Șefa statului, Maia Sandu susține că Uniunea Europeană este dispusă să ajute ambele maluri ale Nistrului și după cele 10 zile pentru care deja a fost semnat un grant de 30 milioane de lei. Totodată, aceasta menționează că Rusia nu își dorește să livreze gaze regiunii transnistrene pentru că mizează pe o criză de lungă durată, care să fie pe agenda societății până la alegerile parlamentare. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui podcast.
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Din punctul de vedere al Rusiei cu cât e mai lungă criza cu atât mai bine, pentru că problemele vor crește atât pe malul stâng, cât și drept, atât costurile, cât și tensiunile dintre cele două maluri. Noi până acum am avut liniște în tot acest an – acest lucru nu i-a plăcut Rusiei. Vedem că Rusia mizează pe o criză de lungă durată, care să fie pe agenda societății până la alegerile parlamentare ca să ne concetrăm mai puțin pe programe de dezvoltare.”
Ce ține de planul anunțat de Chișinău pentru criza energetică cu ajutorul suportului oferit de UE, Sandu susține că Chișinăul are nevoie de date exacte de la Tiraspol înainte de a livra gaze naturale pentru a înțele
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Uniunea Europeană este dispusă să vină cu resurse ca să ne sprijine și pe cei de pe malul drep și cei de pe malul stâng. Chișinăul are nevoie de date exacte pentru că Chișinăul urmează să livreze gaze naturale pentru consumatorii casnici, școli, grădinițe, spitale, iar asta înseamnă o anumită transparență și nu pur și simplu se dau niște volume care ajung la anumite persoanaje, care folosesc în interes public această energie.”
Regiunea transnistreană s-a pomenit într-o criză energetică și la limita unei crize umanitare, după ce Rusia a oprit livrările de gaze naturale pe 1 ianuarie în stânga Nistrului.
Suportul oferit de UE Republicii Moldova pentru soluționarea crizei energetice de pe malul stâng va ajunge la 64 de milioane de euro și nu 30 de milioane, cum se anunța anterior. Guvernul a semnat ieri un contract de finanțare nerambursabilă cu Comisia Europeană. O parte din bani vor fi pentru achiziția gazului pentru regiunea transnistreană, iar cealaltă – pentru procurarea energiei electrice pentru malul drept, dar și suport bugetar.
În același timp, astăzi Moldovagaz livrează cele 3 milioane de metri cubi de gaz către regiunea transnistreană. Informația a fost confirmată pentru PRO TV de către șeful intermar de la Moldovagaz, Vadim Ceban. Acesta ne-a spus că procesul de livrare este deja în derulare.