Victoria candidatului Partidului Sor la alegerile din Gagauzia este rezultatul indiferentei fortelor pro-europene fata de aceasta regiune, care nu s-au implicat pentru a face o altfel de campanie acolo. Este opinia unor reprezentanti ai opozitiei extraparlamentare, care spun ca nu-i mira acest rezultat, avand in vedere ca in ultimii ani formatiunea Sor a cheltuit sume enorme pentru scrutinele electorale. Marea provocare acum este relatia pe care Chisinaul trebuie sa o construiasca cu noul bascan, afirma analistii.

Publicat:15.05.2023, 22:09

Alegerile din Gagauzia au fost mai degraba o batalie dintre partidul Sor si partidul socialistilor pentru a reprezenta interesele Moscovei la Chisinau si Comrat, considera liderul Platformei DA. Dinu Plingau se arata ingrijorat de rezultatul scrutinului.

Dinu PLINGAU, LIDERUL PLATFORMEI DA:„Sunt niste rezultate periculoase. Este rezultatul unei apatii din partea mesagerilor principali ai integrarii europene de a face campanie acolo, de a discuta cu populatia de acolo, care a primit in special in ultima perioada investitii foarte mari din partea UE.”

Iar liderul Partidului Coalitia pentru Unitate si Bunastare sustine ca Partidul Sor a reusit sa obtina victoria datorita populismului si a unei strategii agresive cu care exploateaza saracia populatiei.

Igor MUNTEANU, LIDERUL CUB:„Aceasta victorie la Comrat nu este deloc surprinzatoare, ci este consecinta logica a impunitatii de care s-a bucurat acest partid. Lipsa de instrumente pentru a le reteza sursele de finantare ilicite si „lalaiala” in care se gaseste dosarul Sor de peste 7 ani. In aceasta perioada Partidul Sor s-a extins, a utilizat sume exorbitante de bani si, evident, contesta in acest moment autoritatea si ordinea constitutionala in Republica Moldova."

Partidul de guvernare nu s-a expus deocamdata, dar a precizat ca va comenta rezultatul alegerilor dupa ce toate informatiile cu privire la incalcarile admise in campania electorala vor fi verificate si va exista o decizie finala privind validarea scrutinului.

Analistii au vorbit in repetate randuri despre pericolele care ar putea fi generate de Partidul Sor.

Vlad KULMINSKI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE:„Primele declaratii care au fost facute de catre doamna respectiva, care a fost aleasa noul bascan, sunt foarte si foarte ingrijoratoare. De ce? Pentru ca ea nu a inceput cumva prin indeplinirea promisiunilor, constructia aeroportului, reduceri la pretul de gaz si electricitate. Toate aceste promisiuni sunt niste aiureli care nu vor fi indeplinite niciodata, dar ea a zis ca eu o sa deschid reprezentanta Autonomiei Gagauze la Moscova. Deci, aceasta cale este una foarte si foarte periculoasa.”

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG.MD:„Deci, nu este altceva decat o intetire a retoricii separatiste, cu propuneri care nu corespund legislatiei Republicii Moldova, care nu corespund cu statutul Autonomiei, respectiv cred ca este doar inceputul.”

Tonalitatea cu care candidatul Partidului Sor abordeaza relatia cu autoritatile centrale depaseste atributiile sale constitutionale, sustin analistii.

Vlad KULMINSKI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE: „Conducerea noua a Autonomiei Gagauze ar face bine tuturor daca ar studia foarte si foarte bine situatia geopolitica, situatia in care se afla Republica Moldova, riscurile geopolitice si nu va folosi Autonomia Gagauza si locuitorii sai ca un fel de pion al Moscovei in subminarea situatiei din Republica Moldova. Nimeni nu va avea de castigat."