Secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid, spune ca, in ciuda razboiului declansat de o tara membra impotriva alteia, organizatia sa „continua sa existe”, iar misiunea sa ramane relevanta in zone ca Republica Moldova si regiunea transnistreana. Declaratiile au fost facute in cadrul unui interviu pentru Europa Liber.

Publicat:02.12.2022, 10:16

Helga Maria Schmid spune ca Misiunea OSCE in Moldova a facilitat mai multe intalniri intre negociatorii-sefi de la Chisinau si Tiraspol intr-o perioada tensionata din cauza invaziei rusesti din Ucraina.

„Acest lucru este esential pentru stabilitate si suntem singura organizatie internationala implicata in aceasta”, a spus Schmid.

Pana astazi, au avut loc opt asemenea intalniri, iar pe 2 decembrie, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, se intalneste din nou cu negociatorul-sef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, la sediul din Chisinau al misiunii OSCE.

Helga Maria Schmid a acordat Europei Libere interviul in urma participarii sale la reuniunea de la Paris a Platformei de Suport pentru Moldova, unde OSCE, de asemenea, a facut promisiuni de sprijin, dar si inaintea ministerialei OSCE din 1-2 decembrie la Lodz, in Polonia.

„Moldova a fost direct afectata de razboiul Rusiei impotriva Ucrainei. Zeci de mii de ucraineni s-au refugiat in Moldova, sprijiniti de generozitatea incredibila a cetatenilor sai. Spatiul aerian al Republicii Moldova a fost incalcat, iar recentele atacuri aeriene asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au lasat mii de oameni fara electricitate (si in Moldova)”, a declarat aceasta. 

Totodata, Helga Maria Schmid spune ca incepand cu 24 februarie (inceputul invaziei din Ucraina), toata lumea se confrunta cu provocari fara egal la adresa securitatii europene – iar acest lucru afecteaza si OSCE. 

„Cel mai important aspect in acest moment este de a contribui la reducerea tensiunilor si la mentinerea dialogului critic intre parti. Misiunea OSCE in Moldova isi continua activitatea periodica de monitorizare si facilitare. Misiunea noastra si-a sporit chiar prezenta pe ambele maluri ale Nistrului , iar echipele noastre de monitorizare efectueaza mai multe vizite decat in trecut in Zona de Securitate.

In plus, exista si formatul 5+2, care este o platforma diplomatica de dialog care include Moldova, Transnistria, OSCE, Federatia Rusa, Ucraina, Statele Unite si Uniunea Europeana. Chiar daca acest format este in prezent suspendat, discutiile regulate si directe dintre Chisinau si Tiraspol au devenit si mai importante.

Acesta este motivul pentru care misiunea OSCE a facilitat mai multe intalniri intre negociatorii-sefi de la Chisinau si Tiraspol – pana in prezent opt intalniri in 2022. Acest lucru este esential pentru stabilitate si suntem singura organizatie internationala implicata in aceasta”, a adaugat aceasta.