Rusia a alocat zeci de milioane de euro pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. Asta spune fostul prim-ministru al țării, Ion Sturza, invitat aseară la În Profunzime. Ex premierul declară că Moscova folosește sperietori pentru a compromite procesul de integrare europeană. Cel mai des, pentru dezinformarea în masă a populației, sunt folosite rețelele de socializare.

Publicat:20.09.2024, 14:41

Ion STURZA, FOSTUL PREMIER AL REPUBLICII MOLDOVA:  „Se vehiculează un buget de peste 100 de milioane de euro care au fost alocați pentru a destabiliza situația în Republica Moldova, nu numai în aceste alegeri. Numai că pentru prima dată în Moldova se folosesc exclusiv bani privați, aparent privați, pentru că toți banii în Rusia sunt ai lui Putin. Banii vin din fonduri private, nici măcar din bugetul serviciilor speciale.”

O bună parte din acești bani sunt folosiți pentru dezinformare, și mai exact, pentru lansarea sperietorilor pe rețelele de socializare, spune fostul premier.

Ion STURZA, FOSTUL PREMIER AL REPUBLICII MOLDOVA:  „Sunt aceste narative care vin de pe rețelele de socializare, în special tiktok. Dacă vă duceți în Europa, o să pățiți ca ucrainenii, sau o să închideți bisericile.”

În același timp, Kremlinul ar fi repartizat peste 20 de mii de carduri unor cetățeni ai țării noastre, cu anumite sume de bani, pe care oamenii le pot valorifica doar în Rusia, unde acestea pot fi operate. În acest mod, Moscova încearcă să influențeze parcursul Moldovei, este de părere Ion Sturza. Tragerea la răspundere a celor implicați în schemele Moscovei se lasă însă așteptată.

Ion STURZA, FOSTUL PREMIER AL REPUBLICII MOLDOVA:  „Au fost tentative, incursiuni a poliției, dar noi nu am văzut continuitatea. Ce au făcut procurorii, ce au făcut judecătorii, aceștia pe bandă rulantă trebuiau judecați.”

În cadrul emisiunii, Lorena Bogza a vorbit cu fostul premier și despre faptul cum rezultatele alegerilor pot influența integrarea Moldovei în UE. Mai exact, ce se va întâmpla dacă scrutinul va fi câștigat de un candidat cu viziuni pro Rusia.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Se va schimba procesul de integrare europeană, viteza cu care are loc acest lucru?”

Ion STURZA, FOSTUL PREMIER AL REPUBLICII MOLDOVA:  „A doua zi fereastra va fi închisă. Cu excepția celor care ar fi credibili din punct de vedere al mesajului pro-european, dar care vor fi în marja de eroare. Fereastra va fi închisă și dacă noi nu avem un scor decent la referfendum.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.