Lista mercenarilor Wagner care i-au instruit pe tinerii moldoveni în taberele din Bosnia și Herțegovina și Serbia pentru a fi antrenați să participe la acțiuni violente, a fost făcută public de Serviciul de Informații și Securitate. 

Ultimul update: 17.10.2024, 14:42 Publicat:17.10.2024, 14:23

Astfel, conform datelor colectate de către Serviciul de Informații și Securitate, printre coordonatorii acestor acțiuni sunt cetățenii străini GOLOSKOKOV Konstantin și POTEPKIN Mikhail, ultimul supus sancțiunilor internaționale. Menționăm că POTEPKIN este cunoscut pentru conexiunile sale cu PRIGOJIN Evghenii și organizația rusă „FERMA”, care a fost implicată, în 2023, în finanțarea și organizarea acțiunilor destabilizatoare de protest din Republica Moldova. Acesta, la moment, este responsabil de realizarea acțiunilor de influență malignă la nivel mondial, în cadrul entității „AKSON”.

La fel, SIS a reușit identificarea altor 11 cetățeni străini care au acordat asistență taberelor de pregătire din Bosnia si Herțegovina și Serbia, acționând sub formă de instructori, după cum urmează:

1. LUCHNIKOV Aleksandr

2. MOSKVIN Serghei

3. SOLOVICH Sergey

4. BEKER Andrei

5. VOLKHONSKI Aleksandr

6. GRUNICHEV Aleksey

7. BUBNOV Gheorgii

8. VILDIAEV Vladimir

9. RUSSU Danila

10. NEKLYUDOV Dmitrii

11. ANGELOV Mircho

„Subliniem că ANGELOV Mircho, pe lângă faptul că a fost unul din instructorii taberelor de gherilă pentru cetățenii Republicii Moldova, a fost implicat și în realizarea actelor de vandalism, cum ar fi sabotarea mai multor bancomate din Chișinău, în scopul provocării panicii în societate, în primăvara anului curent”, a menționat directorul SIS. 

La moment, 4 dintre cetățenii Republicii Moldova, instruiți în cadrul taberelor de gherilă, din Bosnia și Herțegovina, precum și din Serbia, au fost reținuți de către PCCOCS și plasați în arest preventiv pentru o perioada de 30 de zile.

Serviciul de Informații și Securitate în comun cu autoritățile naționale de aplicare a legii, monitorizează activ riscurile si amenințările pentru asigurarea securității cetățenilor pe întreg teritoriul național. În acest moment gradul de pericol în spațiul public se menține la nivel redus.

Citeste si : „Ilan Șor a finanțat deplasarea unor grupuri de tineri în tabere de gherilă, în Bosnia și Herțegovina și Serbia pentru a fi antrenați să participe la acțiuni violente, radicale și chiar extremiste în contextul alegerilor.” Declarațiile directorului SIS - VIDEO
Citeste si :  Poliția publică imagini de la instruirile celor peste 100 de tineri antrenați pentru dezordini în masă în Moldova, finanțate de Șor. Ce anume au fost învățați să facă - VIDEO 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.