Rusia este interesată să provoace o criză energetică în Moldova, care să atragă după ea o criză umanitară, pentru a provoca nemulțumiri în societate înainte de alegerile parlamentare de anul viitor. Asta au declarat aseară, la În Profunzime, ex-ministrul Energiei Victor Parlicov și viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian. Potrivit lor, Moscova poate furniza gaze în regiunea transnistreană prin rute alternative, dacă Ucraina interzice tranzitul pe teritoriul său. La mijloc stă, însă, o decizie politică.

Publicat:13.12.2024, 13:10

 Victor PARLICOV, EX-MINISTRUL ENERGIEI: Exact aceeași situație a existat în 2019. La sfârșitul lunii decembrie expira contractul de tranzit prin Ucraina. Ucrainenii au spus că nu suntem siguri că îl vom prelungi. Gazprom atunci a rezervat capacitățile pe ruta alternativă, inclusiv pe parcursul anului 2019 anticipând că ar putea să nu fie tranzit prin Ucraina, au delegat companii din partea Gazprom ca să facă lucrări la gazoducte în Bulgaria ca să facă fizic posibil livrarea gazelor.”

Adică, o criză energetică acum ar putea fi generată doar de Rusia și nu are nicio legătură cu decizia Ucrainei de a nu mai permite tranzitul de gaz pe teritoriul său, spune viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian.

Oleg SEREBRIAN, VICEPRIM-MINISTRU PENTRU REINTEGRARE: Considerentul este unul strict politic, legat pe de o parte de RM, este un an preelectoral, este o perioadă de iarnă, acumularea nemulțumirilor în societate. Pe de altă parte s-a dorit cu mâinile Chișinăului s-a dorit deblocarea unei probleme legate de tranzitul gazului prin Ucraina, nu doar spre RM. Era Austria, Ungaria, era Slovacia.”

Interesul Rusiei ar fi de a influența, din nou, rezultatele alegerilor din țara noastră, de această dată, cele parlamentare de anul viitor. Mai exact, Moscova și dorește să trezească o nemulțumire și mai mare în râdul populației și să acuze autoritățile de criza care ar putea urma. 

Victor PARLICOV, EX-MINISTRUL ENERGIEI: Prognoza mea este că ei vor livra totuși gaz, însă nu întregul volum. Ei vor livra doar necesarul pentru menținerea consumului pe malul stâng și să ne lase pe noi fără energie electrică. - Dar livrăm tot la hotar cu Turcia Bulgaria.”

Oleg SEREBRIAN, VICEPRIM-MINISTRU PENTRU REINTEGRARE:Ceea ce spunea domnul Parlicov că s-ar putea ca rușii să ofere gaz doar pentru consum în regiunea transnistreană, teoretic este posibil, politic este complicat. Pentru că ar trebui să aleagă cei de la Tiraspol dacă mor de foame sau mor de frig. În cazul în care nu au gaz, sigur că apare problema încălzirii, infrastructurii. În cazul în care nu avem gaz pentru producerea energiei electrice pentru noi, care ar fi sursele de venit. Livrarea de energie electrică către malul drept înseamnă totuși o parte importante a bugetului de dincolo.”

Important este și cât de deschiși vor fi liderii separatiști din regiunea transnistreană pentru o cooperare în soluționarea problemelor care ar putea apărea, menționează fostul ministru al energiei.

Victor PARLICOV, EX-MINISTRUL ENERGIEI: În momentul în care ei sunt cooperanți și înțeleg că noi suntem într-o barcă și trebuie să ne descurcăm împreună, atunci noi putem miza pe opțiunea în care am putea procura gaze de pe piața internațională să le livrăm la centrală, ei să producă energie electrică pentru noi, pentru că în anumite scenarii de prețuri pe piață asta ar fi mai ieftin.”

Asta s-ar putea întâmpla dacă Rusia decide să nu livreze gaz pentru regiunea transistreană prin surse alternative. Totuși, dacă Moscova va face acest pas, atunci va pierde orice pârghii de influență în țara noastră, a declarat Parlicov.

Victor PARLICOV, EX-MINISTRUL ENERGIEI:Ceea ce face acum Federația Rusă prin faptul că limitează livrările, că va limita total, parțial, ea de fapt își epuizează unele dintre pârghiile cele mai mare de influență pe care le avea asupra regiunii transnitrene și RM.”

Și la Bruxelles se discută despre anumite planuri de ajutor pentru țara noastră, a menționat Oleg Serebrian

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:Situația în care Gazprom continuă livrările și RM ar avea nevoie de sprijin de 120 de milioane de euro pentru a acoperi costurile.”

Cel de-al doilea plan, care prevede un ajutor de 240 de milioane de euro, ar putea fi aplicat dacă Gazprom va decide să nu livreze gaz deloc, iar cel de-al treilea scenariu ar putea fi pus în practică dacă țara noastră va fi nevoită să procure lumină și gaz de pe piața internațională la prețuri mai mari. Pentru asta, partenerii ar putea să ne ofere un sprijin de 38 de milioane de euro.

Oleg SEREBRIAN, VICEPRIM-MINISTRU PENTRU REINTEGRARE:Sunt calcule, discuții cu partenerii, ajutoarele vor veni din mai multe părți, sumele par impresionante, dar în principiu sunt fezabile. Pentru aceste necesități umanitare în regiunea transnistreană e nevoie de și mai puțin.”

„ - Vorbim despre împrumuturi?

- Nu. Sunt ajutoare. Să nu speriem populația.”

 Aceste pregătiri sunt pentru scenarii posibile, dar nu neapărat care se vor întâmpla. Ce urmează va fi clar abia săptămâna viitoare.

Victor PARLICOV, EX-MINISTRUL ENERGIEI: Luni, 16 decembrie, va fi licitația cu privire la rezervarea capacităților lunare. Pe 16 decembrie seara vom ști dacă a rezervat ceva Gazprom sau companiile afiliate. Dacă da, ce volume.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.