Schimbarea puterii de anul trecut s-a oglindit si in privinta opozitiei. Aceasta este divizata si s-a subtiat semnificativ, spun expertii. PSRM si Partidul Sor, care anul trecut formau o majoritate in Parlament, astazi nu mai pot imparti flancul opozitiei. Intre cele doua formatiuni exista mai multe neintelegeri, sunt de parere analistii. Potrivit lor, acestea s-ar afla intr-o competitie pentru sustinerea politica, dar si financiara a Federatiei Ruse, de care pana nu de mult ar fi beneficiat doar socialistii. Acum, insa, Kremlinul ar sprijini in mare parte Partidul Sor.

Publicat:19.11.2022, 17:14

Valeriu PASA, ANALIST POLITIC WATCHDOG.COM:  „Aceste neintelegeri pe care le vedem unori pe fata dintre PSRM si Partidul Sor, isi au originea in competitia pentru sustinerea Federatiei Ruse intre aceste doua formatiuni. Ilan Sor a reusit sa atraga de partea sa forte influiente din Rusia si cei din PSRM sunt cumva gelosi si ingrijorati ca ar putea sa piarda suportul Kremlinului, presupun ca la mijloc este vorba si despre finantarea ilegala care vine din Federatia Rusa.”

Cristian PIRVULESCU, ANALIST POLITIC DIN ROMANIA:  Este evident ca Partidul Sor este intr-o plina ofensiva in momentul de fata. In aceste conditii Partidul Socialistilor care a fost sustinut de Moscova, dar care nu a reusit sa impiedice nici victoria Maiei Sandu, nici victoria in parlamentare a partidului sau, este oarecum pe linie moarta. Concurenta intre cele doua partide apare firesc.”

Alierea Partidului Socialistilor cu Partidul Sor, care a primit eticheta de partid al penalilor dupa ce liderii, dar si mai multi membri ai formatiunii sunt banuiti in dosarul finantarii ilegale a acesteia, l-ar face sa-si piarda din electorat, spun expertii.

Cristian PIRVULESCU, ANALIST POLITIC DIN ROMANIA:  „Pentru socialisti ar fi pur si simplu negarea autonomiei lor, in momentul in care ar incerca sa functioneze in continuare cu Sor, ar deveni un partid remorca, or, Partidul Sor era la remorca socialistilor. Aceasta schimbare de pozitii ar fi mult prea riscanta si oricum in acest context au o marja de manevra ceva mai mare, decat daca ar ramane alaturi de Partidul Sor.”

Lupta dintre cele doua formatiuni a inceput sa se simta in discursul celor de la Partidul Sor, care-i acuzau deschis pe socialisti ca nu fac nimic impotriva actualei guvernari.

Pavel VEREJANU, PRIMARUL RAIONULUI ORHEI, MEMBRU AL PARTIDULUI SOR:  „PSRM-ul mai bine s-ar apuca de munca si ei, fiind un partid de opozitie. Ei cred ca daca au acceptat indemnul Maiei Sandu sa taca, sa nu intreprinda nicio miscare, ca ii vedeti ca stau acum pe la colturi, ca niste soareci, stau bine mersi intr-o parte nu acuza nimic, crezand ca vor scapa basma curata. Sa stiti ca Maia Sandu pe nimeni nu iarta si ei vor fi trasi la raspundere, la fel ca si noi.”

Socialistii, insa, sunt mai discreti. Acestia au venit cu mai multe apeluri critice in adresa celor de la Partidul Sor, folosind mesaje subtile. Mai intai i-a numit „opozitie falsa”, apoi i-a acuzat de racolarea primarilor PRSM, dupa care au declarat ca  „nu vor permite cuiva sa monopolizeze atat protestele, cat si activitatea opozitiei.”

Vlad BATRINCEA, DEPUTAT PSRM:  „Protestele trebuie sa fie nationale si vor fi nationale. Eu nu as vrea astazi sa dam etichetari sau sa numim un partid politic sau altul. 

- Este o cearta intre PSRM si Partidul Sor?

 - Noi astazi nu vorbim despre certuri. Astazi are loc sedinta platformei nationale „Agenda comuna”.

Totusi, faptul ca socialistii evita sa-i critice direct pe cei din Partidul Sor, ar avea la baza niste calcule politice, sustin analistii din domeniu.

Valeriu PASA, ANALIST POLITIC WATCHDOG.COM:  „In primul rand ei nu exclud ca la un moment dat vor fi nevoiti sa faca o coalitie pe fata cu Partidul Sor si nu vor sa-si creeze un fel de precedente ca pe urma inclusiv presa sa le aduca aminte de declaratiile precedente. Si doi, evita sa dea temeiuri in plus lui Ilan Sor sa spuna la Moscova ca socialistii nu sunt constructivi cu el, ca ei intentionat nu vor sa coalizeze si sa vina mai multa presiune de la Moscova sau eventual decizii mai dure, cum ar fi taierea suportului mediatic si financiar pentru socialisti.”

PSRM si Partidul Sor au format o majoritate parlamentara in februarie, anul trecut, in incercarea de a se opune numirii de catre Maia Sandu a Nataliei Gavrilita in functia de prim-ministru.