Chișinăul a condamnat refuzul Tiraspolului de a participa la reuniunea 1+1, la care urma să se discute despre oferirea ajutorului umanitar în contextul crizei energetice. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că din acest motiv oamenii din stânga Nistrului rămân în continuare fără sprijin. Liderul separatist a declarat anterior că reuniunea a fost refuzată din cauza că ar exista anumite pericole, informații respinse de viceprim-ministrul pentru reintegrare.
Oleg SEREBRIAN, VICEPRIM-MINISTRU PENTRU REINTEGRARE: „Mi-ar fi plăcut să ne vedem azi, după întrevederea negociatorilor principali din partea Chișinăului și Tiraspolului, care urma să aibă loc la această oră la sediul misiunii OSCE. Din păcate refuzul categoric al domnului Ignatiev a anulat această posibilitate. O constatăm cu regret și cu nedumerire. Regret că sute de mii de cetățeni care așteptau această întâlnire, oameni care se află în dificultate din stânga Nistrului rămân în continuare fără sprijin.”
Totodată, vicepremierul a reiterat că Chișinăul este gata să ofere ajutor cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului.
Oleg SEREBRIAN, VICEPRIM-MINISTRU PENTRU REINTEGRARE: „Avem o singură solicitare către Tiraspol. Nu împiedicați ambulanțele noastre să treacă în regiune la chemare. Lăsați instituțiile medicale de acolo să se adreseze colegilor lor de pe malul drept pentru asistența de care au nevoie. Dați voie la IGSU să aducă și să instaleze generatoare în spitale și în școli. Primiți ajutorul oferit atât de generos de poporul Ucrainei în aceste momente.”
Anterior, într-o conferință de presă, liderul separatist de la Tiraspol a explicat de ce a fost refuzată această întâlnire.
Vadim KRASNOSELSKI, LIDERUL DE LA TIRASPOL: „Domnul Ignatiev nu poate merge acum la Chișinău deoarece este pusă sub pericol viața sa și domnul Serebrian știe foarte bine de ce.”
În replica, Oleg Serebrian a declarat că nu există niciun pericol, pentru că Ignatiev a mai circulat pe malul drept.
Oleg SEREBRIAN, VICEPRIM-MINISTRUL PENTRU REINTEGRARE: „După vizita domnului Krasnoselski la Moscova, ar fi fost ridicol să se invoce faptul că delegația Chișinăului se deplasează iarăși la Bender sau la Tiraspol, pentru că pentru delegația Tiraspolului ar exista niște pericole pe malul drept. Nu există niciun pericol și îi așteptăm în continuare.”
În cadrul rundei de negocieri în formatul „1+1”, Chișinăul urma să discute despre poziția Tiraspolului față de posibila livrare a cărbunilor din Ucraina pentru Centrala de la Cuciurgan, dar și să obțină informații despre necesitățile spitalelor, centrelor sociale și instituțiilor de educație din regiunea transnistreană.
Totodată, în cadrul întâlnirii urma să fie discutată și crearea unui grup pentru gestionarea situației de criză. Ieri, biroul politici de reintegrare a anunțat că delegația de la Tiraspol a refuzat întrunirea deoarece aceasta urma să aibă loc la Chișinău, după ce, din 2023, toate întrevederile au avut loc fie la Tiraspol, fie la Tighina, sau în regim online.
Rusia a lăsat regiunea transnistreană fără gaz, pe data de 1 ianuarie după ce Ucraina a oprit tranzitul spre Europa. Moscova poate să livreze gaz în stânga Nistrului prin surse alternative, dar nu a făcut acest lucru, invocând neachitarea unei pretinse datorii, nerecunoscută de Chișinău. După ce Moscova a oprit livrările, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din stânga Nistrului. Aproape toate întreprinderile din regiune, cu excepția celor alimentare, nu mai activează.