan. El a spus, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, că, în fața agresivității Rusiei, calea integrării europene a devenit mai necesară ca oricând.
„Anul 2024 a adus progrese majore pe această cale, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova. Este important ca aceste progrese să continue. Sprijinul pentru Republica Moldova este pentru România o datorie. Republica Moldova va avea alegeri parlamentare în acest an, iar reziliența sa trebuie întărită”, a declarat Ilie Bolojan.
Totodată, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, președintele Bolojan a subliniat faptul că România trebuie să îmăiedice Rusia să folosească energia pentru a șantaja vecinii.
„Nu putem permite ca Rusia să folosească în continuare instrumente de șantaj și constrângere, așa cum am văzut recent cu folosirea energiei. Soluția pentru securitatea energetică este o cât mai bună interconectare cu România și cu Uniunea Europeană, iar pentru asta lucrăm intens”, afirmă Ilie Bolojan.
De asemenea, președintele interimar a menționat că vecinătatea cu Republica Moldova și Ucraina oferă României nu doar provocări, ci și oportunități, afirmă președintele interimar:
„Fie că vorbim despre transport, despre energie sau despre rețele digitale, există un potențial imens în regiunea noastră și pentru rolul României. De aceea, coordonarea și proiectele comune cu Republica Moldova și Ucraina sunt vitale, ca și implicarea noastră în viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei. Mă refer aici și la potențialul relațiilor noastre cu parteneri din regiunea Balcanilor de Vest, cu Turcia, precum și cu state din Caucaz și din Asia Centrală, lucrând pe coordonatele conectivității.”
Ilie Bolojan a subliniat și importanța parcursului european al Republicii Moldova și al Ucrainei, în contextul acțiunilor agresive ale Rusiei.
„Anul 2024 a adus progrese majore pe această cale, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova. Este important ca aceste progrese să continue. La fel, integrarea europeană a regiunii Balcanilor de Vest, care rămâne de interes strategic pentru România și pe care o vom susține prin acțiuni concrete de sprijin.”