Următorii 6 candidați din buletinul de vot la fel ies în evidență. Prin activitățile și funcțiile pe care le-au deținut, deciziile controversate pe care le-au luat de-a lungul carierei lor politice sau în alte domenii. Îi cunoaștem în materialul ce urmează.

Publicat:18.10.2024, 17:21

Ion Chicu este liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, formațiune constituită în 2021 de foști demnitari din perioada guvernărilor socialiste și democrate. Deși se declară pro-european, partidul a decis să boicoteze referendumul constituțional privind aderarea țării la UE. În cariera sa, Chicu a fost consilier al premierului comunist Greceanîi și ministru al finanțelor în guvernul democraților, până la retragerea acestora de la putere în iunie 2019, când Vlad Plahotniuc a fugit din țară. Peste câteva luni, după ce a fost demis Guvernul condus de Maia Sandu, Chicu a preluat funcția de premier în noul guvern susținut de socialiști, în frunte cu Dodon. Executivul lui Chicu a avut ca sarcină principală gestionarea primului an de pandemie. A fost criticat, însă, pentru felul în care a făcut asta și că a petrecut la nunta fiului său, pe care a numit-o „masă de sărbătoare”, în toiul carantinei. I s-a reproșat și aprobarea în condiții netransparente a unui credit din Rusia. De asemena, s-a făcut remarcat prin declarații controversate la adresa funcționarilor europeni. Din fotoliul de premier, a plecat după ce Igor Dodon a pierdut la prezidențiale în fața Maiei Sandu.

Andrei Năstase a intrat în politică în 2015, când devine unul din liderii protestelor față de „furtul miliardului” și co-fondator al Platformei DA. Formațiunea sa s-a aliat cu PAS, iar în 2019 cele două partide au ajuns în Parlament, reușind să debarce ceea ce au numit regimul oligarhic al lui Plahotniuc. Năstase a devenit vicepremier și ministru de interne, însă demiterea guvernului Sandu a dus la distanțarea dintre foștii aliați. A fost ales consilier municipal la Chișinău, iar în 2022 și-a dat demisia din partidul pe care l-a creat, după ce fracțiunea sa a votat planuri urbanistice controversate. I s-a reproșat însă că ar fi primit bani din paradisuri fiscale, dar și relația sa cu oamenii de afaceri fugari, Victor Țopa și Viorel Țopa, aflați în conflict cu fostul lor partener Vladimir Plahotniuc. Năstase a respins toate acuzațiile la adresa sa ca fiind motivate politic. Este a treia oară acum când Andrei Năstase participă la prezidențiale. S-a mai întâmplat, în 2016,  când s-a retras în favoarea Maiei Sandu. Și în 2020, obținând peste 3% din voturi, în calitate de candidat al Platformei DA.

Octavian Țîcu este candidatul blocului pro-european Împreună, format din: Platforma DA, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor. Susținător convins al unirii cu România, Țîcu nu este totuși membru al niciunui partid din blocul Împreună. Octavian Țîcu se implică activ în politică începând cu 2013, când devine ministru al Tineretului și Sportului în guvernul Leancă. Se alătură apoi protestelor anti-oligarhice, iar în februarie 2019 ajunge deputat al blocului ACUM. Nemulțumit de acordul semnat cu socialiștii, părăsește fracțiunea și rămâne deputat neafiliat. Candidează în același an pentru funcția de primar al capitalei, din partea Partidului Unității Naționale, iar apoi devine liderul formațiunii. În 2020, se înscrie într-o nouă luptă, pentru funcția de președinte, dar obține numai 2% din sufragii. Un an mai târziu, a anunțat că se retrage din PUN și din politică. Țicu a fost sportiv profesionist, de șapte ori devenind campion al republicii la box.

Victoria Furtună pretinde că este candidat independent. Și-a anunțat intenția de a deveni președinte prin intermediul unui video filmat la Tiraspol, cu un porumbel în mâini și statuia generalului rus Suvorov pe fundal.
Furtună respinge ideea referendumului de aderare la UE și susține activ narațiunile propagandei ruse. Distribuie informații false precum că guvernarea ar vrea să înceapă un război în regiunea transnistreană și că ar prigoni „biserica ortodoxă”. Este sprijinită în această campanie de înalți ierarhi din Mitropolia Moldovei - cunoscuți pentru poziția lor anti-occidentală și pro-rusă, deși implicarea slujitorilor bisericii în politică este ilegală. Candidata nu are o carieră politică, vine însă din procuratură unde a lucrat din 2008. De-a lungul cariere sale, Furtună s-a ocupat de mai multe dosare de rezonanță, cum ar fi cel al parcărilor cu plată în capitală, dosar în care fostul primar Dorin Chirtoacă a fost în cele din urmă achitat. Un raport al Transparency International Moldova relevă că Victoria Furtună a fost printre procurorii cu cele mai mari venituri din donații.-scos

Și Tudor Ulianovschi participă la alegeri ca independent. Deși afirmă că este pro-european, critică referendumul constituțional inițiat de guvernare și spune ce este inoportun. 
Ulianovschi are în spate o lungă carieră de diplomat, care a culminat cu funcția de ministru de externe în guvernul condus de Pavel Filip. În mandatul său, diplomația moldoveană a reușit, în premieră, să obțină adoptarea la ONU a rezoluției privind retragerea trupelor ruse din Moldova. Tot el a condus, în premieră, o delegație oficială la Forumul Economic Mondial de la Davos. 
A preluat portofoliul de ministru în 2018, an în care relația cu partenerii occidentali se deteriorează grav, pe fondul reprimării forțelor de opoziție pro-europene. Uniunea Europeană suspendă asistența și declară Moldova drept stat „capturat de interese oligarhice”. Ulianovschi a condus ministerul până la căderea regimului oligarhic al lui Vlad Plahotniuc, în iunie 2019, și instalarea noului guvern condus de Maia Sandu. Ulterior, a respins orice asociere cu oligarhul fugar. 
În ultimii ani, a activat în Canada, într-o corporație ce dezvoltă proiecte de energie solară. 

Natalia Morari are în spate peste 15 ani în jurnalism, carieră pe care a început-o în Rusia, unde și-a făcut studiile. Revenită la Chișinău, participă la protestele din 7 aprilie 2009 și ajunge una din vocile opoziției. Moderează emisiuni de dezbateri, devenind o susținătoare activă a reformelor pro-europene. Dar situația se schimbă când iese la iveală relația sa Veaceslav Platon – tatăl copilului său, dat în urmărire internațională pentru diverse infracțiuni economice. Relația cu oligarhul fugar a pus la îndoială independența sa jurnalistică și a dus la suspendarea sa de la postul TV la care lucra. Ex-jurnalista lansează propriul proiect online, iar schimbarea viziunilor sale devine evidentă, la fel ca și apropierea de partidele pro-ruse și critica acerbă la adresa actalei guvernări, pe reprezentanții căreia în trecut i-a susținut. Datele Meta arată că a cheltuit într-un singur an pe reclame cca 60 de mii de dolari doar pe Facebook. Neagă însă că Platon i-ar finanța campania și susține că o face din bani proprii, obținuți din vânzarea de criptomonede. Morari pledează pentru boicotarea referendumului.

Portretele candidaților la funcția de președinte au fost realizate în cadrul dezbaterilor electorale de la PRO TV de jurnaliștii de la Radio europa liberă.