Investitii neconforme si dubioase in valoare de peste 800 de milioane de lei si pierderi a gazelor in retea de 2 miliarde de lei. Sunt constatarile auditului realizat de Curtea de Conturi la Moldovagaz, care arata ca pentru aproape jumatate din aceste pierderi au achitat cetatenii. Raportul a fost prezentat astazi in fata deputatilor, care au venit cu un sir de recomandari.

Publicat:03.03.2023, 21:26

Radu MARIAN, PRESEDINTELE COMISIEI ECONOMIE, BUGET SI FINANTE A PARLAMENTULUI:„S-au constatat investitii neconforme si dubioase in valoare de peste 800 de milioane de lei, investitii care nu au putut fi argumentate si nu au fost acceptate de regulator, aici deja s-a mentionat sediul Moldovagaz de aproximativ 550 de mln de lei si situatia in care majoritatea documentelor oficiale cu privire la aceasta constructie au disparut. Aici mentionez si cladirea administrativa din municipiul Ungheni care a costat 20 de mln de lei si care nici nu a fost data in exploatare.”

La fel, potrivit raportului de audit realizat de Curtea de Conturi la Moldovagaz au fost inregistrate pierderi de gaze in retea. O parte dintre acestea au dus la majorarea tarifului pentru cetateni.

Radu MARIAN, PRESEDINTELE COMISIEI ECONOMIE, BUGET SI FINANTE A PARLAMENTULUI:„In perioada 2014-2021 au fost constatate 2 miliarde de lei, pierderi in retea a gazelor, dintre care doar 900 de mln de lei au fost acceptate de regulator si incluse in tariful platit de catateni.”

In urma auditului, Parlamentul a venit astazi cu un sir de recomandari catre Guvern, dar si unele ministere.

Radu MARIAN, PRESEDINTELE COMISIEI ECONOMIE BUGET SI FINANTE A PARLAMENTULUI:„Guvernul prin intermediul APP va demara procedura de revendicare a 3,3 miliarde de lei la cursul mediu valutar din 2008, aferente reevaluarii mijloacelor fixe depuse de Guvernul RM in capitalul social al S.A. Moldovagaz.”

Acesti bani ar f fost investiti de stat in retelele de distributie a gazelor din tara pana in anul 2008, pe care Moldovagaz nu i-a intors, dar i-a trecut in contul companiei sub forma de capital social. Acum autoritatile vor sa restituie acesti bani in buget, transformand suma in datoria Moldovagaz catre Agentia Proprietatii publice. Auditul a constatat si faptul ca desi Moldovagaz administreaza intreaga retea de distributie a gazelor naturale, doar 35% din retea apartine companiei. 25 la suta sunt in gestiunea autoritatilor publice locale, 39 la suta proprietate a persoanelor fizice sau juridice, iar 5% nu are proprietar.

Reteaua de distributie a gazelor naturale

MOLDOVAGAZ – 34,7%
APL – 25,6%
PERSOANE JURIDICE/FIZICE – 38,8%
FARA PROPRIETAR – 4,9%

Radu MARIAN, PRESEDINTELE COMISIEI ECONOMIE, BUGET SI FINANTE A PARLAMENTULUI: „Ministerul energiei va demara in comun cu APP procedura de recunoastere si inregistrare ca proprietate de stat a retelelor de gaz fara proprietar si transmiterea celor din proprietate locala in proprietatea statului.”

Institutia va trebui sa elaboreze conceptul privind gestionarea retelelor de gaze naturale  care nu apartin Moldovagaz si sa inainteze Guvernului planul privind forma si entitatea ce va administra aceste retele de gaze naturale. Responsabilii de la Moldovagaz au precizat ca ceea ce este scris in document „nu este obligatoriu, ci are caracter de recomandare”. 

Totodata, dau asigurari ca discrepantele financiare identificate de auditori nu se reflecta in nicio forma in tariful pentru consumatorii finali. Compania „Moldovagaz” a fost fondata in anul 1999.„Gazprom” detine 50% din actiuni, Agentia Proprietatii Publice a Republicii Moldova putin peste 35%, Comitetul de gestionare a patrimoniului din regiunea transnistreana peste 13 la suta, iar persoanele fizice si juridice putin peste 1 la suta.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.